Постите

25 ное 2012

Ето че Рождественските /Коледни/ пости отново започнаха. Някои хора ги спазват всяка година, други само са чували за тях, трети дори не знаят какво е това. За много хора постите са начин на живот през цялата година и съзнателен избор на стил на хранене. За други пък това е поредната измишльотина на църквата и засяга само най-религиозните. Постите обаче не са толкова едностранчиви. Те имат много аспекти и не е задължително само един от тях да е верен. Дори напротив – както в повечето случаи се оказва – истината е някъде там – обикновено точно по-средата. 

Ограничение→ Страдание → Смиреност → Духовно усъвършенстване

Общо взето това е концепцията от гледна точка на религията. Постът, въведен с основаването на християнската църква има няколко конкретни цели. Накратко – понеже едно време Ева е изяла ябълката и ни е вкарала в грях, трябва да се очистваме от него като се лишаваме сега ние. Още в Стария завет е спомената необходимостта да се пости заради греховността на хората и преходността на човешкия живот. Според Св. Лъв Велики, папа Римски "пазенето на въздържанието е запечатено от четирите сезона, за да може през цялата година да помним, че постоянно се нуждаем от очистване и че чрез пост и милостиня трябва да изкореняваме греха”. Според схващанията грехът на човека се състои идеята за нарушената хармония, в която човек съществува - доминирането на телесното над духовното, превес на земните удоволствия /едно от които се води насладата от храненето/ над духовното начало и ценности. Чрез постите трябва да се постигне ограничаване на господството на нуждите на тялото над тези на душата. Всъщност постите се приемат дори за своебразен тест дали можеш да издържиш на изкушенията и да преживееш с по-малко. Смята се, че това лишаване на тялото изважда на показ пороците, които господстват над нас и ако им устоим, ги претопява, подчинява се физическото тяло с цел духовното начало, душата се смирява, укрепва се вярата /ако не в религията, то поне в собствените възможности и издръжливост/,  и се достига до духовно извисяване. Такава е поне идеята.


Независимо дали пости или не, всеки може да запали свещичка в собствения си дом, да благодари за това, което има и да отправи молитва – към Бог, Вселената или самия себе си. 

Прочистване, сваляне на тегло… но не само

На доста места се пише, че най-съществената цел на постите е пречистване на тялото. Че не е най-съществената – не е, но определено е едно от предназначенията на въздържането - цялостно пречистване, от което се нуждае основния ни дом – нашето тяло – нещо, което ние пропускаме да правим, докато не опре ножа да кокала или с други думи – докато не получим някъде болка или неразположение. Тук иронията е голяма, тъй като когато се отнася до апартамента ни, повечето от нас стават доста педантични – обичаме да ни е чисто и поддържаме това чрез редовно почистване, подреждане, проветряване. Разбира се, никой не обича да живее в мръсотия, да гази в боклуци, да диша мръсен въздух – задушаваме се и не можем да съществува така. В същото време към собственото си тяло се отнасяме доста по-немърливо и безотговорно, докато то самото не пропищи панически, че нещо не е наред. Е да, мием го, но това е само почистване на повърхностно ниво, нещо като да избършете шкафа отвън, а вътре да оставите да се трупа прах и да се складира мръсотия. Същото се случва и по тялото – тежка и неусвоима храна ежедневно се застоява , замърсява, затлачва, задръства, разлага, токсицира и трови перфектната машина на нашия организъм. Въздържането от по-тежки и мазни храни, а именно – животинските, е с доказано благотворно влияние върху организма – прочиства, отстранява замърсявания и токсични натрупвания, подобрява обмяната на веществата и тонизира. Тялото определено ни е благодарно след подобно разтоварване.


Любителите на сладки неща неоснователно се страхуват, че по време на постите няма да могат да хапват сладкиши и вкусни изкушения – съществуват десетки алтернативи, подсладени с пресни или сушени плодове и мед. На снимката – изцяло растителен чийзкейк.


За моментите, когато Ви се дояжда по някой от „онези”, забранените, бонбони, можете да си направите сами такива, като комбинирате ядки /кашу, бадеми, орехи/ със сушени плодове /фурми, стафиди, смокини/ и овъргаляте в кокосови стърготини.
 

Ментална диета

Навремето бях попаднала на един цитат, който ме накара доста да се замисля. Ето го и него: „Каква полза, ако измъчваш тялото си с неядене, а душата ти се надува от гордост? Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист? Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза? Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети? И така, като постим телесно, нека постим и духовно; като очистваме тялото с въздържание от храна и питие, нека очистваме душите си от суетни и нечисти мисли; нека се украсяваме с милосърдие, кротост, смирение, примиряване с враговете, с милост към всички наши ближни.” В много текстове се казва, че ограничаването на храната е несъществено и безсмислено, ако не е придружено от въздържане от лоши помисли и дела и че именно „диетата” на мислите е в основата на истинския пост – без лоши помисли и действия. Идеята дори не е просто да се пречисти тялото. Идеята е да се пречисти ума. Като крайна своя цел постите целят духовно пречистване и усъвършенстване. Целят осъзнаване и постоянна осъзнатост, будност. Постещият трябва да се опита да се откаже не само от определени храни, но и от отровите в душата си. С други думи – трябва да се изправим лице в лице с малките демончета във всеки един от нас и да се опитаме да дадем път само на добрите и съзидателни мисли и действия.  Но за да успеем да мислим само съзидателно, трябва да следим нашите мисли, да ги осъзнаваме и да се осъзнаваме в настоящия момент. Което ме води до последното нещо, което имах на ум да кажа:

Да си на пост

Според едно тълкуване, което много харесвам, истинското значение на думата „пост” е еднакво и в църквата и в армията. „Да бъдеш на пост” означава да си буден, да си осъзнат и концентриран, да следиш какво се случва. Струва ми се, че има логика.
Съществена забележка: Много хора, които постят, стават доста изнервени, заядливи и раздразнителни. Най-често те броят дните и часовете до края на поста и едвам издържат. Вярно е, че понякога е трудно да се откажем от любимите си неща, макар и за известно време. Затова ако сте сред тези, които не могат – просто не го правете. В крайна сметка, в днешно време постът не е принудителен, не е задължителен, не е и наказание. Той е доброволен и съзнателен избор. Всички имат право на такъв. Няма смисъл от един пост, който се усеща като изтезание и наказание. И ако постите ви влияят така – оставете ги. Известна е мъдрата мисъл: „По-важно от това какво влиза в устата ти, е какво излиза от нея” – думите и мислите. Затова ако ограничението на храната наистина не ви е по силите, отдайте вниманието си на менталната диета - диетата на мислите, която е много по-съществена. Какво ще си помислите е по-важно от това какво ще сложите в устата си. Останете усмихнати, позитивни и щастливи, макар и не постещи, отколкото раздразнителни, нервни, избухливи и нещастни, но спазващи постите. Менталната част от постите е много по-важна от другата. Може да наблегнете на нея.

2309 | 25 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

4 коментара

 • 2012 12 01 #1
  Lora-Di   

  Хубава статия.
  Къде мога да намеря рецептата за растителния “чийзкейк” от снимката?

 • 2012 12 02 #2
  Маги Благоева   

  Лора, здравей, рецептата е много проста, трябват ти само бадеми, фурми /натурални, пресни, не сушени/, сурово кашу, малко мед и лимонов сок и някакви плодове за отгоре - боровинки в случая. За блата са бадемите и фурмите в съотношение 1:2, трябва да ги пасираш до сравнително хомогенна смес с пасатор или кухненски робот, след това ги разстилаш в тава и оформяш каквато форма искаш /веднаж го правих с формата на сърце/, направи си стеничка и ръбче и можеш да го направиш колкото поискаш дебел. Кремът го правиш като пасираш кашуто със сок от половин лимон и две, три лъжици мед и малко вода. Можеш да добавиш и малко кокосово масло и ванилия, по-хубаво ще стане. Разстилаш върху блата и отгоре изсипваш боровинките - сега се продават замразени, които също са идеални за целта! Приятен апетит!:)

  В блендера се слагат съставките за крема, без боровинките и какаото и се миксират на висока скорост, докато се образува фина кремообразна смес. Готовия крем се изсипва в оформения блат, като преди това на дъното се разхвърля слой боровинки. Отгоре се поръсва обилно със счуканите какаови зърна (комбинацията какао и боровинки е не само вкусна, но и много полезна за здравето и младостта ни, поради огромното количество антиоксиданти и витамини).

 • 2012 12 04 #3
  Lora-Di   

  Маги,мерси за рецептата! ...Звучи ми като нещо...божествено! ...Вкусно и в същото време,от край до край полезно! ... Но не съм виждала по магазините пресни фурми...От къде мога да купя?

 • 2012 12 10 #4
  Маги Благоева   

  Лора, да, определено е нещо божествено - и вкусно, и полезно. smile Но наистина пресните фурми не са толкова разпространени като сушените. Продават ги в едни картонени кутии, най-разпространеният тип са внасяните от Евразия зелени на цвят кутии, но иначе има и червени кутии с пресни фурми - просто вносителят е друг. На всички големи пазари ги има - Женския, Иван Вазов, Красно село, Ситняково, както и по някои квартални магазинчета за плодове, които предлагат и сушени плодове. В диетичните магазини също могат да се намерят, в този на Патриарха и Витошка със сигурност има.smile

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате