Пламен Петков – награден посмъртно с Орден за Храброст

12 дек 2013

Българинът с британско гражданство Пламен Петков, който на 26 май 2012 г. загина трагично, докато спасяваше младо момиче от удавяне, е удостоен посмъртно с кралския Орден за Храброст. Признанието е публикувано в списъка с Цивилни Награди за Храброст на 12 декември 2013 г. е разпространено от пресцентъра на посолството на Великобритания в София. Майката на Пламен Петков е поканена в Бъкингамския дворец, за да получи ордена.

Кралският Орден за Храброст се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на храброст. Основан през 1974 г., той е даван в едва малко над 1000 случая.

Джайлс Йорк, заместник-началник на полицията в Съсекс, сподели:

„Убеден съм, че ако не бяха действията на г-н Петков, щеше да се стигне до смъртта на дете, най-вероятно безследно изчезнало в морето.“

Джонатан Алън, посланик на Великобритания в България, коментира:

„Много съм горд, че Нейно Величество Кралицата награди г-н Петков с Ордена за Храброст за този истински смел подвиг. Той напълно заслужава това признание.“

„Няма думи, подходящи за този подвиг. Няма почест, която може напълно да се отплати за саможертвата на Пламен Петков. Но в ден като този можем да му отдадем почест и да сме благодарни, че съществуват хора като него.“

„Пламен Петков е истински български герой! Обединеното Кралство почита неговото геройство и саможертва.“

За инцидента:

Пламен Петков загива, докато спасява младо момиче от удавяне на 26 май 2012 г. на плажа Уест Уитъринг в Съсекс. Той забелязва в морето дете в надуваем гумен пояс, което се отдалечава от брега, и влиза в морето, за да помогне. Доплувал до детето, Пламен Петков вече не достига дъното. Детето успява да се измъкне от пояса и да се покатери на главата и раменете на г-н Петков, който плува обратно към брега, но остава потопен под водата. Смъртта на Пламен Петков е обявена на място по-късно.

За Кралския Орден за Храброст:

Кралският Орден за Храброст е граждански орден от трета степен във Великобритания. Той се дава за изключителни прояви на храброст, предимно на цивилни граждани. В редки случаи с него са награждавани и военнослужещи. Наградените получават инициалите на ордена (QGM) след името си.

Орденът е създаден на 20 юни 1974 г., за да замести Ордена за Храброст на Британската Империя, Имперския Медал за Храброст и Медала за Храброст на Колониалната Полиция.

От 30 ноември 1977 г., Кралският Орден за Храброст се присъжда и посмъртно, съответно от тази дата замества и кралския Полицейски Медал за Храброст.


https://www.gov.uk/government/world-location-news/the-queen-awards-plamen-petkov-with-gallantry-medal.bg

1303 | 12 дек 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате