Училища под дърветата

10 дек 2012
Снимка: sxc.hu/profile/jroddi

Преди около година Южен Судан се появи на политическата карта на света, след като жителите ѝ гласуваха в референдум за отделянето на Юга от Судан. След близо 21 години гражданска война в една от най-нестабилните държави, днес правителството, съвместно с неправителствените организации, са решили да възстановят образованието, което ще играе ключова роля за бъдещето на тази нова страна.

Въпреки оптимизма, че държавата скоро ще разцъфти, засега това все още е едно от най-трудните места на света да бъдеш дете или жена. Страната е сред тези с най-висока детска и майчина смъртност, неграмотност, а жените продължават да страдат от насилие.

Южен Судан е втората държава в света с над милион деца, които не ходят на начално училище, а само около 8% от жените са грамотни. Напоследък обаче, нещата сякаш са тръгнали към добро. Много училища са реконструирани, млади учители са обучени и преподават, а броят на момичетата, записани и ходещи на училище, значително се е увеличил.

Образованието в Южен Судан е доста разнородно като ниво. Повечето от тези , които са избягали в съседните страни, вече имат основно образование в съответствие с образователната система на страните-домакини. По-малко са късметлиите, успели да получат по-високо образование в Европа и САЩ.

Началното образование дава основна грамотност.  За разлика от Судан, където образованието е само на арабски език, в Южен Судан неправителствените организации помагат децата да се научат да четат и пишат на арабски и английски.

През 1980 г. в Южен Судан е имало около 800 начални училища. По време на гражданската война, която продължи 21 години, повечето от тях бяха унищожени. Днес много от началните училища работят на открито или под  дърветата. Класни стаи няма. Образованието е безплатно в държавните училища за всички южносудански граждани на възраст между 6 и 13 години.

Програмата за ускорено обучение комбинира два начални класа в една година. Разработена е така, че да отговори на нуждите на вътрешно разселените хора, които се завръщат по домовете си, демобилизирани войници и момичета. Чрез това обучение най-ниско грамотните групи успяват да "догонят" образованието в другите части на Южен Судан.

Основното образование  е 8 години, следва 3 години средно образование, а след това 4 години в университет. Основният език на всички нива е английски. Има остър недостиг на учители по английски.

Средното образование продължава три години, а предметите, които се изучават, са предимно природонаучни – химия, биология, физика, география и др. Учениците са на възраст между 14 и 18 години. Процентът на незавършилите е особено висок поради отсъствия сред момчетата и бременност сред момичетата.

След завършване на средно образование, младежите могат да продължат в университет или професионално (техническо училище). Няма много голям избор сред учебните заведения от тази категория, но професионалните училища са по-малко търсени от университетите. Това е напълно лишено от логика, тъй като само в тях учениците получават умения за конкретни професии. Южен Судан се нуждае от възпитаници на техническите училища, за да изгради и поддържа инфраструктурата си, включително строеж на пътища, къщи, пречиствателни системи и станции, както и компютърни мрежи, телефонни системи и електрогенериращи инсталации за захранване на цялата инфраструктура. Поддържането на тези съоръжения също се нуждае от квалифицирана работна ръка. Амбициите за висше образование, обаче, надделяват над практичността и успешно завършилите средно образование предпочитат да продължат в университет.

Висшето образование в страната към момента се предлага в 7 държавни университета и 5 частни. Около 25 хиляди студенти са регистрирани в 5 от държавните университети, където правителството плаща за храна и осигурява жилища.

Повечето държави в Африка сами изграждат и избират образователната си система след края на колониализма в средата на 20-ти век. Борбата за обучението на децата и повишаването на грамотността се води от правителства, хуманитарни агенции и неправителствени организации. Заедно те въвеждат учебни програми в училище, които отразява културата и наследството на  всяка държава.

След 21 години гражданска война, днес народът на Южен Судан  бърза да навакса и въведе качествено образование и добри педагогически практики.

1311 | 10 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате