5 признака, че носите в себе си умения на добър предприемач

08 яну 2013
Снимка: thinkpanama/Foter

Вероятно ще ви прозвучи странно, но не са малко случаите, в които някои от служителите на дадена фирма проявяват по-добри умения на мениджър или предприемач, отколкото онези, които упражняват тази професия. Истински добрите предприемачи са малко странни по природа или, както често някои ги наричат, "особняци". Поведението им ги отличава от останалите, но освен него, те изпъкват и с едно друго свое качество – идеите и визията за бъдещето. Пример за истински успешен предприемач може да бъде гениалният Стив Джобс, известен с визионерското си мислене и иновативни идеи, благодарение на които той успя да създаде най-великата и най-печеливша компания в света - Apple.
Важно е да се знае, че предприемачите се различават много от обикновените търговци, макар някои да смятат двата типа за еднакви. Това съвсем не е така. Истинските предприемачи са сложни за разбиране личности, те са обаятелни и винаги имат с какво ново да ни изненадат. Независимо какво образование и професия имате в момента, това не изключва варианта във всеки един от вас да се крие едно друго Аз - това на успешен предприемач.

Ето няколко признака, по които можете да прецените сами за себе си дали от вас би излязъл добър предприемач.

1. Предприемачите обичат работата си и влагат много емоции във вършенето ѝ

Те дават всичко от себе си. Готови са да се лишат от почивка, докато не доведат нещата докрай. Погледнати отстрани, усилията, които влагат в работата, изглеждат все едно са свръхестествени, защото повечето хора не са способни да издържат да работят толкова дълго в пълна концентрация. За тях работата е най-святото нещо, затова не се колебаят да я продължат у дома си. Неслучайно често получават етикет „женени за професията си”.

2. Предприемачите не стартират бизнес, само защото ги е осенила велика идея.

Добрите идеи не са гаранция за печеливш бизнес. Истинските предприемачи търсят бизнес, който вече е развит до едно равнище и функционира с ниски, но стабилни темпове в съответната пазарна ниша. Те придобиват този бизнес с идеята да надграждат и да го развият до максимум. А след това могат да го продадат на много по-висока цена от тази, на която са го придобили. Способни са да се изявяват като финансови и стратегически инвеститори.

3. Предприемачите са добри инвеститори

Но те не концентрират бизнеса си само в една посока. Те хвърлят стръвта на няколко места. Всеки добър предприемач ще ви посъветва да не се ограничавате да правите бизнес само в една сфера. Ако имате успешно функционираща фирма, не се ограничавайте само с нея, а инвестирайте средства и ресурси в други начинания. Не подминавайте дори тези сделки, които на пръв поглед ви се виждат нископечеливши и няма да ви донесат доход за кратко време. Старайте се да не преследвате предимно бързи печалби. Обикновено дългосрочните инвестиции имат по-голям шанс да ви донесат много пари.

4. Предприемачите са щастливи хора (с или без часовник на ръката)

Те водят здравословен начин на живот и се стремят да поддържат добър физически и духовен баланс. Обичат да са свободни в мислите си, неспособни са да попадат в плен на ограничения, налагани от шефове и ръководители. Винаги се доверяват на вътрешния си глас.

5. Предприемачите са отлични служители

Всеобщата представа за предприемача се свързва с управление на малък бизнес. Всички обаче сме виждали, че не от всеки, който разполага с пари и основава собствен бизнес, излиза добър мениджър. Предприемачите често се проявят като неформални лидери в колектива. В същото време те се обособяват като ключовите фигури, които задвижват механизма, с който функционира дадената бизнес единица.

2633 | 08 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате