Тренирайте! Дори и да е само 4 минути на ден!

04 апр 2013

Румяна Илиева е онлайн фитнес инструктор и диетолог. Дори и това да ви се струва странно, се оказва много успешна формула. На сайта си www.fitnesinstruktor.com тя споделя съвети за хранене, рецепти и видеотренировки. 

Ето за какво си поговорихме с нея:

Кое е най-важното за отслабването – правилният хранителен режим, добрите тренировки, мотивацията?

- И трите са важни, като хранителният режим прави отслабването възможно, тренировките придават „стегнат“ вид, а мотивацията те кара да практикуваш и двете завинаги.

Защо много от нас са пробвали по сто диети без особен резултат, а други отслабват от първия хранителен режим, на който се подложат?

- Късмет. Някои са улучили от първия път какво работи за тях, а други – не. Общото между успешните диети е, че създават навици, които след като се прекрати диетата, правят задържането на килограми възможно. Лесно е да се отслабне, трудно е да задържиш постигнатото. Има и разлика в това, какво се сваля – вода, мазнини, мускули. Кратките 3-5 дневни диети свалят водата и затова след това бързо се връща сваленото – като се напиеш и наядеш, водата се задържа в клетките. На това се дължат и многото свалени килограми през първата седмица, основно вода. А водата спада, защото с намаляване на енергията от диетата и с тренировките се изчерпва гликогенът в мускулите, а с всеки грам гликоген си заминават 4 г вода.

Кое е най-трудно – началото на диетата или краят?

- Началото е трудно винаги. Човек трябва да си даде 1 седмица срок да свикне с промените – по-малко храна, по-различна храна, тренировки. Това е стрес, но тялото ни е уникално и притежава свойството адаптация, заради което оцеляваме. Обикновено след първата седмица е много по-лесно, просто трябва да се стиснат зъби и да се издържат 7 дни, хубавото е, че още след 4-тия ден започва да става все по-лесно. Краят на диетата също може да е труден, ако човек има нереалистични очаквания. Например жени, които нямат наднормено тегло, очакват да отслабват същите големи килограми като жени с +15 кг наднормено тегло. Също така колкото повече влизат във форма, толкова по-голям апетит за промяна се отваря. Например да се „стегнеш“ е едно от най-трудните неща, защото в този случай жените не искат да свалят килограми, а да променят начина, по който изглеждат, запазвайки текущото си тегло. Но то как да стане без нищо да се промени – явно трябва да намалят мазнините и да увеличат нещо (мускулите), за да си запазят килограмите/обиколките?!

Най-важните начини да се мотивираме са?

- Най-важно е какво иска човек и какво го прави щастлив. Ако искаш две противоположни неща, никога няма да си щастлив. Хем да си ядеш каквото си искаш в големи количества, хем да си слаба. Явно трябва да избереш кое от двете те прави по-щастлива. Друг е въпросът, че има начин да ядеш много и да не се отразява на теглото – като ядеш много зеленчуци например.

А кои са основните ни грешки в борбата с килограмите?

- Основната грешка е да правиш едно и също и да очакваш различен резултат. Т.е. от години се опитваш да отслабнеш и не можеш – явно трябва да промениш нещо.
Друга честа грешка е да ядеш каквото и колкото искаш и да изразходиш всичко с упражнения – това е възможно, ако се тренира над 4 часа на ден. Или ако станем хамали – това е хубава професия, с добро натоварване, при която може да се яде много от всичко :D

С колко килограма на седмица е нормалният ритъм на отслабване?

- 0-1 кг, но зависи откъде се тръгва. Примерно, ако целта е релеф, обикновено тогава се намаляват обиколки, а килограмите се запазват и даже може да има +1 кг за месец. Килограмите може да объркат отслабващия. Например, ако вечерта към салатата хапне 7-8 много солени маслини и пийне вода, на сутринта ще е +1 кг от задържана вода. Това не означава, че има напълняване с 1 кг мазнини, а просто задържане на вода. По-добре да се следят обиколките, а килограмите да се гледат на по-голям период от време.

Кои са най-добрите храни според теб?

- Храните, които не са преработени – зеленчуци, плодове, месо, риба, яйца, ядки, семена. Много вкусни ястия могат да се приготвят от тях, просто трябва фантазия. Готвенето е творчески процес, в който човек може да се развихри и да сътвори красиви неща, които са вкусни и ще хапне с удоволствие, съзнавайки, че носят хранителни вещества, а не празни калории на тялото.

А най-лошите?

- Храните, които са преработени, изкуствено създадени, пълни с калории и бедни на витамини и минерали.

Какво е мнението ти за препаратите за отслабване?

- Всеки може да постигне целите си чрез хранене и тренировки, няма нужда от добавки.

Какъв е съветът ти към хората, които са съгласни да спортуват, но да не ограничават хранителния си прием и към тези, които са съгласни да гладуват, но само и само да не им се налага да тренират?

- Да опитат така, както искат, но за кратко (1-2- седмици), да опитат и другото и да оценят разликата. Тези, които не искат да ограничават храненето си, трябва да са супер активни и подвижни. А тези, които не искат да тренират, трябва да знаят, че е доказано, че с 4 минути упражнения на ден могат да изпитат здравословните ползи от тренировките. Т.е. да тренират 4 минути, колкото да има някаква мускулна активация, както се казва – за отбиване на номера. Но даже и от тези 4 минути ще усетят тялото си по различен начин, разбира се, не говорим за горене на енергия, а само за здравословни ползи.

Защо домашният фитнес е толкова популярен?

- Защото е удобен, дава резултати, пести време и средства. Можеш да тренираш по всяко време и на всяко място. Няма нужда от спортен екип, време да стигнеш до залата, точен час, който да спазваш. Имаш дупка от 20 минути – тренираш, имаш само 10 минути – ок, пак тренираш. Имаш мотивация и време за яка тренировка – супер, тренираш по-дълго. Всичко е гъвкаво според начина ти на живот. Тренировките се съобразяват с теб, а не ти с тях!

Самата ти някога имала ли си проблеми с килограмите?

- С килограмите не съм имала проблем, но съм имала период, в който бях по-пухкава, отколкото се харесвам. За другите хора може да съм била ок или даже слаба, но е важно какво човек иска, за да бъде удовлетворен. Един иска да е по-релефен, друг иска да е като манекенка слаб, трети харесва по-закръглени форми. Важно е човек да гони целите си, според това какво го прави щастлив.

Какво съветваш майките, чиито деца започват да трупат килограми?

- Трябва от много от рано да се заемат с обучението на децата относно храната. Самите родители трябва да се обучат също и да започнат да приготвят храна за семейството. Хубаво е цялото семейство да се храни по този начин, а не детето да е изолирано с различен начин на хранене.

Как реши да станеш онлайн инстуктор? Това все още не е толкова популярно в България.

- Започнах плахо и постепенно набирам увереност. Читателите ме окуражават, на мен ми харесва и нещата се случват по естествен начин.

Какво представлява този подход и на какво се дължи успехът му?

- Подходът е да превърнеш тренировките в част от живота си, без да ти пречат и да те ограничават с време и място. Тренираш кратко, в удобно за теб време и след това се наслаждаваш на живота. Тренировката е като ходенето до тоалетна, естествена нужда, която се случва, когато ѝ дойде времето, без планиране и кой знае какво мислене.

За кого е подходящ режимът ти?

- За всеки, който иска да е здрав и щастлив!

15 минутна тренировка:

Упражнения за работещи на компютър:

17663 | 04 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате