Интервю за работа – какво е добре да знаем. Втора част

20 мар 2013
Снимка: sxc.hu

Първата стъпка към получаването на желаната работна позиция са правилно изготвените документи за кандидатстване – автобиография, мотивационно писмо, препоръка, формуляр. Веднъж привлекли вниманието на работодателя, е време да се явите на интервю. Това, че са ви повикали за среща, определено не означава, че работата е вече ваша. Тепърва предстои да покажете себе си в най-добрата възможна светлина.
В първата част на статията разгледахме значението на езика на тялото и особеностите при облеклото. Сега ще се спрем по-подробно на най-важната част от интервюто - вашето позициониране пред интервюиращия ви HR-специалист или работодател. Не забравяйте, че на първо място трябва да бъдете искрени.

Какво е важно да направите преди интервюто

Добре написаното домашно не е гаранция, че ще бъдете поощрени, но ви дава предимство пред тези, които не са си направили този труд. Ако трябва да обобщим формулата за успешно интервю, то тя ще изглежда горе-долу по следния начин:

Проучване + Организация/подготовка + Добро изпълнение = Преимущество

Научете повече за фирмата.

Научете повече за техните продукти, цели, партньори, сфера на дейност. Запомнете важни факти или интересни примери. Познаването на дейността на фирмата прави добро впечатление. Могат да ви зададат въпроса – "Защо искате да работите за нас?"  Хубаво е в такъв момент да можете да защитите кандидатурата си уверено, позовавайки се на конкретни примери.

Обмислете добре силните и слабите си страни.

Възможно е да ви питат за тях. Целта на този въпрос е работодателите да разберат колко добре познавате себе си, слабите си страни и как се справяте с тях. Помислете предварително за най-малко три ваши недостатъка и намерете в тях нещо положително. Ако например ви липсва инициативност, това би могло да е предпоставка да изпълнявате стриктно поставените ви задачи. Задължително помислете за примери и конкретни ситуации. Споменете си как сте успели да превърнете недостатъка в привилегия.

Пригответе отговори на примерни въпроси. Тренирайте!

Хубаво е да подготвите отговори на стандартните за всяко интервю въпроси и да тренирате поведението си пред огледалото или с приятел. Както посочихме в част първа на статията – задължително е да сте спокоен и уверен в себе си. Треперещ, изчервяващ се и заекващ кандидат определено няма да бъде добре приет. Репетициите ще ви помогнат да превъзмогнете това притеснение.

Направете копие на CV-то си и го носете със себе си на интервюто.

Същото важи и за всеки сертификат, който сте приложили в кандидатурата си (за език, изкаран стаж, препоръка и др.). Повечето работодатели си правят труда да принтират автобиографията, която сте им пратили. За всеки случай носете копие в себе си. И още нещо - недопустимо е да не познавате CV-то си. За всяка една длъжност, посочена в него, трябва да умеете да говорите свободно.

Отидете 10-15 минути по-рано.

Ако закъснеете още за интервюто, едва ли ще  очакват от вас точност за в бъдеще. Това веднага ви превръща в неподходящ кандидат.

Подгответе си списък с въпроси, които искате да зададете. Носете си бележник.

Това ще покаже както заинтересоваността ви, така и усилията, които сте положили да се подготвите. Напишете въпросите си и други записки в бележник. Освен че показва професионализъм, бихте могли да се опрете на него, ако „забиете“.


Най-често допускани грешки

Често допусканите грешки (извън невербалните знаци, които вече разгледахме), са свързани предимно със слабата подготовка за интервюто.

Задавате въпроси относно обявата

Това показва на първо място незаинтересованост. Вие сте кандидатствали за тази работа, следователно трябва да сте прочели обявата внимателно и да сте преценили дали позицията е подходяща за вас. Ако в нея ясно е написано, че работата е на пълен работен ден – Каква ще бъде почасовата ми заетост? – е неуместен въпрос.

Не показвате достатъчно интерес или ентусиазъм

Повечето работодатели изискват да прибавите мотивационно писмо към кандидатурата си. За тях е важно да наемат на работа силно мотивирани хора, желаещи да се трудят и развиват. Ако седите безучастно по време на интервю и отговаряте монотонно, с едно изречение и не успеете да се обосновете добре, то шансовете ви за бъдете нает ще спаднат значително. Бъдете приятелски настроен, динамичен, отворен, имайте предварително подготвени въпроси.

Липса на чувство за хумор

Ако не сте от хората със силно чувство за хумор, то поне се усмихвайте на шегите от страна на интервюиращия ви. Възможно е да ви бъдат зададени един или няколко нестандартни въпроса, ако отговорите на тях с усмивка, по-лесно ще се измъкнете от ситуацията.

Имате претенции за заплатата

Въпросът  "Каква заплата очаквате?"  е нож с две остриета. Ако кажете прекалено малка сума, рискувате да бъдете нает на заплащане, значително по-ниско от това на колегите ви. За да избегнете грешки, направете проучване. Ако имате приятели или познати в тази фирма попитайте ги – Каква заплата е удачно да поискам? Ако не, разровете се в интернет и проучете каква е средната заплата в сектора, за който кандидатствате.

Не сте изключили телефона си

И не само звука – напълно изключете телефона. Интервюто трае не повече от 30-40 минути. Особено ако става дума за важна за вас позиция, не си позволявайте мобилният ви да прекъсне разговора със събеседника ви с вибриращи звуци, идващи някъде от джоба на якето ви.

2975 | 20 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате