На учителя с... подарък

20 май 2013
Снимка: sxc.hu

Наближава 24 май и краят на учебната година за по-малките. Това е и времето за граничещото с истерия активизиране на родителското ядро – знаете, това са онези свръхдейни родители, които непрекъснато организират някакви неща, събират някакви пари и купуват някакви подаръци.

По мое време уважението към учителите се проявяваше с букет за началото и края на годината, а при добро желание – и с карамфил за 8 март. Сега обаче времената са други и модата повелява учителките да бъдат обсипвани с подаръци, подобно на метреси. Точно тук се намесва (и развихря) родителското ядро. Лошо няма, разбира се. Бедата е, че въображението му обичайно се лашка между болезненото клише и болезнения кич, прескачайки що-годе нормалните идеи по средата. Така че ако ви хрумне да предложите ваучер за покупка на книги, например, откажете се – ще си спечелите погледи, пълни с унищожително презрение. Налага се да въздъхнете и да се примирите с някое от изброените по-долу (всички са по действителни случаи):

1. Икони

Вероятно всяка българска учителка има в дома си иконостас. Е, разбира се, ако не опъва през почивните дни сергия пред “Александър Невски”, за да поразчисти малко и да си докара някой лев върху учителската заплата. Скъпо родителско ядро, иконите са клишето на клишетата! Пощадете учителките, не им подарявайте икони! Особено, ако го правите всяка година. Да не говорим пък, че не всеки е религиозен.

2. Бижута

Тук първенство държат – я да видим дали ще познаете – златните медальони с Богородица, точно така. Казаното за иконите важи и за тях. Следват ги медальоните с кристали Сваровски (уау, блясък!). На трето място са бижутата от моделин/дърво/тесто и всякакви други маргинални материали – ако родителският актив има някакъв арт уклон.

3. Парфюми

Много трудно е да уцелиш парфюм за човек, чийто вкусове и предпочитания не познаваш. Особено пък сега, когато предлаганият асортимент не се изчерпва с “Бич може”. Така че парфюмите по-добре ги подарявайте на жените (евентуално на майките) си. Както и бижутата.

4. Ваучер за екскурзия

Това не е лоша идея, стига да можете да осигурите джобни, както и да поемете разходите за придружаващо лице. Стиска ли ви? Не че в детската градина не ни събираха по 200-300 лв. на учителка, но все пак...

5. Дрехи

Плавно преминаваме от клишето към екстраваганцата. Неща като пончо, шапка с мъниста или ушиване на дизайнерски тоалет са съвсем в реда на нещата. Подозирам, че някой някъде се е сетил да подари и бельо “Триумф”. Ако не се е – да черпи за идеята.

6. Арт

Всъщност, може би трябваше да напиша “арт”. Говорим за неща като гипсови статуи на ангели, градински джуджета, напръскани с бронз пластики от кожа, пускащи дим малки фонтанчета, космати разноцветни лампи и всякакви такива, задължителни за всеки съвременен дом, красоти. Полетът на въображението ме оставя безмълвна за коментар.

7. Портрет

Най-хубавото го оставих за най-накрая. Родителското ядро в класа на детето на една моя приятелка решило да поръча на художник да нарисува портрет на Госпожата! Сега залагаме дали ще бъде издържан в иконографската традиция и Госпожата ще бъде изобразена като Богородица, или ще бъде “арт” и ще има много развети коси, препускащи коне, рози и пламъци на свещ. Аз лично нямам търпение да разбера какъв ще е. Във всеки случай, когато приятелката ми не издържала и се разхилила, родителското ядро хладно я срязало: “Ами подарявайте си цветя тогава, щом не ви харесва”.

Подарявайте си цветя, призовавам и аз. И тук-там някоя книга. Учителите не са ви виновни с нищо, няма нужда да им причинявате всичко това.

8339 | 20 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате