Защо се чукаме с чаши при наздравица

27 ное 2013

Всички знаем, че една наздравица, вдигната за сватба, рожден ден, обикновен празник или някое друго честване, е придружена с чукане на чашите. Малко от нас нас обаче знаят какъв е смисъла на това и какво означава.

Една от легендите разказва, че в средновековието хората са чукали чашите с цел да изгонят демоните. Историята е свързана с църковния звън на камбаните, за който се е вярвало, че гони тъмните сили. Към тази легенда все пак има и истинска история, от която произхожда този обичай. А тя е, че в тогава в дворците в Европа "премахвали" враговете си, като им сипвали отрова във виното. След като се прочула тази "тайна", за да се върне доверието при гостите на големите празненства, домакините вдигали чаши и силно ги чукали с тези на гостите, така че виното да се смеси, а гостите да са сигурни, че в напитката няма отрова. От там е и обичаят домакинът винаги пръв да отпие от виното.

Друга история разказва, че старите германски племена са чукали чашите преди всяко изпиване, за да изплашат духовете. Конниците на номадските племена пък украсявали чашите със звънци и други предмети, за да вдигат шум и да държат злото далеч. По време на тибетската династия Шан обичаят е бил "да се вдига шум" преди изпиването на първата чаша за щастие и благоденствие.

При древните гърци също е бил от значение звукът при изпиването на виното, но само защото са вярвали, че виното носи духовност и красота за всички сетива и със звъна на чашите се създавало удоволствие и за ушите. По отношение на древните шумери антрополозите пак твърдят, че са имали много ритуали, свързани с пиенето и наздравиците, но никъде не се споменава чукането на чаши.

Днес обикновено чукането на чаши при наздравица означава веселба, щастие, а в някои страни по този начин се изразява уважение. Така например в Япония, при непринудени вечери при вдигане на наздравица и когато искате да се чукнете с приятелите, чашите се слагат на еднакво ниво, но ако става въпрос за работна вечеря и искате да се чукнете с шефа, поставяте чашата по-ниско от неговата, в знак на уважение и почит.

 

/БГНЕС

1140 | 27 ное 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате