Тайните на офисния планктон

04 дек 2012
Снимка: sxc.hu

Всеки знае, че в тези тежки времена на криза и безработица никак не е лесно да запази работното си място. Това важи особено силно за лесно заменяемите офисни служители и държавните чиновници. Но съществуват тайни правила за поведение, които могат да ви гарантират закрила срещу евентуално съкращаване на щата и да ви осигурят бляскави успехи в кариерното развитие.

Ето някои от тях:

 

1. Зает вид

Никога не излизайте от стаята си с празни ръце. Хората, носещи папки, имат вид на съвестни служители, запътили се към поредното важно съвещание. Докато служителите с празни ръце създават впечатление, че отиват да пушат или да обядват. Човек с вестник в ръцете по-скоро се е запътил към тоалетната. Освен това, постарайте се да си тръгвате с огромна купчина документи вечерта, създавайки впечатление, че се каните да работите и вкъщи.

2. Компютър 

Наличието на компютър винаги гарантира впечатление за заетост. Нужно е просто да си давате вид, че работите, независимо дали четете личната си поща, висите в чата или нареждате пасианс. Ако случайно откриете, че зад вас е застанал шефът ви, винаги можете да се измъкнете с обяснението, че усвоявате нови програми самостоятелно, икономисвайки средствата на компанията, нужни за вашето обучение.

3. Отрупано бюро

Само висшите шефове имат право на чист плот. За всички останали това е признак, че нищо не правят. Разположете документите на няколко купчини. Отстрани миналогодишните документи изглеждат така, както и тазгодишните – важен е обемът. Ако очаквате някого, пригответе нужния му документ и го мушнете в средата на купа. Когато човекът се появи, бързо го „открийте“, създавайки впечатление за организираност и акуратност.

4. Телефонен секретар

Ако имате такъв, никога не отговаряйте лично, когато телефонът звънне. Хората не звънят, за да се полюбопитстват за здравето ви, те ви звънят, за да ви накарат да свършите нещо. А това е недопустимо! От време на време прослушвайте телефонния секретар. Ако някой ви е оставил съобщение, за да ви натовари с някаква работа, върнете обаждането по време на обедната почивка, когато него го няма и оставете съобщение на неговия телефонен секретар.

5. Раздразнен вид

Старайте се винаги да изглеждате раздразнено – това създава у шефовете впечатление, че сте затрупани с работа.

6. Работа до късно

Винаги си тръгвайте късно от работа, особено ако шефът ви още е там. Можете да използвате времето да решавате кръстословици, судоку или да висите по форумите. Когато си тръгнете, непременно минете край кабинета му, за да ви види. Редовно му изпращайте имейли в неработно време (например в 22,45 или в 6,30 часа), както и през почивните дни.

7. Обогатяване на речника

Следете компютърните списания и си изваждайте непознатите думи. Назубрете ги. Употребявайте ги свободно в разговорите си с шефовете. Няма значение дали ще ви разберат, важното е да звучите внушително и компетентно.

8. Еднакви сака.

Ако работите в голям офис, винаги си купувайте по две еднакви сака. Когато излизате навън, оставяйте едното на гърба на стола. Това създава впечатление, че сте някъде наоколо, докато вие междувременно вършите личните си дела в работно време.

3314 | 04 дек 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате