Бруксизъм и бруксомания

27 май 2013
Снимка: Mike Monaghan

Бруксизмът е несъзнателен акт на търкане и триене на зъбите, най-често през нощта по време на сън. Наблюдава се при всички възрасти, дори и при децата. Играе огромна роля при повечето заболявания на темпоромандибуларната става. Бруксоманията е също несъзнателно действие, което обаче е свързано със стискане на зъбите в статично положение (без движение на долната челюст и без скърцане).


Това е доста разпространен проблем, но тъй като е несъзнателен и се проявява нощем по време на сън, повечето хора дори не подозират, че го имат. При леки форми това не създава проблеми.

Тежките и хронични форми се характеризират със симптоми като главоболие, болки в долночелюстната става, напрежение или болки в мускулите, болки или повишена чувствителност в зъбите, изтриване или дори счупване на зъби.

Все още не е съвсем ясно кои са причините за това заболяване - отдава се голямо значение на стрес, психическо пренапрежение, страх, рискови професии. Редица проблеми в самата устна кухина могат да предизвикат стискане на зъбите – неудобни пломби или корони, неправилно подредени зъби.
Поставянето на диагнозата е доста трудно, защото самият пациент не знае. При прегледа се установяват наличие на изтрити участъци от зъбните повърхности, а пациентът съобщава, че сутрин много често го болят зъбите или че партньорът му го чува да скърца нощем.

Най-разпространеният метод за лечение е изработването на шина, с която пациентът да спи през нощта.

Това предпазва зъбите от допълнително изтриване. Комбинирането им с техники за намаляване на стреса като медитация и йога, също дава резултат. Възможно е да се предпишат и така наречените миорелаксанти – медикаменти, които отпускат мускулатурата, а при тежки случаи и да се комбинират с леки успокоителни. При поява на силна чувствителност и нарушения в дъвкателната функция се налага и възстановяване на изтритите зъби. Трябва да се отбележи, че без лечение симптомите се задълбочават и оплакванията се засилват с времето. Обикновено се стига до трайни увреждания на долночелюстната става и нарушения в дъвкателнат функция – в резултат от понижената височина на захапката и изтриването на зъбите.

5636 | 27 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате