Вегетарианец ли?

29 дек 2013
Снимка: scx.hu

Месото е силна храна, която дава на тялото незаменими вещества, но нека не забравяме, че освен своите предимства, то има и своите недостатъци, като например това, че е трудно за разграждане и съдържа вредни токсини, които пречат на работата на сърцето и стомаха.

Вегетарианството е хранителен режим, който изключва употребата на месо, но в обществото, в което живеем, за хората все още е трудно да разберат как някой би се отказал от толкова вкусна и полезна храна.

10 от най-често срещаните реакции на хората, когато разберат, че някой е вегетарианец:

1. Не ядеш месо? Но как е възможно? Просто съсипваш организма си, на това се дължат и здравословните ти проблеми.

Всеки, който не яде месо, вероятно е минавал през подобна тирада поне веднъж в живота си. Всъщност е доказано, че хората, които не ядат месо, по-рядко заболяват от болести на сърдечносъдовата система, а още по-интересното е, че живеят и по-дълго. Може би за месолюбителите е трудно да си представят как някой може да е в цветущо здраве без двойка ароматни, здравословни кебапчета с пържени картофи за вечеря.

2.Това e сигурно, защото много обичаш животните.

Разбира се, че има хора, които не ядат месо, защото обичат животните, но има и много други причини, поради които човек би предпочел да не включва месо в менюто си. Някои хора не обичат вкуса му, други пък го избягват по здравословни причини, така че изборът да бъдеш или да не бъдеш вегетарианец може да бъде продиктуван от много фактори, освен животните, които също "носят душа".

3. Въпроси от типа "Би ли ял месо, ако ти дам 1 милион?" или пък "Би ли ял месо, ако си на самотен остров и те грози гладна смърт?".

Все си мисля, че по този начин месоядните се опитват да успокоят своите собствени вътрешни борби, като търсят точката на пречупване на вегетарианците. Или пък просто вярват, че могат да ги "върнат в правия път".

4. Аргументът с "убитите растения".

Разбира се, растенията също са част от живата природа и месоядните често използват аргумента, че растенията също са убити, за да се нахранят вегетарианците. Той обаче, както и сами виждате, звучи доста наивно – нима очакват вегетарианците да започнат да фотосинтезират, за да живеят?

5. "Ще ме обидиш, ако не опиташ това пиле с картофи."

Някои хора твърдят, че вегетарианците изпадали в социална алиенация. И как няма – или са обидили всичките си приятели – готвачи, или ги е страх да не загубят и малкото останали, като откажат невероятна порция шкембе чорба.

6. "И аз пробвах да бъда вегетарианец, но не успях."

Да бъдеш вегетарианец не е като да откажеш цигарите например. В месото няма нищо лошо, напротив, то съдържа и много полезни вещества и също така е вкусно. Не е нужно някой да се насилва да бъде вегетарианец. Все пак изборът по отношение на храната е продиктуван от собствените ни разбирания и усещане за света.

7. "Аз искам вратна пържола с пилешки жулиени, а за приятеля ми някаква салата с марули и домат."

Всъщност освен салати, вегетарианците ядат и много други храни. Във всяка една готварска книга има десетки рецепти, в които няма месо. Това, че дадено ястие е без месо, не означава автоматично, че то не е вкусно или полезно.

8. Да се опитат да те "прецакат" да ядеш месо.

Самият факт, че по една или друга причина даден човек не уважава избора на своите приятели, е отблъскващ. Бихте ли предложили порция свинско на мюсюлманин, под предлог, че е агнешко например?

9. "Не ти личи, че си вегетарианец."

Когато хората не знаят как да реагират, обикновено са способни на безумни заключения. Как по-точно на някого би му личало, че е вегетарианец? Дали говорим за фигура, или състояние на духа, не е съвсем ясно, но би било добре да има ясно опредени критерии за това как би следвало да изглеждат вегетарианците (може пък някой да ги бърка с марсианците, кой знае).

10. "Ох, и ти ли стана модерен/а?"

Някои хора наистина смятат вегетарианството за мода, но за много други изключването на месото от хранителния режим е нещо повече от следване на модата. Всеки, направил този избор, има своите мотиви и би трябвало те да бъдат уважавани. 

8163 | 29 дек 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате