Мастопатия

20 сеп 2012
Снимка: .parentingunpluggedradio.com

Мастопатията е доброкачествено изменение на тъканите на млечната жлеза. Кои са първите симптоми и защо е важно да не се пренебрегват?

Първите признаци са напрежение и болезнени усещания в млечните жлези няколко дни преди менструация.
По-късно се появяват подувания и уплътнения, болката става постоянна и интензивна. До неотдавна мастопатията се считаше за болест на зрялата възраст, но днес тя се е „подмладила” и се диагностицира при всяка четвърта жена под 30 години.

Защо възниква?

В основата на мастопатията стои хормоналният дисбаланс, в резултат на което се стимулира нарастването на броя на клетките и се забавя тяхната естествена гибел.
Причините за това са разнообразни: неблагоприятните въздействия на замърсената околна среда, неправилното хранене, стресът, тютюнопушенето, хроничните инфекции, абортите, гинекологични заболявания.
Всички тези фактори предизвикват активирането на патологичното деление на клетките на млечните жлези.

С какво е опасна мастопатията?

За съжаление, мастопатията не предизвиква сериозно безпокойство у жените, а понякога даже и у лекарите. Причина за безпокойство има. Пациентките с диагноза „мастопатия” са една от рисковите групи, при които има опасност от развитие на рак на млечните жлези.
Нищо не е така страшно, както занемареното заболяване. Мастопатията непременно трябва да се лекува. Това заболяване прогресира и никога не преминава само.

14328 | 20 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате