Най-опасните шофьори

02 ное 2012
Снимка: .sxc.hu


Типове шофьори с рисковo поведение 


Движението по пътищата на китната ни родина напомня на онзи урок по физика, в който ни демонстрираха явлението, наречено Брауново движение. Всевъзможни представители на флората и фауната щъкат хаотично с моторните си превозни средства като полудели молекули и са готови да воюват на живот и смърт за правото си на свободно придвижване, неограничавано от разни маловажни подробности като пътни знаци, маркировки и други подобни измишльотини.
Но сред тях има специфични сортове и породи, които впечатляват с особено опасното си поведение на пътя и които всеки разумен шофьор се стреми да заобикаля отдалеч. Да видим кои са те:

Телефонистът

Една сравнително нова порода. Срещат се екземпляри и от двата пола. Характерно за тях е, че са силно пристрастени към мобилните си телефони и затова ги стискат здраво, за да не им избягат, даже докато шофират. И понеже така и така телефоните са срастнали за ръцете им, защо да не ги използват по предназначение? (Хендсфрито е за аматьори!) Обикновено разговорите са толкова интересни, че изискват цялото им внимание, което ги прави неадекватни и непредсказуеми на пътя. Най-опасната разновидност на тази порода има още един израстък на другата си ръка – чаша с кафе. Не мога и не искам да си представя с какво, на практика, управляват автомобила си, но съм сигурна, че името на въпросния орган със сигурност фигурира в списъка на нецензурните думи...

Степен на опасност: средна

Свалячът

Това е мъжки екземпляр от неустановена порода, чието внимание е изцяло концентрирано върху пърхащото на седалката до него същество от женски пол, на което отдалече му личи, че не е собствената му съпруга. Докато нашият герой ръкомаха оживено с двете си ръце и флиртува унесено, автомобилът му (най-често служебен бус) танцува ту в едното, ту в другото платно, намалява скоростта внезапно и безпричинно на напълно прав участък и ускорява точно там, където трябва да намали. А и защо да го прави, след като за него не съществуват нито светофари, нито знак „Стоп“, нито други участници в движението. Съществува само и единствено ТЯ.
Степен на опасност: средна към висока

Охлювът

Обикновено това е старец на възраст 70+, който шофира автомобил, почти негов набор – Жигули или Москвич. Много често отзад има прикачено ремарке, пълно с дърва или касетки със зимнина за внуците в града. Никога не спира на пешеходните пътеки, защото се опасява, че моторът ще загасне и няма да успее да тръгне отново. Кара бавно, задължително в лявата лента, оглежда се паникьосано, когато летящите край него коли го заобикалят отдясно и се чуди накъде да свърне. Накрая стисва здраво очи и оставя отдавна плачещата за бракуване „баба Яга“ сама да реши дали да се разпадне насред пътя, или да продължи, давейки се в облаци смрадлив пушек, накъдето си пожелае.
Степен на опасност: средна

Джигитът

Силно смъртоносна комбинация между луда глава, мощна кола и тотално несъобразяване с другите участници на пътя. Употребата на алкохол или други упойващи вещества само подсилва ефикасността на това оръжие за масово поразяване. Обича да доказва максимата, че Господ пази пияните и лудите, затова вероятността да оцелее по време на предизвикания от него инцидент е особено голяма. Което не може да се каже за нещастниците, имали малшанса да се окажат на пътя му…
Степен на опасност: много висока

Комплексарят с бракмата

Характерното за него е, че кара стара и евтина кола. Този факт го потиска неимоверно, много повече, отколкото размера на пениса. Затова се стреми да възстанови вселенската справедливост и да накаже фукльовците с мощните коли чрез подли хватки. Любимият му номер е да засича всеки, дръзнал да го изпревари. Ако в резултат на действията му последва катастрофа, това осмисля не само деня, но и живота му като цяло, особено ако има пострадали. Понякога съдбата решава да го компенсира за жалкия му живот на неудачник чрез участие в новините като свидетел на катастрофата (която, на практика, самият той е причинил). Това го издига толкова високо в собствените му очи, че започва да се изживява като бич божий, справедливо наказващ нахалниците, дръзнали да притежават по-мощен автомобил от неговия.
Степен на опасност: висока

Костенурката

Ще я познаете отдалече не само по малката кола, но и по бавното, внимателно шофиране, сякаш превозва взривни вещества, както и по дългата колона от автомобили след нея. Независимо дали е сама в колата, или вози децата си, характерното за нея е, че едва пъпли със скорост, многократно по-ниска от разрешената. Друга специфична особеност е, че никога не пуска мигач, освен ако не е погрешният. Ако някой шофьор, изнервен от неадекватните ѝ реакции, реши да я събуди с ядосано бибипкане, тя се сепва и му мята страдалческия поглед на девица, ощипана зверски по време на танц. След това се паникьосва толкова силно, че ѝ се налага да спре, докато се успокои и възвърне душевното си равновесие. Възмутена до дъното на душата си от липсата на кавалерство у днешните мъже като цяло и от поведението на конкретния простак в частност, тя е твърдо убедена, че спазва стриктно всяка запетая от Закона за движение по пътищата и никой с нищо не може да разколебае вярата в собствената ѝ перфектност. Нейната мания за педантичност се разкрива в пълния си блясък на паркинга. Не е лесно да се паркира по слух така, че разстоянието до всички съседни коли да съвпада до стотна от милиметъра, нали?
Степен на опасност: средна

Кифлата с джиБа

Да, да, същата онази кифла с „черния джиБ, който винаги има предимство“. Отличава се с това, че докато шофира, е заета предимно да следи за впечатлението, което оставя лъскавият ѝ автомобил у околните – шофьори и пешеходци, да се гримира в огледалото за обратно виждане, да се преобува, да рови в чантичката си, да говори по телефона – с две думи, да прави всичко друго, но не и да следи за пътя. Тя е принцесата, благоволила да ощастливи поданиците с височайшето си присъствие и нищо друго, освен полагащите ѝ се почести, не може да привлече вниманието ѝ. Инцидентите не я плашат, защото знае, че вероятността да оцелее е голяма. Та тя самата е ГОЛЯМА! Нали точно затова Милото ѝ купи най-здравата и най-сигурната кола? Която, освен това,  има пълно автокаско. Все пак, да не забравяме, че предимството винаги и навсякъде е на нейна страна и нека само някой посмее да оспори този факт!
Степен на опасност: висока

А вие какви други типажи познавате?

2707 | 02 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2012 11 15 #1
    гост22   

    А вие какви други типажи познавате?
    Прагматичният. Той кара кола втора ръка, защото не вижда смисъл да “троши пари” за нов автомобил с пълно каско, щом ще се движи между кифли, джигити, охлюви... wink

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате