Интервю за работа – какво е добре да знаем. Първа част

11 мар 2013
Снимка: sxc.hu/acerin

Зад успешното интервю за работа седят редица фактори. От момента на влизането ви през вратата, до здрависването за довиждане – всяка ваша стъпка и жест ще бъдат наблюдавани и оценявани. Това не бива да ви плаши – от изключителна важност е да отидете на интервю спокойни и уверени в себе си (и естествено, навреме – 10-15 минути по-рано).

 

За да бъдем честни, дори да се справите блестящо, това не ви гарантира, че работата ще бъде ваша. Доста фирми вече имат предвиден кандидат и интервюто често е само формалност. Освен това, образованието и професионалният ви опит може да не съответстват на търсения от работодателя профил. Въпреки това има някои важни подробности, които е добре да имаме предвид.

В първата част на статията ще се спрем по-подробно на невербалната комуникация и на значението на цвета на облеклото ви. В част втора ще говорим за често допусканите грешки, теоретичната подготовка и какви въпроси да очакваме на интервю.

Проучванията сочат, че повечето работодатели решават дали сте подходящ или не за длъжността още в първите 90 секунди на интервюто, въпреки че продължителността му често е доста по-голяма. Същото важи и в случаите, когато събеседването се провежда от НR-специалист.

Много малка част от първото впечатление, което ще създадете, се образува на базата на това, което говорите (едва 7%). 38% се дължат на начина ви на изразяване, увереността, с която говорите, и интонацията ви. 55% от първото впечатление се базират на облеклото и невербалните знаци, които изпращате. („По дрехите посрещат, по ума изпращат“).

Невербалната комуникация

Понякога, най-често несъзнателно, харесваме или обратното – оставаме с лошо впечатление за даден човек - още при първата ни среща. Причината за това се корени в невербалните послания, които той изпраща. Жестове, мимика, стойка, поглед – всичко това носи информация. Тъй като невербалните жестове се базират на подсъзнателни инстинкти, то те биха могли да издадат кога лъжем или сме притеснени – независимо от това, което казваме.

Често срещаните грешки в поведението на интервю са следните:

 Нарушавате личното пространство на човека срещу вас

От гледна точка на психологията всеки човек има четири зони на близост – интимна, лична, социална и публична. 120 см е минималното разстояние, което трябва да има между вас и събеседника ви. Навлизането в личното пространство ще предизвиква чувство на дискомфорт у интервюиращия и съответно шансът да създадете лошо впечатление и да не получите работата е огромен.

Играете си с косата си или често докосвате лицето си

При жените това са често срещани навици. Двете действия се определят като „паразитни жестове“. Те издават невъзможността ви да се контролирате в напрегната ситуация. Докосването на носа и устните ви по време на разговора може да остави впечатление, че лъжете.

Избягвате контакта очи в очи

Това прави много лошо впечатление не само на интервю за работа, но и в ежедневното ви общуване. Липсата на визуален контакт показва на първо място неувереност и притеснение, а както споменахме, изключително важно е да бъдете уверени в себе си и възможностите си.
Много хора (признавам си – и аз съм от тях) се чувстват неудобно да гледат другите в очите. Избягването на визуален контакт може да накара интервюиращия да реши, че се опитвате да скриете нещо или още по-зле – че го лъжете.
Не гледайте втренчено – това може да подразни събеседника. Отмествайте погледа си понякога, но не го оставяйте да се рее. Недопустимо е погледът ви да е забит в земята или в тавана.

Не се усмихвате

Това не означава да седите ухилен като идиот през цялото време. Леката усмивка ще помогне да изглеждате по-приветлив и отворен, което несъмнено ще настрои и човекът срещу вас позитивно. Трябва да внимавате обаче - фалшивата усмивка се разпознава лесно и интервюиращият ви веднага ще остане с впечатлението, че се подмазвате или имате навика да се преструвате.

Лоша позиция на тялото

Да седите изгърбен или подпрян на бюрото прави лошо впечатление. Когато ви поканят да седнете, заемете удобна позиция с изправени рамене. Не се стягайте, но и не си позволявайте да седите прекалено отпуснато. Не навеждайте глава.
Свитите в колената крака и скръстените ръце са признак на неувереност и страх. Тази позиция на тялото ви показват също така неудобство при общуване, което е недопустимо във фирми, където трябва да сте част от голям екип.
За предпочитане е да седите срещу работодателя или до него, като внимавате да не нарушавате личното му пространство.

Прекаленото жестикулиране

Повечето хора използват жестикулацията като начин да предадат допълнителна образност на това, което говорят. Такова поведение се наблюдава също така при избухливите и спонтанни хора, които не съумяват да изкажат с думи това, което мислят. И докато думите ви се контролират от мисълта, то жестът е на подсъзнателно ниво и при напрегната ситуация може да не съответства на това, което говорите. Ако жестикулирате прекалено много, рискувате събеседникът ви да остане с лошото впечатление, че сте прекалено разхвърлян в действията и мислите си. Прекаленото жестикулиране показва, също така, липса на професионализъм. 

Слабо ръкостискане

Изразява неувереност и стеснителност. Задължително се изправете при ръкостискане – това е признак на уважение.

Нервничите

Несъзнателното потупване с крак, щракането с химикалка или пък въртенето на някакъв предмет между пръстите ви – всичко това показва, че сте изнервен. Никой не би рискувал да наеме нервен човек на работа.

Говорите прекалено бързо

Когато човек е напрегнат или превъзбуден несъзнателно повишава темпото, с което говори. Човекът срещу вас може да не успее да разбере какво се опитвате да му кажете. Притеснението ви веднага ще бъде доловено.
От друга страна, ако говорите прекалено бавно и монотонно, може да отегчите събеседника си. Старайте се да говорите с нормално темпо и тембър – така, както когато общувате с близките и приятелите си.

 

Облеклото

Никой не би се и замислил да отиде на интервю за работа по анцуг, но дали осъзнавате, че цветът на облеклото ви е също толкова важен? Ярките цветове обикновено не са за предпочитане. Не прекалявайте с бижутата, грима и прикрийте татуировките си. Късите поли, дълбоките деколтета и голият гръб ще оставим без коментар. Не е необходимо да сте облечени по последна мода, важното е да покажете стил.

Черно

Черното символизира власт и сила. Популярно е, защото е класическо и стилно (и ни прави по-слаби визуално). Ако решите да изберете черно, не прекалявайте с него – комбинирайте го с по-светъл цвят. Изцяло черното облекло може да остави събеседника ви с чувството, че демонстрирате превъзходство.

Сиво

Сивото, противно на очакванията, е най-често избираният цвят за интервю. Символизира изтънченост и увереност. Тъй като не привлича вниманието, интервюиращият ще бъде по-съсредоточен в това какво казвате, а не в това, какво сте облекли.

Бяло

Бялото, подобно на черното, ще си остане класика. То е светло, неутрално и отива на всичко. Символизира чистота и непринуденост. Подходящо е да се носи в комбинация с друг по-тъмен цвят – сиво или черно.

Червено

Най-емоционалният, интензивен и агресивен цвят. Облечени в червено със сигурност няма да останете незабелязани. Агресията и посланието, което носи (символизира любов и страст), го прави много неподходящ цвят за интервю.

Жълто

Жълтото е един от най-слънчевите цветове. То определено привлича вниманието. Лошото е, че окото трудно възприема прекалено яркия тон, което може да подейства изнервящо на човека срещу вас.

Зелено

Зеленото е успокояващ и освежаващ цвят. Приятно е за очите. Консервативно е и символизира добро благосъстояние. Не е особено препоръчително да доминира в облеклото ви – използвайте го като акцент.

Синьо

Синьото стимулира организма да произвежда вещества, имащи свойствата на антидепресанти. Модните специалисти съветват да носите синьо на интервю, тъй като символизира лоялност и авторитет.

Добре е облеклото ви да е съобразено и с типа длъжност, за която кандидатствате. Излишно е да споменавам, че дрехите ви трябва да са чисти и прилежно изгладени.

Не забравяйте, че най-важните неща, които трябва да носите със себе си, са самочувствие и усмивка.
 

5296 | 11 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате