Митове за CV-то

18 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu


Три мита за автобиографията...


Отминаха времената, когато словосъчетанието curriculum vitae хвърляше в ужас кандидатстващите за работа. Не е чак такъв дявол, какъвто го изкарват. Няма какво да направим срещу любовта към чуждите думи на специалистите по човешки ресурси. На практика това е обикновено резюме на автобиографията ни. Правилно съставеното резюме е първата крачка към мечтаната работа.

В Интернет има образци, всеки може да си свали и попълни. Но не пропускайте нюансите.

Ако обявата за работа е на английски език, то и CV-то трябва да е на английски.
Обърнете внимание дали потенциалните работодатели искат приложения към CV-то (дипломи, удостоверения, сертификати) или тях ще представите на евентуалното интервю.
Иска ни се да развенчаем няколко мита, свързани с curriculum vitae или автобиографията.

Мит първи: В CV-то мога да поукрася достойнствата и постиженията си и никой няма да разбере.Разбира се, винаги ни се иска да изглеждаме възможно най-привлекателно пред евентуалния работодател. Но навсякъде е нужна мярка. Помнете, че не е особено трудно да се провери предоставената информация. Пишете, че сте била финансов директор в голяма фирма? Едно позвъняване и ще се установи, че всъщност сте била касиер. Ако описвате високо ниво на познанията си по английски, бъдете готова на проверка, от която няма да се измъкнете с „Май нейм из Вили, ай ем фром София”.
Така че по-добре не рискувайте и не си приписвайте качества, които не притежавате, за да не попаднете в капан, заложен от самите вас.
В идеалния случай ще представите препоръки от предишната си месторабота и това е достатъчно.

Мит втори:„Главното е размерът – колкото по-обемна, по-добре!”
Хубаво е да не заема повече от 2 страници. Внимателно го обмислете и нещата, които не си струва да описвате, просто ги пропуснете. Например в графата „Опит в комуникация с клиенти” надали си струва да споменавате, че като студентка 2 седмици сте раздавали флаери.
Евентуалният работодател трябва да остане в неведение за курса ви по машинна бродерия, естествено, ако не кандидатствате за работа като шивачка.
Информацията трябва да е кратка и по същество.

Мит трети:„Едно CV за всички работодатели”
Не, не и не!
Кандидатствайки в която и да е фирма, анализирайте информацията, с която разполагате за нея. Непременно отсейте ключовите моменти от автобиографията си, които могат да заинтригуват точно този работодател.
CV-то ви трябва да покаже, че именно вие и никой друг сте за тази длъжност, без да забравяте и мотивационното писмо, което е призвано да ви отдели от безличната маса на другите кандидати.

Успех!
 

2988 | 18 сеп 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

  • 2013 01 09 #1
    valkata64  Майстор на съдбата си 

    Бих добавила и още нещо много важно за успешната автобиография. Да се обръща внимание на уменията и качествата, които се търсят от работодателя и да се наблегне на тях, особенно важно е тези качества да се упоменат в мотивационото писмо, придружаващо автобиографията.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате