Това трябва да знае всеки

31 яну 2013
Снимка: Suzanne Cezanne

За съжаление, у нас съществува явлението, наречено криминогенна обстановка. Т.е., такава обстановка, която поражда престъпления – кражби, грабежи, насилие и др. А хората, които живеят в такива условия, имат един съществен проблем – как да се защитят в криминогенните ситуации, как да опазят децата си и своето имущество.
Най-добрата защита в този случай е да следваме елементарните правила за самоотбрана и самозащита. Ето някои от тях:

Как да защитим жилището си:

 • Ако поставите от вътрешната страна на шпионката стъклено око, това ще ви предпази от крадци.
 • Ако се събудите през нощта и разберете, че някой се промъква през прозорчето на банята, помогнете му да се върне обратно с помощта на брадва или железен лост.
 • Научете детето си, когато остане вкъщи само и някой позвъни на вратата, да отговаря: „Мама и татко сега са заети. Чистят и смазват картечницата.“
 • Ако бандити започнат да разбиват вратата ви отвън, вие ги изненадайте, като започнете да я разбивате отвътре. Това ще ги озадачи и разколебае.
 • Винаги включвайте алармата, преди да си легнете да спите. Естествено, тя ще се задейства, когато решите да отидете през нощта до тоалетната, но нека това не ви притеснява – учебните тренировки са полезни. Също можете да държите в коридора подръка разни предмети за самозащита – капани, ловни трапове, падащи остриета и други подобни полезни неща. Мачете на нощното шкафче и пистолет под възглавницата ще ви позволят да спите спокойно и да сънувате розови сънища.

 

Как да оцелеем на улицата:

 • Ако някой минувач ви помоли за огънче за цигарата си, най-доброто действие е да му забиете един юмрук в носа, вместо да седите и да чакате той да ви нападне.
 • Ако някой ви е напръскал със спрей, преди всичко задръжте дъха си и стиснете силно очите. След това с опипване отворете торбата на противогаза, извадете го и си го поставете. Помнете, че от бързината на тези действия може да зависи животът ви!
 • Преди да влезете в тъмния вход, хвърлете вътре няколко камъка, за да отнемете инициативата на евентуалния престъпник. Или още по-добре – изстреляйте сигнална ракета. В краен случай може да метнете някоя пиратка.
 • Ако все пак забележите във входа подозрителни лица, поискайте документите им за проверка. Говорете спокойно и бавно, за да не ги изплашите. За по-достоверно можете да осветите лицата им с фенерче.
 • Ако ви нападне някой, никога не крещете: „Помощ! Убиват ме!“. По-добре извикайте нещо неутрално, например: „Пожар!“, „Нашите идват!“ или „Урррааааа!“. Понякога са ефикасни и крясъци от рода на: „Само Левски!“ или „ЦСКА е шампион!“, в зависимост от това кой е изгубил мача.
 • Още един действащ съвет е да научите жаргона на престъпниците. Обръщайте се към тях на техния език. Добре е уж случайно да се „изплъзне“ галеното име на някой мутренски главатар. Така ще им покажете, че имате някакви лични взаимоотношения с него. За да овладеете до съвършенство престъпния жаргон, препоръчвам ви да изкарате двугодишен курс при строг режим. Много надежден метод!
 • За повишаване на вашата безопасност на улицата можете да използвате стилна ризница, която да обличате над палтото и подходящ за нея стоманен шлем. Така ще се превърнете в трудна мишена и престъпниците ще се замислят дълбоко, преди да се захванат с вас. Носенето на бронежилетка също е удачен вариант, въпреки че тя не е толкова стилна и елегантна, колкото доспехите.
 • Ако попаднете в схватка, използвайте срещу престъпника най-подлите методи, за които можете да се сетите: бийте го с тежката си чанта по главата, настъпете го с остро токче, издерете му лицето с нокти или хвърлете в очите му изсъхнали птичи екскременти (или пресни кучешки – още по-добър вариант). Тези действия така ще го омаломощят, че ще успеете да използвате паузата, за да го атакувате с крак по най-уязвимото му място – знаете кое.

Още няколко съвета специално към жените:

 • Не препоръчвам на жените и девойките да носят къси поли и да се гримират. Старата ватенка, гумените галоши и омазаното със сажди лице може би няма да привлекат вниманието на сексуалния маниак.
 • Пищната и дълга коса често бива омотана около ръката на насилника. Затова е по-добре да ходите с избръсната до голо глава, обилно намазана с вазелин или свинска мас (за вегетарианците - зехтин) – това може да спаси живота ви.
 • Като жена имате право да използвате за самозащита всеки предмет, който намерите в чантичката си. Това може да бъде гребен, дезодорант, парче водопроводна тръба или френски ключ…
 • Но най-добрата самозащита за вас е да не се намирате на мястото на нападението. Или винаги да бъдете придружавана от едър и силен мъж, който да е в състояние да ви защити.

Ако съблюдавате тези простички правила, на престъпниците ще им бъде много трудно да ви ограбят или убият. Тогава тяхна жертва ще стане някой друг.

4160 | 31 яну 2013

Facebook коментари

Добави коментар

5 коментара

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате