Най-подходящото време за чаша кафе

07 ное 2013
Снимка: scx.hu

Най-доброто време за изпиване на чашка кафе, която да ви зареди с ежедневна доза кофеин, е между 9,30 и 11,30 ч. според американски невролози.

Причината е в начина, по който кофеинът взаимодейства с ключов хормон, наречен кортизол, помагащ за регулирането на вътрешния часовник на тялото и за стимулиране на бодростта. Нивата на кортизол са високи малко след събуждането и могат да останат такива до един час след това, достигайки пик между 8 и 9 ч.

Американският невролог Стивън Милър твърди, че е по-добре да се снабдите с необходимата доза кофеин след този пик, тъй като тя стимулира производството на кортизол. Той допълва, че пиенето на кафе, докато нивата на хормона са високи, може да стане причина хората да свикнат с кофеина, съдържащ се в напитката, а това означава, че те често ще се нуждаят от допълнителна чаша сутрин, за да получат същия ефект.

Милър изследвал как кортизолът се променя през деня. Веществото, което се произвежда в големи количества в моменти на стрес, помага за превръщането на запасите от енергия в глюкоза, така че тя да бъде използвана от клетките в тялото.

Приливът на енергия сутринта повишава бдителността, но също така увеличава усещането за глад. Учени установиха още, че кортизолът е отговорен и за синхронизирането на вътрешния ежедневен ритъм в тялото. Предишни изследвания показаха, че пиенето на кафе следобед помага за предотвратяване на загубата на бодрост след обилен обяд.

 

/БГНЕС

986 | 07 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате