Холестерол не е „мръсна“ дума

12 окт 2013
Снимка: Foter

В последно време толкова много се говори за вредите от високия „холестерол“, че дори само произнасянето на думата с „х“ предизвиква страх у много хора. А това не бива да е така! Защото холестеролът е повече полезен, отколкото вреден.

Той е нормална и много необходима съставна част в човешкия организъм: играе главна роля за структурата и функцията на всички клетки в организма, участва в изграждането на клетъчната мембрана, от него се синтезират редица надбъбречни и полови хормони, помага за усвояването на витамин А, D, Е и К, необходим е за синтеза на витамин D, свързва токсични продукти в храносмилателната система и улеснява транспорта на мастните киселини в организма.

Всъщност организмът ни сам го синтезира – 70– 80% от необходимия ни холестерол се образуват в черния дроб. Едва останалите двайсетина процента се набавят чрез храната. Така че действията на повечето хора, които се страхуват от висок холестерол и затова се лишават от какви ли не хранителни продукти и пият какви ли не медикаменти превантивно, всъщност може и да са погрешни.

Преди всичко, нека поясним, че така плашещото словосъчетание „висок холестерол“ не означава нищо, без точно уточнение на кой конкретен показател. Трябва да знаете, че стандартната кръвна картина не включва изследване на холестерол, то трябва да бъде специално поискано или направено самостоятелно. Много от профилактичните изследвания, полагащи ни се по здравна каса, не включват изследване на холестерола или поне не повече от веднъж на 5 години. Така че, ако имате съмнения или притеснения, ще трябва сами да поискате такъв профил.

Съществуват преносими уреди за бързо изследване на нивото на холестерола, което може да се направи дори у дома, като резултати има след няколко минути. Разбира се, недостатък е, че такова изследване дава само нивото на общия холестерол, което съвсем не е достатъчно за установяване на проблем или поставяне на диагноза. По-сигурни са лабораторните изследвания, но и при тях има значение как се правят. Задължително е да са на гладно. Добре е преди изследване да не сте приемали храна поне 10-12 часа. В противен случай може да се наблюдават промени в стойностите, които обаче да са свързани единствено с консумацията на дадена храна.

Следващият критичен момент са референтните стойности. По принцип различните лаборатории дават малки отклонения в стойностите в норма, но съществуват и световни разногласия относно някои от тях. Стандартно е прието, че нивото на общия холестерол трябва да е в норма 3,4 – 5,2 mmol/l; на HDL холестерол - за мъже над 1,0 mmol/l; за жени  над 1,2 mmol/l; на LDL холестерол - по-малко от 3,0mmol/l, а на триглицериди - по-малко от 2,2mmol/l.

Дори и да имате малко отклонение в стойностите на един от показателите, това не означава нищо, защото за здравословното ви състояние говори не просто фактът дали има разминаване, а какво е съотношението между различните показатели.

Според лекарите риск от развитие на сърдечносъдови болести има при наличие на високи нива на LDL и високи нива на  триглицериди. Особено притеснителна е комбинацията от ниски нива на HDL и високи на LDL. Затова човек не бива да изпада в паника от едно кръвно изследване, а при съмнение да се обърне към специалист.

Имайте предвид обаче, че някои специалисти дават много по-високи нормални стойности (за общ холестерол приемат за нормални стойности до и дори над 6 mmol/l, а за LDL холестерол – до и дори над 4 mmol/l). Дори се говори за „световна конспирация“ за прекалено занижаване на референтните стойности с цел продажба на повече медикаменти за понижаване на холестерола. От една страна, когато става дума за много пари, всичко е възможно, освен това е факт, че днес нормалната граница на стойностите е доста по-ниска, отколкото е била преди години, но от друга страна, не бива да се пренебрегва и фактът, че все повече хора в света умират от сърдечносъдови заболявания, за които рисков фактор се считат високите стойности на LDL холестерола. Неслучайно на разговорен език го наричат „лош холестерол“. Но това не е съвсем честно!

Всъщност така наречените „добър“ и „лош“ холестерол са просто определения, измислени за улеснение на пациентите в различаването на HDL и LDL, а те не са реално лош и добър, а всеки от тях има функция в организма ни. В действителност холестеролът се пренася в организма, свързан с белтъци (протеини). Съединенията, които се образуват, се наричат липопротеини. В организма съществуват два основни типа липопротеини - LDL (LowDensitylipoproteins) и HDL (HighDensitylipoproteins). Те действат в противоположни посоки: HDL пренася мазнините от кръвоносната система към черния дроб, а LDL – от черния дроб до останалата част на тялото. Следователно имаме нужда и от HDL, и от LDL, както и при почти всичко в живота – просто трябва да са „с мярка“.

Помнете, че най-важното, за да сте здрави, не е да се тъпчете „за всеки случай“ с шепа лекарства, а да сте информирани, да не се стресирате при най-малкото отклонение в изследванията си, а при съмнения – да се консултирате само и единствено с надежден специалист.

2808 | 12 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате