Етикет за разговор по мобилен телефон

03 окт 2012
Снимка: .sxc.hu

Мобилните телефони отдавна се превърнаха в неизбежна част от съвременния живот, но тяхното присъствие на много места може да доведе до неприятни или опасни ситуации. Както общите правила на етикета, така и правилата за разговор по мобилен телефон варират между различните култури. Но някои основни принципи прескачат културните различия, когато се основават на здравия разум и елементарната вежливост.

Днес всеки разполага с мобилен телефон – от децата до старците. Но дали всеки от нас познава етикета на общуване и го спазва?

Едва ли има човек, който да не се е подразнил нито веднъж от телефонен звън, прозвучал в неподходящо време и на неподходящо място.


За да не причиняваме неудобство на себе си, а и на околните, според етикета трябва да изключваме звъненето на телефона, когато се намираме в библиотека, музей, театър, кино, ресторант, чакалня на лекарски кабинет, на местата за религиозно поклонение и други закрити обществени сгради. Желателно е това да се направи преди делова среща, съвещание и други важни събития.


Най-опасен е включеният телефон на борда на самолета. Нужно е да се изключат клетъчните телефони при излитане и кацане, защото последиците могат да бъдат непредсказуеми. Известни са случаи на принудително кацане заради пасажери, които са забравили да го направят. Заради такъв неизключен телефон над Цюрих се разбива самолетът SAAB-340 с 10 пасажери на борда. Според специалистите, мобилен телефон може би е причинил и самолетната катастрофа, в която загина полският президент Лех Качински.


Ако се случи телефонът ви да зазвъни във важен момент, извинете се на околните и го изключете. Ако все пак решите да отговорите на този, който ви търси, извинете се и се ограничете с две-три думи. Не издевателствайте над търпението на околните и не ги принуждавайте да слушат разговора ви. Най-добре е да настроите телефона на безшумен режим или вибрация и нека всички разговори, които не се нуждаят от спешен отговор, да се прехвърлят на гласовата поща. По този начин не само ще покажете своята загриженост за околните в публичното пространство, но и ще предпазите личния си живот. Натрапването на околните на интимни разговори или спорове, особено ако са придружени с размяната на епитети и обиди, се счита за признак на ниска култура. Ако все пак обаждането е от изключителна важност и няма възможност да се отдалечите и усамотите, извинете се на околните и отговорете, като разговаряте кратко, делово и с приглушен глас.

Счита се за некултурно да се разговаря по телефона, докато обслужвате клиенти или докато вас ви обслужват. Ако използвате телефона си в магазин или банка, трябва да прекратите разговора, преди да отидете на касата.


В ресторанта се смята за неучтиво да карате сервитьора да ви чака, докато разговаряте. Още по-неучтиво спрямо вашия събеседник е да го накарате да изчака на линия, докато си давате поръчката.


Ако се случи да ви потърсят по телефона в магазина, в обществения транспорт или друго, неудобно за разговор място, прието е да отговорите с извинение и да се уговорите със събеседника си да се чуете по-късно.


Ако сте забравили да изключите звъна на телефона по време на интервю за работа, това също може да бъде във ваша вреда, защото е твърде вероятно евентуалният работодател да приеме, че личният ви живот надделява над желанието ви за работа.


Всички сме принудени ежедневно да слушаме чужди разговори, което не само е неудобно, но и неприятно. Затова е добре да преценим на какво разстояние сме от другите хора по време на разговор. Прието е, че разстояние от 3 м е достатъчно. Никога не трябва да забравяме, че всеки човек трябва да има свое лично пространство, което не бива да се нарушава. За целта е нужно също да регулираме силата на звънене на телефона така, че да не пречи на останалите. Силните и атрактивни мелодии са добър избор, ако държите да привлечете вниманието на околните, стига мястото, на което се намирате, да не изисква спазването на тишина. Но понякога по-дискретните тонове на звънене са за предпочитане пред най-новия музикален хит.

Когато разговаряме по мобилен телефон на обществено място или на улицата, трябва да говорим тихо, без да повишаваме глас – микрофонът на този вид телефони е достатъчно чувствителен и няма нужда да крещим, опитвайки се да заглушим околния шум.


Въпреки че автомобилът се счита за лично пространство, не е добра идея да разговаряме по телефона по време на шофиране, особено ако не разполагаме с хендсфри. Освен, че е проява на лоши маниери, това е забранено от закона. И като цяло е добре да се въздържаме от телефонни разговори по време на шофиране. От една страна, това ни отвлича и не ни позволява да преценим правилно ситуацията на пътя, а от друга, по време на движение е трудно да се съсредоточим и да вникнем в думите на събеседника си. Ако разговорът е важен, по-добре е да се уговорим и да го проведем по-късно. При спешен случай е по-добре да паркираме някъде, за да можем да говорим на спокойствие. Доказано е, че през 2000 г. в Япония половината от автомобилните катастрофи (577 случаи от 1351) са причинени от опитите на водачите да отговорят на звънене или да наберат номер (в 197 от случаите) или от разговори по телефона (187 от случаите).


Когато ние звъним на някого, не трябва да забравяме, че събеседникът ни може да е зад волана и, отвличайки го от пътя, да го подложим на опасност. А може просто да е зает, затова не е излишно първо да се осведомим дали има време и възможност да разговаря, и да се уговорим за по-подходящо време, ако се окаже, че моментът не е удобен.
Когато говорим за чужда сметка, не трябва да забравяме, че разговорът струва пари и не трябва да поставяме събеседника си в затруднено положение.
Ползването на смартфон на публично място е уместно, стига да не пречи на другите. Яркият екран може да бъде много разсейващ в тъмния киносалон. Гледането на видео или възпроизвеждането на музика без слушалки на публично място също трябва да се избягва. Ако играете на игрички, постарайте се да намалите или изключите звуковите ефекти, защото могат да безпокоят околните.


Ако по време на разговор проверявате електронната си поща или сърфирате в Интернет, това също е проява на неучтивост към събеседника. Ако трябва спешно да отговорите на имейл, извинете се на околните и го направете дискретно. Не пращайте текстови съобщения и не сърфирайте по време на шофиране.
Всички правила на етикета относно разговорите по мобилен телефон, а и на етикета като цяло, се свеждат до едно – постъпвайте с другите така, както бихте желали да се отнасят с вас. Не забравяйте, че децата ви следват вашия пример. Те най-лесно и напълно естествено ще възприемат добрите маниери, стига вие самите да сте запознати с тях и да ги използвате навсякъде.

3740 | 03 окт 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате