Клюкарката

14 ное 2012
Снимка: sxc.hu

Тя е винаги на пост. Винаги! Тя знае всичко и се старае всички да го научат. Ако не знае - тогава си го измисля. Важното е информацията да циркулира в пространството. Тя е стратег, на когото  биха завидели Александър Македонски, Хитлер и който и да е завоевател. Но всъщност тя не иска да владее нищо, освен личния ви живот. Или по-скоро собствената ѝ представа за него. Печалбата ѝ? Популярност, разбира се. Популярност и съобразяване с нея. Защото всеки се съобразява с клюкарката.

Не си мислете, че ще избягате от нея. Тя е навсякъде.

 

 

Клюкарката – съседка

Обикновено, но не задължително, тя живее на първия етаж в блока. Но задължително е отдел „Координация“ за всички съседи. Тя знае с точност до секунда дневния ви режим – кога излизате за работа, кога е обедната ви почивка, кога пазарувате, кога ходите на дискотека... Тя знае какъв хляб ядете и коя е любимата ви марка кренвирши. Знае кога родителите ви идват на гости, къде почивате през лятото, с колко тройки е завършила учебната година дъщеря ви и (невероятно, но факт) дори номера на сутиена ви.
Дори никога да не сте  разменяли думичка с нея, тя незнайно как успява да попълни досието ви с всички гореописани факти. И с още няколко, които не бих написала, защото съм дама. Клюкарката съседка е много удобна, ако трябва да откриете домоуправителя или не можете да идете на събранието на блока. Можете да сте сигурни, че ще ви опише всичко толкова цветно, че накрая ще се съмнявате  дали не сте присъствали.

Офисната клюкарка

Офисната клюкарка е друга бира. Ако досадната съседка все пак се придържа към фактите, офисната клюкарка е склонна да нагажда историята по свое усмотрение. Ако сте започнали работа след конкурс, значи сте назначени с връзки. Ако излезете да обядвате с колега, вече сте в графата любовници. Офисната клюкарка има тактика – тя мило и невинно разказва лични драми така, че да предизвика споделяне. А когато се хванете на въдицата, всеки факт от вашата биография бива цветно украсен и променен до неузнаваемост. Ако сте от темерутите, които нищо не споделят, тя ще ви провокира с “Павлина от другия отдел каза за теб...“ Ако  това не подейства, тя ще тиражира измислената клюка от Павлина с увереността, че сте я потвърдили. Защо го прави? Защото само в това е добра. Офисната клюкарка печели популярност не с дела, а с клюки.

Приятелката клюкарка

Клюкарката приятелка просто умира от скука. Вашите неволи са нейните малки радости, в иначе досадното ѝ ежедневие. Ако сте качили 3 килограма, тя започва да се усмихва. Семейният скандал я кара да подскача от щастие, а финансовите ви проблеми могат да направят деня ѝ умопомрачителен. Но не се притеснявайте – тя  ви обича. Особено когато имате драми. Всъщност, вашите проблеми са нейното успокоение, че не е единствената прецакана  в този мизерен живот. Разбра се, всичко това ще бъде обсъдено после с другите ви приятелки. Но нали за това са приятелите – да споделят и добро, и лошо.

Как да се справим с клюкарката?

Никак. Както казват старите – умиране има, отърване няма. Каквото и да правите, клюкарката винаги ще налита на живота ви като хиена на мърша. Просто свиквайте – това е част от играта. И най-важното – не се обяснявайте! Колкото повече търсите справедливост, толкова повече се оплитате в мрежите ѝ. Живейте си живота и да не ви пука.
 

Всъщност радвайте се, ако около вас има само клюкарки. Клюкарката е като безобидно котенце в сравнение с клюкаря. Защото за разлика от много други области, в тази сфера мъжете са абсолютни първенци.

4927 | 14 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

5 коментара

 • 2012 11 14 #1
  Бу  ЛЛЛ лидер, IBCLC Lactobacillus Bulgaricus 

  Признай все пак, че от клюките има и ползи smile

 • 2012 11 14 #2
  Дона Флор и нейните двама мъже   

  Е, да. Ако животът ти зависи от номера на сутиена на съседката. wink

 • 2012 11 15 #3
  Бу  ЛЛЛ лидер, IBCLC Lactobacillus Bulgaricus 

  Ти пък! Ела да чуеш тук за какви клюки става дума, номерът бельо е на последно място!

 • 2012 11 16 #4
  Rhythmus   

  Изобщо не е смешно. Страдателно е.

 • 2012 11 23 #5
  Тайна  Бабка импорт-експорт ООД!:) 

  Нашата клюкарка е на 8-мия етаж и все случайно се е оказала на балкона.smileПък и и е много чудно, как може да не познавам този или онзи, за който иска да ми каже нещо. Като не познавам хората,просто не може да изживее удоволствието от клюката напълно.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате