Вагинизъм - женската импотентност

19 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu/profile/GiniMiniGi

Какво е това вагинизъм и кои са неговите симптоми

Вагинизмът представлява тежко, непроизволно, спастично свиване или спазъм на мускулите на влагалището и тазовото дъно, което прави сексуалните отношения крайно болезнени или изобщо невъзможни.
Това състояние е причина за т. нар. „девствен брак”, който може да продължи няколко години, докато накрая младата двойка не осъзнае, че без помощта на лекар никога няма да се сдобие с дете.
Понякога, макар и рядко, се случва и при такива жени да настъпи бременност - когато спермата на мъжа попадне в преддверието на влагалището.

Колко често се среща вагинизмът и какви са причините за това?

Според доц. д-р Р. Бостанджиев, сексолог-психотерапевт, 10% от жените имат вагинизъм. На практика е трудно да се каже колко точно жени страдат от това състояние, понеже не всяка от тях търси помощ и съответно не получава адекватно лечение. Естествено, това е причинено от излишната стеснителност на жените, които отказват да обсъдят с лекаря си своите сексуални проблеми. Но трябва да се знае, че вагинизмът е лечим, ако и мъжът, и жената положат усилия за това. Както при всеки семеен проблем, и в този случай семейната двойка трябва да потърси консултация и да предприеме съответното лечение.
Вагинизмът се среща при жените от всяка възраст и се проявява в различни степени. В най-леките случаи жената е способна на полов живот, но се налага да положи усилия, за да преодолее болката. Жената, страдаща от вагинизъм, обикновено изпитва нормално сексуално влечение и невъзможността да получи удоволствие от половия акт за нея е също толкова обидна, колкото и за мъжа. Понякога страхът от проникването или даже съприкосновението в областта на половите органи е толкова голям, че веднага предизвиква автоматично съкращаване на мускулите, обкръжаващи входа на влагалището. Често такива пациентки имат проблеми по време на гинекологичните прегледи, както и невъзможност да ползват дамски тампони.
Вагинизмът обикновено възниква в началото на половия живот. Конвулсивните мускулни контракции са предшествани от страх от болка при дефлорацията, но в някои отделни случаи той възниква внезапно, неочаквано за пациентката, в момента на болезненото разкъсване на химена. При последващите опити всичко се повтаря. Впоследствие вагинизмът се проявява и по време на гинекологичен преглед.
Първоначално вагинизмът е психологически. Понякога такъв проблем възниква при жени без нужната сексуална култура или които са наплашени от ранна възраст от майките си с болките при раждане, което води до специфична психологична защита: „Ако няма полов акт – няма да има бременност и ужасното раждане”.
Непроизволното съкращаване на мускулите може да доведе до омагьосан кръг. Например, подрастващата девойка научава, че дефлорацията е болезнена и развива вагинизъм, защото очаква болка. Ако тя опита да прави секс с проникване, спазмите на мускулите ще го направят болезнен. Този и всеки следващ опит ще затвърди страха от болката, което може да влоши състоянието и.

Вагинизмът бива първичен и вторичен.

Някои от следните обстоятелства могат да бъдат причини за първичен вагинизъм:

  • Сексуални злоупотреби.
  • Внушения, че сексът е аморален или вулгарен.
  • Страх от болка при разкъсването на химена
  • Скрит хомосексуализъм
  • Психично разстройство

Вторичният вагинизъм се получава в резултат от психична травма (насилие, болезнена дефлорация, грубо поведение на мъжа по време на сексуалния акт), а също и от травми на половите органи, влагалищни инфекции и др. Но най-често възниква при нерешително поведение на мъжа и определени черти от характера на жената – мнителност, обидчивост, тревожност, емоционална неустойчивост. Често такива жени са обременени от детството с различни страхове, например, от тъмнина и болка. Страхът от болката често става натрапчив, съчетан с емоционална напрегнатост.

Какво може да се направи? Как да не се стигне до разпадане на семейството и развод?

Лечението на вагинизма изисква настойчивост и търпение, а често и участието на няколко специалисти – гинеколог, психотерапевт и сексолог. Основният метод на лечение е психотерапията, както и автогенната тренировка, насочена към отстраняване на страха от половия акт и свързаното с него непроизволно съкращаване на мускулите и притискане на бедрата.
Ако една жена изпитва болка по време на полов акт (или даже при мисълта за него), трябва непременно да се консултира с лекар. При обсъждането на проблема трябва да бъде максимално откровена, защото колкото по-пълна картина получи лекарят, толкова по-ефективно ще бъде лечението. В този случай няма място за срам – работата на лекаря е да изслушва оплакванията на пациентите. Жените, страдащи от вагинизъм, се страхуват от гинекологичния преглед също толкова силно, колкото от секса.
Нерядко жените, страдащи от вагинизъм, избягват интимните докосвания и ласките на партньора от страх, че ще завършат със секс, затова понякога простото докосване един до друг е достатъчно, за да се премине постепенно към пълноценни сексуални отношения. Не трябва да се мълчи, напротив, трябва да се обсъждат с партньора всички съществуващи проблеми в интимната област.
Понякога една дума или по-груб жест могат да провокират спазъм у жената, затова е много важно как се държи мъжът. Първо, той трябва да проумее, че тя не прави нищо нарочно, че сама не владее себе си. За известно време ще се наложи да прекратят всички опити за обичаен секс. И задължително мъжът трябва да поддържа жена си в решението и да се обърне към специалист – сексолог, гинеколог или семеен психотерапевт. Това ще им позволи бързо да си възвърнат нормалните сексуални отношения. Няма нищо невъзможно, важното е да потърсят помощта навреме.
Лечението не е продължително и е индивидуално за всяка жена. При взаимно разбирателство и търпение от страна на двамата партньори, при възстановяване на сексуалния комфорт с помощта на сексолога и упражненията, които той им препоръча, жената лесно ще прекрачи преградата, наречена вагинизъм. Ще забрави за неприятните усещания и ще може да се наслаждава свободно на пълноценен сексуален живот.

16347 | 19 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате