Техники, които градят образа на успешния лидер

24 яну 2013

Светът вече е особено динамично място, в което всичко се развива бързо. Едва усвоили нещо ново и почти веднага изникват други промени и подобрения, към които тепърва трябва да привикваме. Така се намираме в една безкрайна гонитба. Стараем се за кратко време да добием колкото може повече знания и умения. Информацията е всичко. Когато човек е добре осведомен и ориентиран, нещата се нареждат по-лесно.

 

Ако ръководите фирма, не може да си позволите лукса да изоставате, защото вашите конкуренти само това чакат, за да ви настъпят. Трудно е да се развива бизнес, особено при днешните свръхдинамични пазарни закономерности. Новите тенденции и предизвикателства трябва да се улавят още в зародиш, защото в противен случай рискът от пропуск, който впоследствие може да прерасне в провал, е винаги налице.

Мениджърът, който ръководи дейността на дадена фирма или отдел, трябва да притежава редица умения и да съчетава разнообразни качества. Преди всичко той трябва да владее изкуството да бъде лидер. Успешният лидер трябва да умее да разпознава съществуващи възможности, проблеми и потребности там, където никой не ги вижда. Освен вяра в себе си, лидерът трябва да притежава голяма енергичност, с които да вдъхновява и мотивира подчинените. Предлагам да разгледаме пет техники, които биха били от полза за мениджъри с малък опит. Всеки мениджър трябва да бъде наясно, че влиза в ролята на лидер, затова трябва да се държи и мисли като такъв.

Разпознаване на истината

Ежедневно светът ни залива с информация, налага ни се бъдем комуникативни, да свикваме с новите технологии и да извличаме максимална полза от тях за работата. Влиянието на социалните мрежи непрекъснато нараства. Вече въпросът не опира до това дали имаш една електронна поща, а няколко, които са активни и се използват за определени цели. Тази тенденция не само че няма да отшуми, а ще продължи да се разраства за в бъдеще, особено ако бизнесът е в сферата маркетинг, реклама, медии и PR.
В цялата суматоха истинският лидер трябва да умее да фокусира вниманието си над даден проблем и да има перфектно развита система за определяне на приоритети. На пръв поглед това не изглежда толкова трудно. Не е и невъзможно, особено ако сте дисциплинирани. Ако не сте, поработете над това.

Критично мислене

Логическо съждение от рода на "Прочетох го в един интернет сайт, значи е вярно" е абсолютно погрешно. Интернет пространството предлага както полезна , така и силно подвеждаща информация. Такава ни дават различни медии, блогове и дори книги. Подхождайте критично и проверявайте информацията. Усещайте кога нещата са представени субективно и търсете обективното. Ако умеете навреме да разпознавате и да се предпазване от неточно представена информация, то при вас е налице критично мислене. Това оказва голяма полза при вземане на важни решения.
Лидерите трябва да се стремят да бягат от статуквото и груповото мислене. Изучавайте фактите и самостоятелно изграждайте своите концепции. Допитвайте се до другите, но взимайте решенията самостоятелно.

Не се обезличавайте

С навлизане на новите технологии прекарваме много повече време на компютъра и в интернет. Хората предпочитат да се крият зад аватари и фалшиви профилни снимки във форуми или социални мрежи, без да осъзнават, че това обезличава. Мениджърът губи уважението на подчинените си, ако избягва физически контакт с тях и свежда комуникацията само до телефонни разговори и имейли. Този тип управляващи се отклоняват от реалната представа за лидера и рискуват да отслабят мотивацията на служителите си.

Свободно общуване с хората

Едно от най-ефективните оръжия на добрия лидер е умението да комуникира с околните. Днес комуникацията се случва предимно по телефона, по имейла, чрез съобщения в Twitter и Facebook. Постепенно общуването преминава в един-към-другите, а не един-към-друг, както преди. По принцип този проблем е с повърхностен характер и никой не му отдава особено значение, но все пак, старайте се да поддържате връзка с подчинените. Истинският лидер трябва да умее да слуша и да чува какво му се говори, да помни, да акцентира на важното, да внушава респект и доверие, да кара хората да му подражават.

Довършвайте започнатото

Образите на известните предприемачи, инвеститори, финансисти и бизнесмени, които често ни се дават за пример, обикновено са малко преувеличени и идеята за техния успех лежи на митове. Истината е, че успехът на хора, определяни като съвременни лидери като Бил Гейтс, Доналд Тръмп, Уорън Бъфет, Ингвар Кампард, Опра Уинфри е постигнат благодарение на тяхната находчивост, критичност, отдаденост на работата и реална представа за света. Първият важен успех при всички тях е бил последица от щастливо стечение на обстоятелствата. Успелите хора не са живели в облаците и не са страдали от мания да сбъдват грандиозни мечти. Работили са здраво, усетили са кога настъпва точният момент и са се възползвали от възможността. Всички лидери, макар и различни помежду си, споделят общи качества и поведение, които обуславят техния успех.

Ще завършва мотивиращо, като си позволя да цитирам основателката на една от най-успешните козметични компании на света - Есте Лаудер: "Никога не съм мечтала за успех. Работих за него".

2505 | 24 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате