Два метода за спасяване от главоболието

02 дек 2013

Възможните причини са неизброими и науката няма еднозначен отговор на въпроса откъде идва главоболието – всъщност, то може да има толкова причини, колкото са и хората, които страдат от него. Съществуват най-различни лекарства, предназначени за това състояние, но напоследък стават все по-известни и други начини да се oблекчи или дори напълно отстрани дискомфорта.

Акупунктура

Акупунктурата е част от традиционната китайска медицина. Буквало означава убождане с игла, затова и у нас е много разпространена под името „иглотерапия“. Представлява техника на поставяне на игли в определени точки по тялото. Въпреки че и до днес Световната здравна асоциация не я е признала като научно оправдана форма на терапия, хиляди са хората, които отбелязват лечебния ѝ ефект върху редица заболявания – успешни лечения, които не са резултат от плацебо ефект. Иглотерапията стимулира вътрешното самобалансиране в организма, благодарение на въздействието на енергията му посредством акупунктурните точки. Тялото разполага с определени енергийни пътища – меридиани, по които са разположени над 350 акупунктурни точки. Стимулирането им чрез поставянето на фини игли подобрява потока на енергията и създава чувство за комфорт и релаксация. Едни от най-добре повлияващите се от акупунктура болестни състояния са тези на вегетативната нервна система, към които спада и мигрената. Хиляди хора вече споделят за успешната си раздяла с главоболието благодарение на китайския метод.

Остеопатия

Остеопатията е сериозен метод за лечение, известен, признат и много разпространен на Запад – в някои части на САЩ например човек може да избира между GP ( general practitioner – личен лекар) и OP – osteopathic practitioner. В Германия пък отскоро всяко новородено бебе минава преглед при такъв специалист – целта е още от началото да се направи преценка на състоянието на организма. Остеопатът лекува с ръце и работи с тях по тялото за отстраняване на причините за болестта и дискомфорта, а не за симптомите - болката. Той работи за правилното функциониране на всяка част от тялото, защото само това осигурява цялостното му благосъстояние. Специалистите остеопати отчитат особено добри резултати при случаи на мигрена чрез краниалната остеопатия – тази, която въздейства върху костите, сухожилията и муксулите на черепа и опашните прешлени.

Най-важното, все пак, е всеки за себе си да опита да установи причината за болките в главата – кога, как и защо възникват. Ако сме по-наблюдателни, със сигурност ще открием закономерностите и причинителите на неприятното състояния. Всъщност, някои от нас дори са наясно кое точно отключва и провокира главоболието им. Тогава не ни трябват билки, контрастни душове или акупунктура, а единствено да потърсим начин за отстраняване на причината.

3823 | 02 дек 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате