Коучсърфинг - настроени ли сте достатъчно авантюристично?

03 яну 2013
Снимка: Ramon Stoppelenburg

Повечето от нас обичат да пътуват. Но не са малко тези, които силно се ограничават в това си желание. Причината е тривиална – пари. Пътешествията из различни места, особено далечните, са свързани с немалко средства. Транспорт, спане, храна. Е, представете си, че едното автоматично отпадне.
Сега ще ви разкажа за едно много интересно и също толкова полезно явление, което се развива от десетина години по целия свят. Нарича се коучсърфинг и буквално означава...хм, ако сте забелязали последната част от наименованието му , става въпрос за някакъв тип сърфиране. Да, става въпрос точно за сърфиране... из чуждите домове, легла и дивани (англ. couch). Отказах ли ви? Момент, изчакайте и следващите редове. А може и да е достатъчен само този – правят го хиляди хора по цял свят, независимо от пол, раса, цвят и възраст. Тоест , не го правят само безразсъдните млади. Не, правят го и хора на 30, 40 и 50 години. Защо?

Накратко

Накратно казано, коучсърфърите са позитивни и отворени към света и обществото хора, които отварят дома си, респективно – и сърцата си,  за други хора от целия свят и съответно те самите използват жилищата на другите, за да отседнат, когато пътуват. Обединени от една глобална интернет мрежа, те предлагат място в своя дом за онези, които ще посещават града им, създават приятелства за цял живот и отсядат при други хора при своите пътувания. Всичко това – напълно безплатно.

И нашироко

Нашироко казано, коучсърфърите правят много повече от това, че спят в чужди домове при своите пътувания или предоставят място за спане на пристигнали непознати в града. Много от тях ще бъдат и ваш гид из града, ще ви покажат околностите, ще ви разкажат интересни неща, ще разгледате заедно забележителности, ще ядете заедно местна храна, ще ви сготвят у тях, ще пиете кафе навън. Ще завържете приятелства от най-различен характер. В системата има различни статуси и всеки регистриран коучсърфър може да променя своя в зависимост от ситуацията в живота му. Ако днес сте на квартира и нямате допълнително легло за споделяне, може да сложите статус: „Свободен за разходка и кафе“, което означава, че някой пристигнал коучсърфър, който спи другаде във вашия град, може да се свърже с вас с молба да пиете кафе и да му покажете забележителностите. А ако по-нататък се преместите и имате повече свободно място в дома си, може да смените статуса на такъв, който да отразява колко души можете да приютите и при какви условия можете да направите това - легло ли предлагате, диван, дюшек, разтегателна кушетка? Обща баня ли ще ползвате или имате две у дома и може едната да бъде само за вашите гости? И най-различни други детайли – близо ли е мястото до центъра, има ли удобен транспорт и т.н.

Сигурност

Да, а как седи въпросът със сигурността в този прекрасен идеологичен сапунен мехур, в който всички са споделящи и всичко е безплатно? Най-голямото ниво на сигурност всъщност са отзивите на другите хора за този коучсърфър – най-достоверни са мненията на онези, които са нощували вече при него. Всеки коучсърфър завързва запознанства с най-различни хора, които впоследствие споделят дали са доволни в неговия профил. Този, който има много приятели в мрежата и редица добри отзиви, няма как да е ненадежден. А момичетата коучсърфъри, които се притесняват, имат богат избор измежду други момичета, при които да пренощуват. Иначе в  системата на коучсърфинг има няколко нива на сигурност, които се изпълняват посредством три стъпки на верификация. Всеки, който се регистрира и предложи легло в своя дом, споделя своите данни и се оставя да бъде „проверен“ като локация и разположение.

"На вкус и цвет – товарищей нет"

Страхотна поговорка на руснаците, която важи с пълна сила и тук. Защото вие сте уникални личности със свои собствени предпочитания, интереси и навици. И когато ще отсядате някъде, най-добре би било да е при човек със сходни предпочитания, интереси и навици, така че да ви е максимално комфортно, нали? Коучсърфингът предлага и това. Например, вие желаете да отидете в Париж, обичате тихите разходки, не пушите, не пиете и сте алергични към котки. Със сигурност не би било добре да отсядате при човек, който има противоположни на вашите интереси и стил на живот – пуши, пие, обича шумните купони, ляга посред нощ и има котка. Хубавото на това е, че във всеки профил на коучсърфър тези неща са уточнени и можете да изберете именно онзи, който най-добре ще пасне на вашата личност – неща като това дали има животни, дали пуши, късно или рано обича да става, ляга и т.н.

Коучсърфинг в България

Коучсърфингът всъщност от известно време е популярен и в България. Десетки българи от големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, а и от не толкова големите, приемат в домовете си хора от цял свят, завързват запознанства, пътуват и отсядат при коучсърфъри в други страни и континенти. Коучсърфърите от дадено място редовно си правят и общи срещи, на които се събират и си споделят разни истории от свои пътувания или разкази за това кого са приютили, дават си съвети, насоки и препоръки. Така прави и българската група у нас.

 

Повече информация за това интересно явление можете да откриете на адрес http://couchsurfing.com

2072 | 03 яну 2013

Facebook коментари

Добави коментар

3 коментара

 • 2013 01 04 #1
  Цонна   

  кауч=диван
  коуч=треньор
  Коучсърфинг излиза , че нещо с треньора ще правим;), а вие искате да кажете  съвсем друго, че ще си разменяме диваните. Поправете се!

 • 2013 01 08 #2
  Пепеляши   

  Взе ми думите от устата, Цонна!

 • 2013 01 13 #3
  Пепеляши   

  Като един прилежен кАучсърфист продължавам да се надявам, че ще промените буквичката wink

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате