Как да печелим пари в интернет

16 дек 2012
Снимка: sxc.hu

Ръстът на цените на стоките за масово потребление оказва немалък натиск върху бюджета на домакинствата. В условия на икономическа криза, съкращения и растяща несигурност хората се опитват всячески да запазят и единствения, макар и недостатъчен месечен доход, който получават. Липсата на възможности за професионална реализация в страната принуди мнозина да потърсят работа и трайно да се установят в друга страна. Така изгубих една част от близките си приятели. Но понякога и на чуждото място има риск всеки да падне жертва на безработицата. Уви, тя не е национален, а световен социално-икономически проблем. Въпреки несигурността, която се долавя, все още съществуват начини, които могат да спомогнат за увеличаване на приходите в домакинството и намиране на заетост, макар и временна. Предлагам една селекция от начини, с които може би ще успеете да си докарате някакъв доход. Някои от тях изискват повече свободно време и постоянна заетост, докато други са подходящи за всеки, който търси страничен доход. Единственото условие при всички е да разполагате с качествена интерет връзка и известни познания в съответната област. Няма гаранция, че тези предложения ще направят живота ви по-добър, но определено може да ви вдъхнат малко надежда, че нищо не е загубено.

Платени блогове

Освен блогове, в които хора с писателски талант имат удоволствието да се изявяват, в интернет пространството се срещат и такива, създадени с конкретна бизнес цел - продажбата на определени продукти. Нужно е само да намерите възложители, които ще ви поръчат да изготвите качествено написано ревю на даден продукт, в което да опишете неговите качества и да поставите силен акцент на предимствата му пред аналоговите продукти. Някои блогъри вземат процент от общата печалба на продадени бройки от рекламирания продукт, докато други получават твърдо заплащане. Ако водите собствен блог, който привлича добър трафик и се ползва с авторитет, може да публикувате от време на време в него платени рекламни статии. В мрежата има много сайтове, които приканват потребители да пишат позитивни мнения относно фирмени продукти срещу заплащане.

Личен блог

Личните блогове са удачно средство за печелен на пари, но за тази цел е нужно търпение. За да генерира  вашият блог висок трафик, трябва да изчакате да мине поне една година. Ако все пак преди време сте си създали блог, в който присъстват няколко публикации, препоръчвам ви да подновите честотата на влизанията си там и писането на нов материал. Отдавна съществуващият блог има редица предимства пред току-що създадения, едно от които е, че търсачките го разпознават по-бързо. И така - имате личен блог, пишете уникални по съдържание статии в него, надявате се хората да ги четат и харесват, остава да направите още нещо - да включите опцията Google AdSense. Тя ви дава възможност да позиционирате рекламни банери в сайта, които са в състояние да ви носят доход. Google печелят, когато интернет потребителите кликат върху техни рекламни банери. Част от печалбата се дава на собствениците на съответния блог. По този начин вие получавате плащане всеки път, когато някой посети блога ви и кликне върху един или няколко банера. В този смисъл препоръчвам внимателно да подходите, когато позиционирате рекламите. Постарайте се да ги сложите на такива места, където ще попадат в полезрението на посетителите. Може да присъстват отдясно или отляво на страницата, а може да ги вмъкнете дори в самата статия. В началото не очаквайте големи суми. Гледайте на личния блог като на начин да си докарате допълнителен доход. Все пак нищо не се знае, възможно е след време това да се превърне в основното ви занимание. Един от най-известните блогъри в света е канадецът Джон Чоу. Той изкарва около 40 000 долара на месец от кликове по рекламни банери и публикуване на рекламни ревюта. Най-интересното е темата на неговия блог - "Начини и средства да печелим пари по интернет".

Сътрудник по продажби на утвърдена световна компания

Ако притежавате умения да убеждавате хората да си купуват разни неща, добра възможност за допълнителен доход е, ако предлагате продукти на марка, която е добре позната на пазара. Amazon и eBay, например, упражняват подобна практика. Наемат посредници, които да рекламират техни продукти, на които дават процент от общите приходи.

Напишете книга

Ще кажете, че българите нямат време да четат и няма кой ще купи вашата книга. Уверявам ви, че гледането на филми при някои хора достигна точка на насищане. В същото време появата на електронните четци ни накара да си припомним удоволствието от четенето на книги. Все пак, това не може да се сравни с гледането на филм, дори когато той е базиран на известна книга. Ако владеете чужд език, още по-добре би било да използвате знанията си и книгата да излезе на английски, немски, френски или друг език. Това ви дава повече предимства. Amazon, Barnes & Noble и подобни на тях компании проявяват засилен интерес към хора с добри писателски умения. Срещу вашите умения те предлагат комисиона, която може да стигне до 70% от приходите от продадени копия на месец. Имайте предвид, че през 2011 година броят на електронните книги в библиотеката на Amazon достигна внушителната цифра от 8 милиона. Отново ще дам пример за успешно реализирала се личност. Това е 26-годишната Аманда Хокинг от Минесота, САЩ, която през 2011 е изкарала 2 милиона долара от продадени авторски книги. Тематиките, в които пише Аманда, са зомбита, тролове, вампири, свръхестествени сили и тийнейджърски романи. Цените на такива книги варират между 1 и 3 долара.

Виртуален асистент

Всеки предприемач, който наскоро е стартирал малък бизнес, е склонен да наеме асистент, който да се грижи за дребните работи и да издирва нови клиенти по интернет. В началото заплащането едва ли ще бъде голямо, но с времето, когато спектърът от клиенти се разшири, задълженията също ще се увеличат, а с тях и заплащането. Такава професия е удобна за работодателя, защото плаща по-ниска заплата. Служителят, от своя страна, има на разположение плаващо работно време, работи от вкъщи, не се налага да пътува, единствените му разноски са по осигуряване на качествена и бърза интернет връзка.  

Сайтове freelancer

Всеки от нас притежава няколко вродени таланта. Поне един от тях със сигурност има как да се използва с маркетингова цел и да ви носи пари. В интернет има редица уеб сайтове, които предлагат работа за хора, които са на свободна практика. Такива са Elance и Freelancer, но има много други като тях. Ако професията ви е свързана с графичен и уеб дизайн, създаване на рекламно лого, много полезни ще ви бъдат сайтове като 99Designs. Тъй като споменатите сайтове са чуждестранни, добре би било да владеете поне един чужд език. Ако се разтърсите по-задълбочено, ще попаднете на много сайтове за преводачи, писатели, програмисти и дизайнери, които са на свободна практика и предлагат услугите си. Това е чудесен начин да изкарате допълнителна сума пари, стига да проявявате подходяща мотивация и отговорно отношение към работата.

Продавайте в eBay

eBay е изключително подходящо място, където можете да се отървете от непотребни и стари вещи и да същевременно да изкарате пари от това. eBay се води глобален пазар, на който се предлагат всевъзможни неща за ценители с разнообразни и чудати вкусове.

Дизайнер на тениски

Ако сте креативна натура, дали ще ви допадне идеята да създавате тениски в различни стилове - арт, фънк, поп, хип-хоп, рок, класически? Това е интересна професия, която дава възможност да отворите и управлявате собствен онлайн магазин. Създавате си дизайнерско портфолио и го изпращате на дистрибутори. Спечелите ли симпатиите им, моделите ви отиват на пазара. Ако тениските ви се отличават от останалите, имате шанс да изкарате немалко пари.
 

Не е толкова трудно да се намерят начини за изкарване на допълнителни доходи. Както видяхте, най-важното е да имате качествен интернет, добри познания в дадена област или вроден творчески талант, компютърна грамотност и да владеете чужд език поне на средно ниво. Ако изброените са налице, не се колебайте, а действайте! Ще се радвам, ако поне в една от изброените професии сте познали себе си.

7773 | 16 дек 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2012 12 22 #1
    Пепеляши   

    Браво, много полезна статия. Пратих я на познати, нуждаещи се от допълнителни доходи, притежаващи определени умения и мерак да работят smile

    Жалкото е, че почти всички гореизброени дейности са свързани с насърчаването на консуматорството...

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате