Как да направим така, че да ни отстъпват винаги място в градския транспорт

23 яну 2013
Снимка: foter.com

Ако ви се случва често да ползвате градския транспорт в час пик, а не спадате към категорията на жените, на които обикновено отстъпват място (бременна, майка с дете или грохнала старица), явно не можете да очаквате някой да прояви джентълменството си спрямо вас. Затова се налага сами да извоювате правото си да седнете. Ето как може да стане това:

 

 •  Още щом се качите в транспортното средство, изберете жертвата си. Правилният подбор улеснява задачата с 50 до 90%. Избирайте млади хора, желателно е да са мъже, най-добре е ако са в униформа. Седналият военен е идеален за целта. Жените са по-неподходящи, защото повечето от тях носят големи чанти и обувки на високи токове, затова им е по-трудно да станат.
 • Насочете се към жертвата с думите: „Може ли да мина, младежо?“, „Моля, направете ми път!“, „Бихте ли се отместили, за да мина напред?“. Ако влачите след себе си пазарска чанта на колелца, това значително ще увеличи шансовете ви. В краен случай можете да носите голяма торба с 3-5 празни бутилки и стърчаща на показ франзела.
 • Щом се приближите до жертвата си, привлечете вниманието ѝ към себе си с думите: „Стойте, стойте, младежо, аз ще слизам само след 6 спирки“ или „Е, още малко и ще стигнем до последната спирка.“ Много е важно да произнесете думите си с добър и треперлив глас – това води до нужната асоциация с прародителите на жертвата.
 • Ако тя не стане, опитайте се да срещнете погледа ѝ, след това плъзнете многозначителен поглед към седалката, после пак се върнете към очите. Направете това няколко пъти.
 • Ако ръстът ви позволява да стигнете до горната релса, хванете се и увиснете на нея. Ако сте по-нисичка, с трепереща ръка се подпрете за гърба на седалката, която се намира пред жертвата. Периодично сменяйте ръцете си, демонстрирайки колко ви е трудно да запазите равновесие. Наличието на багаж в ръцете ви значително усилва ефекта и може да въздейства даже върху стари хора и инвалиди.
 • Старайте се да застанете с лице към жертвата и ту я поглеждайте с укор в очите, ту се вторачвайте тъжно и отчаяно през прозореца.
 • Прилепете се плътно към нея, даже и да няма много хора около вас. Сменяйте често опорния си крак.
 • Ако някой ви блъсне отзад, легнете върху жертвата. Задръжте така за известно време, докато блъсналият ви отмине, след това въздъхнете дълбоко и изпълнете точка 4.
 • Следете внимателно седящите около вас. Ако някое място се освободи, изчакайте, докато друг правостоящ се насочи натам и направете неуспешен опит да се доберете до него. След това изпъшкайте силно и изпълнете точка 4. Даже да имате възможност да заемете освободеното място, по-добре изчакайте някой друг да ви изпревари, за да можете за пореден път да демонстрирате актьорското си майсторство.
 • Ако все пак не ви отстъпят мястото, помолете да подържат багажа ви.
 • А ако случайно жертвата не се поддаде, намерете си друга и повторете инструкциите, започвайки от точка 2.

Приятно пътуване!

7109 | 23 яну 2013

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

 • 2013 04 09 #1
  bof4eto   

  Направо съм изумена от коментарите на повечето от Вас.Хора това е хумористична статия !!! Трябва да предизвика усмивки,къде сте забравили чувството си за хумор ??? Как можете да вземете подобна статия на сериозно при условие,че тя цялата "крещи" хумор.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате