„Меките” умения в „железните” отношения

19 мар 2013
Снимка: sxc.hu

Когато употребяваме думата „железен”, знаем какво имаме предвид – „точен”, „регламентиран”, „стабилен”, „устойчив”, „постоянен”, „коректен”.
Не така стоят нещата с понятието „меки умения”, навлязло сравнително скоро в представите и лексиката ни. С появата си то създаде усещането за нещо леко цинично и неразбираемо. Нищо подобно!

„Меките” умения се свързват с емоционалната интелигентност, комуникативността, резистентността към промяна, проактивността, уменията за работа в екип, уменията за вземането на решения, ориентираността към постижения, уменията за мотивиране, лидерството ...
Всички ние сме срещали перфектни професионалисти, знаещи и можещи в своята област. Странно, но те или не са добри ръководители, или като служители не се вписват в колектива....Причината се крие в липсата или недостатъчното развитие на „меките” умения.
Някои хора лесно установяват приятелски контакти, други имат вродена способност да работят в мултинационална среда и без усилие да научават чужди езици, трети могат да вземат бързи и адекватни решения в условия на стрес, напрежение и натиск.
За разлика от „твърдите” умения като математически способности или чисто практически, механични умения – сръчност, прецизност, разкриването на „меките” умения е значително по-трудно. Съществуват ефективни психологически тестове, които дават отговор дали определена личност е подходяща за дадена длъжност.
В  бизнес средите е разпространено схващането, че благодарение на „твърдите” умения може да ви допуснат до интервю, но решаваща роля за получаване на мястото имат „меките” умения. Образованието и опитът са необходими за заемане на позицията, но вътрешната мотивация и лидерството ще ви гарантират успешното представяне.
„Меките” умения не са тема за дискутиране само в професионален план.
Ако притежаваме повече от тях, по-лесно, спокойно и щастливо ще живеем личния си живот. Всеки предпочита да среща ведри, усмихнати, позитивни и съпричастни хора, които са свързани с другите в една обща система.
В своята книга „Факторът Късмет” Ричард Уайзман убеждава читателите, че контактните, дружелюбните, оптимистичните, работещите в екип получават повече от заобикалящия ги свят.
Добре е да развивамe „меките” си умения, защото те осигуряват ежедневно „железни” отношения в работата и семейството...

2331 | 19 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате