Интересни факти за човешкото тяло. Част 2

18 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

Телесни функции

1. Кихането превишава скорост от 150 км/ч.
2. При кашлица микробите се пръскат надлъж и нашир със скорост 96,5 км/ч.
3. Жените мигат два пъти по-често, колкото мъжете. Средно човек мига около 13 пъти в минута.
4. Пълният пикочен мехур е с приблизителни размери на малка топка.
5. По краката има 500 000 потни жлези, които могат да произвеждат повече от половин литър пот на ден.
6. През живота си човек произвежда достатъчно слюнка, за да запълни два басейна.
7. Средно човек извършва 14 пъти дневно метеоризъм. Дори и да мислите, че сте твърде достойни, за да изпускате газове, реалността е, че почти всеки го прави поне няколко пъти на ден.
8. Кожата съдържа около 640 000 сетивни рецептори, разпръснати неравномерно по повърхността на тялото. Тези рецептори са най-често срещани по върховете на пръстите, устните, на върха на езика, по дланите, стъпалата и гениталиите.
9. На повърхността на езика, в гърлото и по небцето има около 9000 вкусови рецептори.
10. При кихане всички телесни функции спират, дори сърцето – винаги се киха между две пулсации.
11. Човекът мига средно около 6 205 000 пъти на година.
12. За 24 часа човек диша около 23 040 пъти.
13. Човек изяжда средно 50 тона храна и изпива 50 000 литра течности през живота си.

Секс и размножаване

1. Най-голямата клетка в човешкото тяло е яйцеклетката, а най-малката е сперматозоидът.
2. Трите неща, които най-често сънуват бременните през първия триместър, са жаби, червеи и саксийни растения.
3. Зъбите започват да растат 6 месеца преди бебето да напусне утробата.
4. Бебетата често се раждат със сини очи. Цветът им зависи от гените, които получаваме от родителите си, но при раждането повечето бебета имат сини очи, заради липсата на пигмента меланин.
5. Плодът придобива пръстови отпечатъци на тримесечна възраст. На 6-13 седмици от развитието му спираловидните извивки на бъдещите пръстови отпечатъци вече са оформени. Те няма да се променят през целия живот и ще бъдат едно от последните неща, които ще изчезнат след смъртта.
6. Всеки човек прекарва кратка част от живота си като едноклетъчен организъм, когато сперматозоидът и яйцеклетката се слеят. Скоро след това клетките започват бързо да се делят и да формират малкия ембрион.
7. Повечето мъже получават ерекция на всеки час до час и половина по време на сън. Тялото и умът на спящия човек са много по-активни, отколкото хората си мислят. Комбинацията от циркулацията на кръвта и производството на тестостерон може да предизвика ерекция по време на сън.
8. По време на овулация броят на белите кръвни клетки в цервикалната слуз спада драстично. В противен случай белите кръвни клетки ще унищожат всички чужди тела, включително сперматозоидите.
9. Само едно от 20 бебета се pажда на термин.
10. Бебетата се раждат без капачки на коленете. Те се развиват след втората година на детето.

Сетива

Основното средство, чрез което ние си взаимодействаме със света около нас са нашите сетива. Ето и някои интересни факти за тези пет сетивни способности.
1. Жените се раждат и остават с по-добро обоняние от мъжете. Изследванията са показали, че дамите са по-способни правилно да определят конкретна миризма.
2. 2% от населението няма никакво обоняние.
3. Носът може да „помни” около 50 000 различни миризми. Хората могат да определят широка гама от аромати и много от тях са силно обвързани със спомени.
4. Дори и малките шумове карат зениците на очите да се разширяват. Смята се, че заради това хирурзи, часовникари и други, които извършват деликатни ръчни операции, са толкова обезпокоени от неочакван шум.
5. Всеки човек има уникална миризма, с изключение на еднояйчните близнаци. Новородените са в състояние да разпознаят миризмата на техните майки. Част от тази миризма се определя от генетиката, но също така, до голяма степен се отнася до околната среда, храненето и продуктите за лична хигиена, които създават уникална химия за всеки човек.
6. Хората могат да се справят по-дълго без храна, отколкото без сън. Най-дългият период на безсъние е 11 дни, в края на които човекът е останал буден, но неадекватен.
7. Изгаряне средна степен уврежда кръвоносните съдове. Проучванията показват, че може да отнеме 4-15 месеца, за да се възвърнат към нормалното си състояние.
8. Човешката глава остава в съзнание за около 15 до 20 секунди, след като бъде отделена от тялото.
9. Носът може да поеме до 10 000 миризми наведнъж. Около пет милиона обонятелни рецептори са струпани в мембраната в горната част на носа ни. Тези рецептори ни помагат да правим разлика между хилядите различни миризми.
10. Всеки език има уникален отпечатък.

На микроскопично ниво

1. Около 32 милиона бактерии наричат всеки сантиметър от кожата ви дом. Не е нужно да се притеснявате обаче, тъй като мнозинството от тях са напълно безвредни, а някои са полезни за поддържане на тялото здраво.
2. Човешкото тяло съдържа около 100 трилиона клетки.
3. Всяка минута в човешкото тяло умират триста милиона клетки. Това може и да звучи като голяма цифра, но е само една малка част от клетките в човешкото тяло.
4. Всеки ден тялото на възрастен произвежда 300 милиарда нови клетки.
5. Желязото в кръвта на човека е достатъчно, за да се направи пирон дълъг 3 см.
6. Най-често срещаната кръвна група в света е Тип 0. Най-рядката е А-Н или т.нар. Бомбайска кръв - поради местоположението на откриването ѝ. Когато е била открита, такава са имали едва 100 човека.
7. В тялото има около 25 трилиона червени кръвни клетки (еритроцити) - най-често срещаните клетки. Червените кръвни клетки съставляват около 45% от обема на кръвта.
8. Всеки час около 180 милиона новосформирани червени кръвни клетки навлизат в кръвообращението.
9. Кръвоносната система (артерии, вени,капиляри) е с дължина около 100 000 км.

1772 | 18 сеп 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2013 07 11 #1
    MilenVele   

    Извинете, но твърдението "10. Бебетата се раждат без капачки на коленете. Те се развиват след втората година на детето." звучи абсурдно. Как така децата да нямат капачки на коленете???  Да не би коленете им да се огъват във всички посоки? Да няма "загубени в превода"?

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате