Вино за 195 000 долара

12 окт 2013
Снимка: sxc.hu

12-литрова бутилка вино Château Margaux от реколта 2009 е смятана за една от най-добрите в историята на винарството, а това оправдава цената ѝ от 195 000 долара и я превръща в най-скъпата бутилка вино, пускана някога на пазара.

Имайки предвид, че стандартна бутилка съдържа пет чаши (150 мл) вино, това означава главозамайваща цена от 2 437 долара за една чаша. Френската винарна бутилира за първи път вино в 12-литрови бутилки. Произведени са само шест такива, три от които ще бъдат пуснати на пазара чрез компанията Le Clos, чийто основен магазин се намира на Терминал 3 на международното летище в Дубай. Нейният виртуален магазин работи 24 часа в денонощието.

Бутилката, която е направена от злато от майстор златар, ще се продава в дъбова кутия. Винари казват, че виното притежава "финес, баланс и свежест" и прекрасен аромат с удивителна трайност, която може да се запази един век.

Освен че ще се сдобие с уникалната бутилка, собственикът ѝ ще има възможността да пътува в първа класа до Франция и да посети имението в Бордо, където се произвежда виното. Освен това той ще бъде отведен на частна обиколка на избите и лозята и ще може да вечеря с притежателя на замъка и генерален директор на винарната Пол Понтелие.

 

/БГНЕС

1302 | 12 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате