Как да се избавим от лошото настроение

27 фев 2013

 Не е никак нелогичен фактът, че през зимните месеци най-често изпадаме в летаргия, обхващат ни някакви мрачни мисли, недоволство и негативни усещания. Основният ни източник на живот – слънцето, неговите светлина и топлина сякаш ни липсват и тази липса въздейства върху психиката и емоциите ни.
Много по-рядко ще видите депресиран човек под лазурно синьото небе през лятото. 

Доказано е, че депресиите в Скандинавието имат връзка най-вече с липсата на достатъчно слънчева светлина. Затова и част от тези страни водят специална политика спрямо своите граждани, отпускайки ежегодно пари за почивки на по-слънчеви места по света.

Ако усетя подобен горчив вкус в устата и студени мисли в главата, бързам да направя някое от тези седем неща, които наистина помагат:

Пускам спешно Love Actually

И се уверявам, че LOVE IS ACTUALLY ALL AROUND,  че любовта наистина е навсякъде около нас. И при сватби, и при погребения, и при изневери, и при здрави връзки, и при несподелена любов, и при невъзможна любов, и при разминаване на хората, и при тяхното щастливо събиране. Хубаво е всеки да си има нещо такова зареждащо. Може да не е цял филм, а видео, клипче, снимка, картинка, спомен. Което да връща оптимистичните мисли, вярата в любовта, доброто, живота.

Хващам пътя в планината

Разчитам на силния вятър, чистия въздух и ведрите хора там да отвеят буреносните недоволни мисли и да разчистят ума ми, оставяйки празно място само за весели неща. Разчитам и на тишината – да ме дистанцира от стреса и шума. Разчитам и на срещата с хората, които идват в планината – един поздрав, усмивка или жест с разминаващите се непознати, мои другари по убеждения, запалва страхотна топлинка в сърцето.

Заговарям напълно непознати хора

На спирката, в трамвая, на улицата, в магазина, на пазара – тийнейджър, старица, продавач, чистачка. Говорим за какво ли не. С някои от тях създаваме нови приятелства, други не виждам повече през живота си. Но непринуденият, искрен разговор с непознат изненадващо много помага за подреждане на собствените мисли и емоции.

Засявам нещо

Без значение какво. Раждането на живот е невероятно усещане. Наблюдението на това как изниква живот от едно малко семенце връща оптимистичните ми мисли неочаквано бързо, препраща ме към асоциации с края на зимата и началото на пролетта, когато всичко наистина се възражда – пак и отново! Както всяка година.

Играя си с деца

А понякога просто ги наблюдавам как те си играят. Това е страхотна антидепресионна техника. Независимо дали са свои или чужди, познати или непознати. Радостта и светлината, които излъчват децата, са толкова заразителни, че с магическа пръчка, по един чист и непринуден начин, връщат доброто настроение и хубавите мисли.

Правя нещо добро за чужд човек

Всъщност, за някого. Без значение кого. Не за себе си. На много места ще срещнете като съвет за борба с депресиите да направите нещо за себе си – да си купите нова дреха, да запишете отдавна желан курс по танци, да организирате за себе си екскурзия. Аз ви съветвам да направите нещо добро и мило за друг човек и ви гарантирам, че ще ви стопли много повече.

Пиша си списък

Пиша нещата, които имам в живота си – оказват се много! Подслон, храна, споделеност, приятели – изреждам и изреждам – и малки, и големи. И благодаря за всяко едно от тях. Чувството на благодарност е толкова облагородяващо, че връща мигновено хубавото настроение.

И все пак, да не забравяме, че пролетта е близо и че най-тъмно е винаги преди зазоряване.

2817 | 27 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате