Прекомерното окосмяване

19 сеп 2012
Снимка: .soindesoi-17.com

Кого да потърсим за помощ – козметолог или гинеколог-ендокринолог?

Много жени отделят огромна част от времето си, както и немалко средства, за борба с нежеланото окосмяване. Но дали това е само козметичен дефект или има и други, медицински причини? Имаме ли основания за притеснение, ако някои части на тялото ни са по-окосмени от нормалното? Трябва ли да търсим и друга помощ, освен тази на козметолога?

В медицината прекомерното окосмяване се описва чрез два термина – хирзутизъм и хипертрихоза.

Хирзутизъм се нарича прекомерното разрастване на терминални (крайни, окончателни) косми от мъжки тип при жените. Мъжкият тип окосмяване се характеризира с появата на косми по брадичката, горната част на гърдите (около гръдната кост), горната част на гърба и корема. Появата на терминални косми в долната част на корема, около алвеолите, по ръцете и краката се счита за нормално явление. Обърнете внимание, че за хирзутизъм се говори само при жените.
Хипертрихозата, за разлика от хирзутизма, се характеризира с прекомерно окосмяване на места, където това се счита за нормално, предвид възрастта, пола и етническата принадлежност. Например, обилно окосмяване по краката на възрастна жена е нормално, но при момиче на 10 години вече е извън нормата. Ако богатата растителност по телата на средиземноморските жени е нормално явление, при азиатските жени е твърде нетипично. Казано накратко – тук става въпрос за появата на окосмяване на неправилното място, в неправилното време и при неправилния човек.

Причини за прекомерното окосмяване

Има много причини за появата на хирзутизъм и хипертрихоза, като някои от тях се явяват общи за двете състояния. Хирзутизмът е няколко вида – такъв, който възниква на фона на повишеното ниво на мъжки полови хормони, семеен или генетичен, лекарствен и идиопатичен. Повишеното ниво на мъжки полови хормони в кръвта на жената може да бъде в резултат на куп причини, като сред най-опасните между тях са заболяванията на надбъбречните жлези, а сред най-разпространите – СПКЯ (синдром на поликистозните яйчници) или синдром на Щайн-Левентал.
При заболяванията на надбъбречните жлези, особено при наличието на тумори, се засилва производството на вещества – предшественици на мъжките полови хормони, които в тъканите на организма се превръщат в тестостерон. Такова засилено производство има и при вродената надбъбречнокоровахиперплазия (ВНКХ), с тази разлика, че в този случай няма тумор, а усилена стимулация на този ендокринен орган от страна на централната нервна система. Друго заболяване, което може да предизвика мъжки тип окосмяване е ракът на белите дробове.
Затова е много важно в случаите на обилно окосмяване първо да се обърнете към гинеколог-ендокринолог, а чак след това да потърсите помощ в козметичния салон.
При синдрома на Щайн-Левентал, в резултат на процеси в главния мозък, възниква усилена стимулация на яйчниците, в които изведнъж започват да се развиват клетки, които преработват женските полови хормони в мъжки. Печалните резултати от тези странни преобразувания, съпроводени с нарушения в менструалния цикъл и хипертрихоза, обикновено се проявяват под формата на безплодие. Ето защо необичайните косми, появили се безпричинно по краката ви, трябва да ви разтревожат и да ви дадат повод да посетите гинеколог-ендокринолог.
Други прояви на повишеното ниво на мъжки полови хормони в кръвта на жената са мазна кожа, акне и косопад. В някои случаи, преди всичко при заболявания на надбъбречните жлези, нещата стигат толкова далече, че жената трудно може да скрие многобройните мъжки черти – загрубяване на гласа, увеличаване на мускулната маса, изменения в разположението на мазнините. Половите органи в този случай също са подложени на изменения.

Лекарствените хирзутизъм и хипертрихоза могат да бъдат предвидени, защото в повечето случаи този страничен ефект е известен предварително. Най-разпространените „космообразуватели” са кортикостероидите, към които се отнасят кортизонът, хидрокортизонът, преднизолонът и др. Естествено, такива мощни лекарствени средства не се изписват току-така и страничното действие се явява в резултат на избора между две злини.
Семейният хирзутизъм е обусловен от генетични причини и е напълно нормално състояние, когато няма други признаци за проблеми с ендокринната система. Видими причини за идиопатичния (с неизвестен произход) хирзусизъм обикновено няма, откъдето идва и названието му. Учените считат, че може да е свързан с повишената дейност на някои ферменти и твърде високата чувствителност на космените луковици към въздействието на андрогените. Понеже фарамацевтичната индустрия не е открила средства за отстраняването на идиопатичнияхирзутизъм, налага се да се прибягва към епилация или някакъв друг метод за обезкосмяване.
Хипертрихозата също може да възникне поради куп причини. Най-неблагоприятният вариант е вроденият, защото свидетелства за някакъв генетичен синдром. Придобитата хипертрихоза може да има лекарствен или травматичен произход. Лекарствата, които предизвикват хипертрихоза са същите, които предизвикват и хирзусизъм.

В кои случаи трябва да се обърнем към гинеколог-ендокринолог?

  •  Хирзутизъм в съчетание с наднормено тегло, преразпределение на мастната тъкан в горната част на тялото, повишено артериално налягане, мускулна слабост и многобройни лилави стриие повод непременно да се обърнете към ендокринолог. Подобни симптоми могат да бъдат проява на синдрома на Кушинг.
  •  Хирзутизъм в съчетание с безплодие, нарушения в менструалния цикъл, захарен диабет, косопад трябва задължително да ви накара да потърсите помощта на гинеколог-ендокринолог. Тези симптоми могат да бъдат резултат от СПКЯ.
  •  Само хирзутизъм, без други симптоми, може да ви накара да се обърнете към козметолог, но само след предварителна консултация и изследване при гинеколог-ендокринолог.

Както се вижда, проблемът с окосмяването е доста сложен, но не и нерешим. Преди да посегнете към някое от многобройните средства за обезкосмяване или да посетите козметичката си с тази цел, непременно се консултирайте първо с лекар, за да отхвърлите евентуални здравословни причини за това състояние. Заболяванията, които могат да доведат до прекомерно окосмяване, са многобройни и сериозни, затова този проблем не бива да се подценява. Все пак от благоприятния изход зависи не само вашето самочувствие, но и вашето здраве, както и вашето семейно щастие.

6241 | 19 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате