Помощни практики при изучване на чужд език

07 авг 2013

Владеенето на чужди езици отваря много врати. Езикът разширява кръгозора и показва света в много по-големи мащаби. Разбирането и свободното говорене на дори само един чужд език може да донесе редица привилегии и най-вече да помогне в професионалното израстване. Чуждият език обаче не се учи само в класната стая или на курсове. Най-важни са личната мотивация и самоподготовката. Погрешно е да се смята, че ученето на чужд език може да бъде удоволствие. Подхождането към него с такава измамна представа крие риск от разочарование в даден момент. Грешно е и когато се вярва на статии, учебници и самоучители, че език може да се научи за 30 дни, 7 дни, 48 часа и т.н.

Какво е важно да знаем, когато сме взели решение да учим чужд език? Съветите са от общ характер, но могат да дадат отговор на някои въпроси и да помогнат за правилното ориентиране.

3 практики, които можете да предприемете като за начало:

1. Посвещаване на малко време в прочуване на базисните правила, които трябва да се спазват при учене на чужд език.

Инвестирайте част от свободното си време в опознаване на различни стратегии, които спомагат за ефективното запомняне и научване на езика. Изследвайте и преценявайте кои от вариантите за учене, на които сте попаднали, най-добре ви прилягат. На изучването на чужд език може да се гледа като на пътешествие, което обаче изисква отдаване в немалка степен, мотивация, дисциплина, отговорно отношение, постоянство и време. В началото не е лошо да се експериментира с начините на учене, докато бъде открит най-правилният.

2. Изучване първо на изговарянето и след това писането.

Преди да започне да се трупа арсенал от познания, е препоръчително учащият първо да научи произношението на езика, да свикне със спецификите в звученето на думите и едва след това да се фокусират усилия в слушане, говорене и четене на текстове. Много повече помага при писането, когато предварително знаете как да изговаряте думите. Ако се случва обратното – знаете как се пише думата, но не и как се произнася – съществува риск да я изговорите, както я виждате написана (или както би звучала на родния ви език) и така да нарушите правилата на фонетиката. В този ред на мисли самоучителите с картонени и виртуални карти не са добър избор, защото с тях научвате първо как да изписвате думите, но не и как да ги изговаряте.

3. Постоянно учене

Важно е постоянно да сте активни в ученето, но имайте предвид, че положеният труд дава добри резултати. Проявете силна воля и се упражнявайте: разигравайте роли с някой познат. Най-добре би било да общувате с чужденец, за който езика, който учите, е негов роден. Ако няма възможност за лична среща, провеждайте конферентни разговори по Skype, стига да имате насреща някой, който знае повече от вас и може да ви поправя. Слушането на аудиокниги и гледане на филми също много помага за подобряване на уменията за слушане и разбиране. Полезно е и когато успявате да запомняте точните реплики от филми и някои фрази от аудиокнигите. Това се нарича имитация и тя е изключително полезна в процеса на изучване на чужд език. Американските ситкоми значително помагат за научаване на често срещани думи и фрази в разговорната реч. Колкото повече се ангажирате с ученето, толкова по-големи са шансовете за успех.  

След покриване на определени базисни изисквания (положили сте изпит, курсът е приключил) влизате в следващия етап на учене. Езикът трябва да се поддържа, иначе се забравя. За щастие има много и разнообразни начини, с които не само може да се запазят натрупаните до момента ценни знания, но и да се надгражда над тях.

Ето още няколко полезни практики:

Широкомащабно четене

Четете абсолютно всичко на чужд език – новини, вестници, списания, книги, упътвания, етикети на стоки, наръчници на потребителя, инструкции за употреба. Защо не и готварски рецепти. По този начин в речника ви влизат специфични понятия. Достъпът до интернет дава привилегията да се четат новини, предавания и различни статии на какъвто език искате, трябва само да се възползвате. Регистрирайте се в чуждестранни форуми, членувайте в чуждестранни групи във Facebook, които намирате за интересни. Коментирайте заедно с останалите. Възползвайте се от темите, които са ви интересни и се опитвайте да ги търсите и възпроизвеждате на чужд език.  Добавяйте чуждестранни потребители в профилите си в социалните мрежи, пишете статусите и на чужд език, за да могат и те да ви разбират. По този начин упражнявате писането си.

Говорене на различни теми

Говоренето се усъвършенства, когато четете, мислите и изразявате мнения на чужд език. Важно е да се общува с различни хора на друг език. По този начин свиквате да слушате различен изказ и имате възможност да говорите по различни теми. Интересувайте се от световните новини и коментирайте с вашите чуждестранни съмишленици. Гледайте видео предавания в YouTube и коментирайте заедно с другите потребители. Това е добра възможност да трупате познания и да говорите за политика, спорт, икономика, религия, технологии, кулинария и др. Различните теми изискват различна гледна точка, което е чудесен начин за развиване умението да се води разговор устно или писмено. 

Слушане с разбиране

Слушането за мнозина се оказва нелека част от процеса на изучване на чужд език. Съветите в тази насока се свеждат до упражнения чрез слушане на аудио и видео записи – музика, сериали, новини, радио, телевизионни предавания, документални филми. Ако не искате да се разсейвате с видео запис, с подходяща програма може да извадите аудио файла и да го слушате отделно. Програмата Audacity ще ви бъде много полезна. Тя се разпространява безплатно и е съвместима с операционните системи Windows 2000/XP/Vista/Windows 7/Windows 8; Mac OS X и Linux. Този софтуер помага за изчистване на звука от страничен шум, освен това има опция за забавяне на скоростта (без да се уврежда качеството на звука), в случай че разказвачът говори прекалено бързо.

Не спирайте да трупате нови чуждоезикови знания. Прочели сте книга на чужд език - чудесно, минете на следващата. По време на четене се старайте да запомняте думите и да наизустявате интересните фрази и идиоматични изрази. 

Понякога в процеса на учене настъпва момент, в който мотивацията пада и не е изключено да ви завладее чувство на колебливост и объркване. Някои наричат този момент качване на емоционалното влакче на ужасите. В главата ви може да запрепускат тревожни мисли като например „Това не е за мен“, „Цялата работа не беше добра идея още от самото начало“, „Дали изобщо ще ми се наложи някога да ползвам тези знания“, „Твърде стар/а съм, твърде зает/а...“ и т.н. Истината е, че за да се постигне една цел, трябва за известно време да излезем от своята зона на комфорт. Това означава за известно време да съсредоточим усилия само и единствено в упражнения. Ученето на чужд език отнема време и изисква постоянство и много усилия. Излизането за определен период от зоната на комфорт е цената, която трябва да се плати. Хубавите неща стават бавно, а придобиването на чуждоезикови знания е именно такова полезно занимание. Когато става въпрос за повишаване на знанията и компетенциите, усилията винаги си струват. Затова е важно моментът на несигурност да бъде овладян.

4351 | 07 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате