Прелестите на маршрутката

11 окт 2013
Снимка: sxc.hu

Сигурно е приятно да пътуваш с Lexus, но аз на този етап ползвам маршрутка. Знам, че подземното влакче на метрото е много по-удобно и безопасно, но цялото това слизане в подлеза, странните звуци на мотрисите, неестествената светлина ми носят някакво усещане като за Ана Каренина. Затова продължавам да се возя на микробусчетата, докато още не са се разпаднали съвсем...

Изпитанието е сериозно. Необходимо е да сте смел човек с железни нерви и наистина да сте направили категоричния си избор за транспорт.

Ето стъпка по стъпка целия процес от качването до слизането, който е добре да оттренирате:

Привличане на вниманието на шофьора това понякога е много лесно, понякога непосилно трудно. По принцип водачите на маршрутка считат, че всеки, който е на тротоара, е техен потенциален клиент и са готови да минат от крайно ляво до крайно дясно, за да вземат пътника – сякаш шофират линейка на „Бърза помощ“ и е въпрос на живот и смърт. Не са рядкост и моментите, в които те мечтателно въртят волана, тактувайки на любимите си песни и ви забелязват в последния момент. Следва бясно набиване на спирачки, изплискване на най-близката локва. Качването е по-приятно от слизането, чувстваш се желан и не ти бучат, че се туткаш, нищо че губиш ценно време.

Настаняване на свободна седалка с олюляваща се походка се тръшвате на някакво място, защото шофьорът бясно кара, прави завои и се провира между спрели коли. Падате като чувал с картофи, време за избор няма – или ще сте на местенце, овързано с объл ластик, или в някаква седалчица, издълбана като лодка през вековете возене.

Привикване със звуковия фон – това на практика е невъзможно. Още не са се родили такива човешки уши, които със спокойствие да понасят чуваното. А всичко е толкова полифонично! Чалгата дъни от радиото, шофьорът се вайка по мобилния на висок глас. Разбирате, че има стратегия и тактика на маршрутния транспорт, но не се опитвайте да ги проумеете – това не е за нас, обикновените пътници... Тук става дума за „върнати“ минути, за подлото изпреварване на Бамби и Главата, за нечестното изчакване на Пройчо и Пашата и някакви важни избързванки около МОЛ-а. Може много да се потиснете, защото нищо не разбирате от този висш пилотаж. Още не сте се осъзнали, и от първата седалка момиченце започва да крещи, че е взело поправителния с тройка, грижовна баба от последното място дава съвети колко топла да е храната на внучето, някъде по средата кокетка ги надвиква, за да се разбере с бившия си. И нова драма – Боса от конкуренцията е изпреварил нашия водач. Такива псувни се чуват, че пиян каруцар би се засрамил от тях. Следва определяне на сексуалната идентичност на изпреварващия... няколко пъти.

Не се вживявайте като звездни пасажери – не ви харесват, защото сте малко на брой. Има-няма десетина правостоящи, а в златните времена са били с пъти повече. При това е много неприятно, че ще се возите до последната спирка. Иначе шофьорът може да завие по-рано, а сега ще се друса до края заради вас. Иде ви да потънете в седалчицата... толкова усилия само заради вашата персона.

Скачане в движение – ето това трябва да тренирате много. Знаете ли колко е дразнещо, че ще се мотаете със слизането? То трябва да е светкавично, за да не се просрочи графикът. Вече сте си платили, напускайте бързо!

Е, за какво беше всичко това, като пак ще си пътувам с маршрутка!?
Обичам го този транспорт по някакъв мой си начин...

1528 | 11 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате