Финансов директор под наем?

04 яну 2013
Снимка: sxc.hu

В света на бизнеса има различни професии, свързани с различни пазарни потребности. Днес ще ви разкажем за една нова и атрактивна реализация, като ви срещнем с неин представител. Той е млад, инициативен и вече има достатъчно опит, както в работата си в малки и големи компании, така и като частен предприемач, избрал да стартира своя бизнес в разгара на икономическата криза. Ивайло Филипов, нашият събеседник, има над 10 години опит в сферата. Преминал е през най-важните етапи, свързани с финансовото състояние на една фирма - счетоводство, одит, финанси, мениджмънт и е наясно с всички процеси. Работил е в български, чуждестранни и смесени компании. Именно поради тази причина днес ви срещаме с него, за да разкаже за една съвсем нова за пазара услуга, която е разработил конкретно за трудните времена на финансова криза - "финансов директор под наем".

С какво е свързана работата на финансовия директор?

Финансовият директор е длъжност, характерна за всяка голяма компания. Това не е само помпозно звучаща позиция. Названието показва степента на важност, голямата отговорност и качеството на услугите, които се изпълняват. Финансовият директор е вторият човек във всяка голяма компания, който се грижи за жизнени за нея функции като: контрол, планиране, отчетност; играе ролята на консултант на управителния съвет на компанията по отношение на стратегия и развитие на компанията и разработване на нови пазари и/или услуги.

Значи това е човек, който е част от всяка една компания. В какъв смисъл тогава "под наем"? Кой може да се възползва от услугата?

Както казах, той е част от всяка една ГОЛЯМА компания. Фокусът на финансовия директор под наем са основно малките и стартиращи компании. Смисълът в случая е да направим така, че и те да могат да се възползват от подобни висококачествени услуги, защото често нямат възможност, не могат да си позволят да назначават финансов директор на пълен работен ден, а и дори не могат да го натоварят на пълно работно време. От друга страна, във времена на стагнирана икономика и непрекъснато смаляващи се бюджети, от тази услуга могат да се възползват и средни компании с цел оптимизация на разходите, а дори и за второ мнение или за потвърждаване/отхвърляне на някои ключови за тяхното развитие решения.

Какви са конкретните услуги, от които могат да се възползват компаниите?

Това са услуги в сферата на споменатите по-горе функции на финансовия директор като например:

  • стратегическо финансово планиране;
  • оптимизиране и управление на паричните потоци;
  • оценка и подобряване на контролни процедури;
  • оценка и управление на риска


Тоест, предлагате на всяка нова, малка, средна фирма услуга, която в корпорациите се осъществява от цял отдел и движи финансовата стабилност? Давате възможност на малкия бизнес да оптимизира перспективите си?

В конкретния случай става въпрос за услугите с по-висока добавена стойност. Тези, които са свързани с управлението на процесите и консултация на висшия управленски състав, на собствениците.

Разбира се, можем да предложим услуги, които да обхващат това, което прави целият финансов отдел в една компания. От счетоводство, през вътрешен контрол, до управление на парични потоци, риск. Но много по-ценната услуга е тази, да дадем възможност на малкия бизнес да оцени и развие идеите си, да структурира компанията си правилно!

1800 | 04 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате