Как успешно да се преструвате, че работите

26 юли 2013
Снимка: sxc.hu

И така, имате работа. Обаче не винаги ви се работи (каква изненада!) За съжаление „днес просто не ми се работи, пък“ не е достатъчно добра мотивация за работодателя да ви даде заплата в края на месеца, затова, ето го спасението – наръчник как успешно да симулираме кипящ работен процес, когато всъщност не правим нищо особено (или във всеки случай нищо, което да има връзка с това, за което ни плащат). 

Винаги бъдете в офиса през работно време – дори да не свършите работа за пет пари, е важно да ви виждат там във времето, определено за труд.

Обърнете монитора си така, че никой да не го вижда – това е от огромна важност. Абсурд е да симулирате работа, ако мониторът ви издава, че всъщност разглеждате сайт 18+. Ако не е възможно да се преместите изцяло на място, което да пречи на околните да виждат какво правите, то завъртете поне монитора и винаги имайте готовност да скриете съдържанието му с клик на мишката.

Изглеждайте съсредоточени и фокусирани, дори когато редите пасианс (което никой не вижда, разбира се!) Важното е да изглеждате съсредоточени в предполагаемата си работа. Леко сбърчени вежди и угрижен вид помагат.

Цъкайте по клавиатурата от време на време – така околните чуват, че работите.

Правете паузи – точно както бихте спирали понякога, ако наистина работехте. Прекъснете лентяйстването, изправете се, разкършете се, седнете обратно и си придайте вид все едно мислите нещо важно.

Редовно разчиствайте бюрото си – едно щателно подреждане на бюрото с прибиране и сортиране на десетки листчета, подреждане на пособия за писане, сортиране на папки, почистване на повърхността му и т.н. може да отнеме до половин час от работното време. А и никой не може да ви обвини, че сте чистник, нали така?

Но не го дръжте твърде подредено – ако бюрото стои по цял ден празно, значи не правите нищо особено. Затова веднага след подреждането от т. 6 започнете разхвърлянето наново – разтворете всякакви пособия, пряко и косвено свързани с работата ви; натрупайте папки, отворени на различни места, маркирайте с цветни листчета, окичете монитора с лепящи бележки с написани важни работи по тях, заринете околните повърхности с листи с нахвърляни по тях данни. Така от една страна се вижда, че очевидно вършите куп важни неща, а от друга – имате какво да разчиствате на следващия ден.

Редовно въздишайте тежко, може придружено с кършене на пръсти и хващане за главата. Това ясно показва на околните, че сте под стрес от кипящия труд.

Задавайте въпроси на колегите, без да изглеждате некомпетентен. Просто всеки ден набелязвайте няколко въпроса, свързани с работата, задавайте ги и после изпадайте в дълги дискусии, в които оставяте колегата да говори повече от вас. Това ще покаже, че сте заинтересовани от работния процес и взимате нещата насериозно.

Носете слушалки, ако ще гледате клипчета или ще играете на игра. Така звукът няма да ви издаде, а ще изглежда, че слушате музика, докато творите (избягвайте щастливи възгласи „Хванах те, гадино, умри!“, когато убиете чудовището в играта – помнете, вие работите! Вместо това, приложете т. 3 и като разстреляте противника, само умерено поклатете глава и изцъкайте недоволно с език.)

Успешно приложени, тези тактики ще ви осигурят часове на спокойствие на работното място. Ако обаче заплатата ви е обвързана не само с физическото ви присъствие, а и със свършени задачи, може да е добре да отделите някакво време и за същинска работа...

3573 | 26 юли 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате