10 празнични капана

23 дек 2012

Празниците са повод да отворим портфейлите си, а магазините - да напълнят касите си... Ловките търговци, обаче, залагат на няколко хитри трика, за да ни накарат да купим какво ли не.

Ето списък с най-често разпространените празнични „капани” за наивни купувачи.

 

10. Голяма количка – големи покупки

Психолозите твърдят, че пустото пространство в количката предизвиква вътрешен дискомфорт и напълно обяснимото желание по-скоро да го запълним.

9. Големи огледала

Най-често можем да се „сблъскаме” с тях в магазините за облекла. Преминавайки покрай тях, не можем да устоим на изкушението да хвърлим поглед върху отражението си. И понеже няма човек, който да е 100% доволен от външността си, решението идва мигновено – спешно трябва да си купим нещо ново.

8. Промоции

Няма почти никаква математическа разлика между една тениска за 50 лв. и три за 149, нали? Но често се изкушаваме...

7. Дългият път към дома

По пътя към касите купувачите буквално се сблъскват с различни прегради. Това са самостоятелни конструкции, които са препълнени с какво ли не. Продавачите от собствен опит знаят, че посетителите са склонни към импулсивни покупки именно в случаите, в които стоките се намират на пътя им.

6. Игра на сляпа баба

Най-често купуваните стоки – мляко, сирене, хляб - са разположени в най-отдалечената от входа част на магазина. И понеже те са нужни на всеки, за да стигнете до тях, вие ще минете покрай още много изкушения. Разновидност на този капан е и честата смяна на местата на продуктите от първа необходимост. По този начин, докато търсите новото им „жилище”, неминуемо ще си купите и още нещо.

5. В началото бе Хаосът

Когато влезем в магазин за облекло, ние съвсем несъзнателно се устремяваме не към старателно наредените по полиците дрехи, а към закачалките, на които всичко виси в безпорядък. Подсъзнанието ни заблуждава, че именно там се намира нещо интересно, което всички други са пропуснали. В скоби – подобен хаос е любим на търговците не само заради печалбите, които той генерира, а и заради възможността да си почиват повече.

4. Скъпи на триците, евтини на брашното

Знаменитите „Финална разпродажба”, „Пълна ликвидация”, „Намаление на стара колекция” – не са нищо повече от опит да се освободят от залежалата си и не особено привлекателна стока. В повечето случаи им се отдава доста успешно.

3. По аромата им ще ги познаете

Кафетерии, закусвални, ресторанти съвсем тенденциозно се опитват да възбудят апетита на клиентите си с „вкусни” ухания. Най-привлекателни си остават тези на кафе и на сладкиши.

2. Пу за мен!

Стоките за деца почти винаги са разположени на долните рафтове, за да могат да бъдат на нивото на погледа им. И ако не искате истинска истерия по повод пожелаването на поредната скъпа и ненужна покупка, просто използвайте високи колички, в които има детска седалка.

1. Власите се давят на края на Дунава

Успели сте да устоите на всички съблазни и сте се добрали до касата. Не се отпускайте! Защото там пред очите ви ще се появят нови изкушения – дъвки, шоколади, батерийки и какво ли още не. Замислете се, домашният сладкиш е доста по-добра алтернатива от вафлата, чийто срок на годност изтича незнайно кога.

Приятно пазаруване и весели празници!

2089 | 23 дек 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2012 12 29 #1
    Пепеляши   

    Хаха, вече и в малки магазини забелязвам въпросната подредба - най-купуваното - най-далече.
    Поначало не пазарувам в молове и магазини от типа Била, Кауфланд, Карфур, Лидл, Метро и т.н., точно по гореизброените причини.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате