Бактериална вагиноза

18 сеп 2012
Снимка: .freya.com

Защо може да се появи мирис от влагалището? 
Невъзможно е жената сама да разбере това, правилна диагноза може да постави само лекар въз основа на лабораторни изследвания.
За съжаление, не всички жени се обръщат с такива въпроси към лекаря, много от тях се опитват да отстранят мириса с народни средства или козметика. Това е неправилно, защото той може да бъде признак на бавнопротичащ възпалителен процес.

Как е нормално?

Нормално е във влагалището на жената да се намира до 1,5 мл течност, която се секретира от лигавицата на матката и канала на шийката на матката. Тя има белезникав цвят, кисела реакция и специфичен, но не силен мирис, свързан с наличието на неголямо количество триметиламин, откъдето идва и „рибният” дъх. Киселата реакция се обуславя от млечната киселина, която се образува от гликогена под въздействието на влагалищната флора, основно съставена от лактобактерии. Млечната киселина унищожава патогенните бактерии и подпомага процеса на самоочистване на влагалището.

Какво трябва да ни държи нащрек?

Има някои признаци, за които трябва винаги да сме нащрек: обилни течения от какъвто и да е характер (с вид на пресечено мляко, слизесто-гнойни, воднисти), болка, сърбеж и силен, неприятен мирис.
Неприятният мирис от влагалището, в съчетание със сърбеж и болка, може да бъде признак на остро възпаление в тази област (колпит), предизвикано от стафилококи, Ешерихия коли, гонококи, трихомонади, хламидии и др. Необилното течение, съчетано с неприятен мирис, може да говори за хроничен възпалителен процес.
Понякога неприятният мирис може да бъде в резултат на генетични нарушения на обмяната на веществата, вследствие на което се отделя голямо количество триметиламин, който придава специфичния „рибен” мирис.
Но най-често неприятната миризма се дължи на наличието на патогенна микрофлора без признаци на заболяване. Това състояние се нарича бактериална вагиноза.

Какво представлява бактериалната вагиноза и защо възниква?

Бактериалната вагиноза се нарича също и дисбактериоза на влагалището – намалява количеството полезни лактобактерии, които изработват млечната киселина, способстваща за очистването на влагалището, и се увеличава количеството условнопатогенни микроорганизми (които могат да предизвикат заболяване само при определени условия, например понижен имунитет), преди всичко гарднерела. С изчезването на лактобацилите намалява киселинността на влагалището, а оттам и възможността то да се прочисти. Във вагината се натрупват метаболитни продукти на "вредни" микроорганизми (включително триметиламин) и се появява специфичната за бактериална вагиноза миризма на риба. Тази условнопатогенна микрофлора може да се предаде и на партньора.

Защо бактериалната вагиноза не възниква при всеки?

Бактериалната вагиноза не възниква у всеки, защото затова е нужен куп допълнителни фактори, които предразполагат към нейното развитие:

 • Твърде активна хигиена на влагалището с чести вагинални промивки, които нарушават естествената му микрофлора;
 • Често приемане на антибактериални вагинални таблетки и свещички;
 • Редовна употреба на противозачатъчни средства, съдържащи антисептици;
 • Използване на презервативи със специална противобактериална смазка;
 • Често приемане на антибиотици без лекарско предписание;
 • Лечение с помощта на методи, снижаващи имунитета (противотуморни, хормонални, противогъбични препарати)
 • Използването на вътрематочна спирала;
 • Голям брой полови партньори, всеки от които носи своята условнопатогенна микрофлора;
 • Някакви ендокринни изменения в организма: полово съзряване, бременност, климакс и др.
 • Отслабване на защитните сили на организма;
 • Голямо количество условнопатогенна микрофлора в червата (чревна дисбактериоза).

Как протича бактериалната вагиноза и с какво ни застрашава?

Главният признак на бактериалната вагиноза е неприятният мирис на риба. Понякога може да се появят влагалищни течения, парене и сърбеж. Ако в този момент жената се обърне към гинеколога, няма да има признаци на възпаление, но при лабораторни изследвания ще бъде открита условнопатогенната микрофлора и намалено количество (или пълно отсъствие) на лактобатерии.
Бактериалната вагиноза никак не е безобидна, тя е като бомба, която може да се взриви във всеки момент – при спад в имунитета условнопатогенната микрофлора веднага ще започне да прониква през лигавицата на влагалището, което ще предизвика възпалителен процес. А оттам той може да се разпространи и към вътрешните полови органи. Обикновено това протича постепенно и незабелязано за жената. В резултат на продължително протичащия възпалителен процес често се стига до безплодие. Особено опасна е бактериалната вагиноза по време на бременността, защото предизвиква преждевременно раждане и усложнения за плода.

Как да предотвратим и да се избавим от бактериалната вагиноза?

Лечението трябва да се извърши само от лекар-гинеколог под контрола на лабораторни изследвания. Даже за него лечението не е проста задача, а за самолечение не може и дума да става: то само ще влоши ситуацията.

Като профилактика се препоръчва да не се злоупотребява с приема на антибактериални (външни и вътрешни) средства.

4834 | 18 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате