Интервю за работа – какво е добре да знаем. Трета част

25 мар 2013

Никога не може да се приготвите за абсолютно всички въпроси, които ще ви зададат. Въпреки това има стандартни въпроси, които присъстват на всяко или почти всяко интервю за работа. Хубаво е да се подготвите за тях предварително. Като цяло въпросите се делят на 4 основни категории:

• въпроси за опит, квалификация, образование;
• въпроси за лоялност и способност за адаптация;
• въпроси за интересите и мотивацията ви;
• тестове и задачи;

Разкажете ни за себе си

( разбирайте – Защо трябва да ви наемем?)

В 90% от случаите интервюто започва с този въпрос. В никакъв случай не навлизайте в лични детайли или описание на хобитата ви, придържайте се към професионалната информация. Не говорете повече от 2-3 минути по темата. Насочете се към най-силните си страни, без да изпадате в прекалени хвалебствия. Опитайте се да докажете, че компанията има нужда от вас толкова, колкото вие от нея. Подчертайте силните си страни. Не сравнявайте себе си с останалите кандидати.

Защо напуснахте предишната си работа?

Не се изкушавайте да лъжете – в днешно време човек може с едно телефонно обаждане или мейл да разбере колко време сте прекарали на предишната си позиция и защо сте напуснали. Отговор от типа на: На предишната си длъжност нямах възможност за развитие – ще ви спечели много дивиденти (стига това да е истината).

Каква е мечтаната от вас позиция?

За предпочитане е да дадете като отговор конкретна позиция, а не абстрактно изказване от типа – искам да помагам за опазването на околната среда – обяснете как точно искате да помагате и по какъв начин знанията и опитът ви могат да бъдат полезни.

Разкажете ми за вашия предишен опит в.... (предишна месторабота)

Представете накратко в какво се е състояла длъжността ви, какво сте научили, какво не ви е харесало. Направете връзка между предишната ви позиция, опита, получен от нея, и длъжността, за която кандидатствате в момента.

Смятате ли се за успял?

Не казвайте твърдо да! Посочете успехите си до момента, но наблегнете на факта, че искате да продължите да се развивате.

Защо кандидатствате за тази длъжност?

Отговор от типа - защото наистина имам нужда от работа и търся каквото и да е – ще ви изиграе лоша шега. Дори това наистина да е така, за да кандидатствате за дадена длъжност вие виждате в нея нещо - предизвикателство, възможност за трупане на опит, бъдеще в компанията. Опитайте се да направите връзката между описанието на длъжността с вашият опит, компетенции или перспективи за бъдещето.

Кое считате за най-голямо постижение до този момент?

Бъдете искрени и конкретни. Дори отговорът да не е обвързан с професионалната ви реализация.

 Умеете ли да работите в екип?

Отговорите на този, както и на повечето въпроси не е достатъчно да се свеждат до едно просто да или не. Трябва да дадете конкретни примери. Ако е да, откъде съдите за това и къде сте натрупали опит. Ако е не, защо и как мислите, че това може да ви е от полза или как ще го компенсирате.

Как виждате себе си след 5 години?

(разбирайте – Колко дълго смяташ да останеш при нас и какви са плановете ти за бъдещето?)

Повечето големи фирми търсят персонал в дългосрочен план, тъй като средствата, които отделят за обучението ви, не са малко. В същото време е важно да покажете, че сте човек с перспективи и ясна визия за бъдещето. Постарайте се да свържете тази своя нагласа с позицията, за която кандидатствате, или с фирмата. (Не лъжете!)

Парите или професионалното развитие са по-важни за вас?

Правилният отговор тук е – и двете.

Кога можете да започнете?

Бъдете искрени. Ако нямате възможност да започнете в близката една седмица, кажете го.

Защо мислите, че можете да се справите с тази работа?

За пореден път – обосновавайте се с конкретни примери.

Как мислите да компенсирате липсата си на опит?

Само посочването на силно желание едва ли ще е достатъчно. Помислете за подобни задължения, които сте изпълнявали, било то в училище, извънкласни дейности, доброволчески организации, дори в свободното си време.

Как понасяте критика?

Критиката е най-добрият начин човек да се поучи от грешките си и да продължи да се развива. Заложете на тази позиция. Кажете, че не приемате критиките лично, а по-скоро се стараете да ги обмислите и да насочите усилията си в преодоляване на проблема. И отново – примери, примери, примери!

Имате ли въпроси?

Направете си списък преди самото интервю. Това ще покаже заинтересоваността ви. Подходящи въпроси са например: Кои от нещата, които предишният човек, заемал тази позиция, е умеел бихте искали да видите от мен и какво искате да променя?; Какви са възможностите за издигане в тази компания? и др.


Нетипични въпроси

Пригответе се и за въпроси от рода на - "Ако бяхте животно, кое животно бихте искали да бъдете?". Те на пръв поглед могат да ви се струват несериозни, но се задават с определена цел. Въпросът за животното например цели да изясни какъв е характерът ви.

Ако сте тухла от стената, която тухла бихте били и защо?

Смисъл: Умеете ли да работите в екип и какво е мястото ви в него?. Съпоставете позицията на тухлата с позицията ви в екипа – например: най-отгоре (лидер), най-отдолу (подчинен), по-средата (активен член на екипа) и т.н. Говорейки за екипни роли, ако не сте чували за теста на Белбин, разровете се и задължително го направете.

Има ли приложение телбода, ако не е зареден?

Смисъл: Можете ли да мислите креативно, извън рамките? Помъчете се да дадете иновативен и интересен отговор на този въпрос. Вложете доза хумор.

Колко пъти в рамките на един ден стрелките на часовника се припокриват?

Смисъл: Как се справяте с проблемите? – верният отговор е 22, но интервюиращият не очаква от вас да му го кажете. Покажете, че имате желание да стигнете до правилният отговор, като положите за това нужните усилия и не се отказвате при първия провал.

Ако те смалим до размера на молив и те поставим в блендер, как ще се измъкнеш?

Смисъл: Колко бързо реагираш в инфарктни ситуации? – отговорете на въпроса бързо и спокойно, дори леко хумористично.


Не се отчайвате, ако не получите работата, въпреки положените усилия. Следвайте примера на Johnnie Walker - Keep Walking! Най-сигурният начин да се провалите е изобщо да не опитате.

9192 | 25 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате