Трите най-прочути жени в покера

08 юни 2013
Снимка: foter.com

До неотдавна се считаше, че покерът е игра, в която доминират мъжете, и в нея рядко участват жени. Но с напредването на технологиите и онлайн игрите жените вече не се страхуват да играят на една маса с куп непознати мъже. Набирайки смелост и кураж, те бързо започват да подобряват своите умения и се престрашават да участват дори и в турнири на живо.

Постепенно броят на жените, играещи покер, се увеличава и от 10% постепенно нараства до над 35%. Но въпреки че в покер залите се срещат все повече жени, по-голямата част от тях още предпочитат да играят онлайн.

Интересен факт е, че мъжете са по-емоционалните играчи и когато на масата има дама, много от тях играят повече с егото си, отколкото със стратегия. За това свидетелства покер легендата Барбара Енрайт, която с удоволствие споделя как мъжете хленчат повече и губят по-лесно самообладание в сравнение с представителките на нежния пол.

Нейните думи се подкрепят от куп изследвания, които показват, че жените са по-предпазливи и се отнасят с по-голямо уважение към коефициентите на другите играчи. Също така те отделят повече време и труд да изследват стила на игра на своите съперници. Като цяло жените по-бързо подобряват играта си и причините за това са, че те са по-търпеливи и дисциплинирани, могат да „четат“ опонентите си по-добре и имат по-силна интуиция.

Представям ви три от най-печелившите жени – играчи на покер, които са сериозна конкуренция на мъжете и заемат лидерски позиции в ранглистата на професионалистите:

1. Ванеса Селбст (Fslexcduc), 27-годишна – $7,471,773

Тя е част от отбора на професионалистите Team PokerStars Pro и многократно защитава статуса си чрез майсторска игра. Любопитното е, че Ванеса от дете проявява еднакъв интерес към хуманитарните и точните науки, т.е. тя е всестранно развита, при това отделяйки достатъчно внимание и на спорта. Нейната целеустременост ѝ помага в изработването на универсалната тактика на игра.

Първото запознанство на Ванеса с покера става на седемгодишна възраст, но активното му практикуване започва по време на следването ѝ в Йейлския университет, където учи политология и достига първите си съществени успехи в играта. Трябва да се подчертае, че нейни опоненти на игралната маса са професионални и полупрофесионални играчи. От всички разнообразни форми за обмяна на опит младата жена предпочита общуването в интернет и най-вече форумите.

Независимо от популярността, която Ванеса завоюва, тя живее тихо и спокойно, избягвайки гръмките телевизионни предавания и шоу програми. Почти цялото си свободно време прекарва в студиото, в което записва обучаващи игри на покер и дава лични съвети. Когато не участва в турнири, Ванеса се занимава с политика, борейки се за социална справедливост. Освен това обича да играе баскетбол и тенис, както и игри като дартс и билярд.

Живее в Торонто, Канада.

 

2. Кати Либърт (PokerKat), 47-годишна – $5,520,024

Родена в Нашвил, Тенеси, Кати е носител на своеобразен световен рекорд в света на покера – тя е първата жена, която печели от игра $1 000 000.

Детството ѝ преминава в Лонг Айлънд, Ню Йорк, след което влиза в Marist College, където учи бизнес и финанси. След дипломирането си работи в Dun&Bradstreet – дружество, което предоставя информация за кредитирането на фирми и корпорации, но по-късно напуска, за да преследва други перспективи за кариера.

Кати Либърт често е наричана американската легенда в покера заради способността си правилно да разпределя парите, които печели в турнирите. За разлика от не по-малко успелите си колеги в покера, които лесно харчат парите си за спортни автомобили, луксозни вещи и маркови дрехи, тя влага своите само в перспективни и печеливши проекти. Нейният успех на фондовия пазар ѝ позволява да не се задържа на едно място и да пътува из цялата страна.

Най-ценното завоевание на Кати са небивалото уважение, популярност и слава, които печели не само сред феновете и зрителите, но и сред най-опитните професионални играчи. До ден днешен по неин адрес не е казана нито една лоша дума. Тя е открита за всички, с удоволствие раздава автографи и отговаря на всякакви въпроси, свързани с играта на покер.

Кати Либърт живее в Лас Вегас, Невада и Дауни, Калифорния.

 

3. Ванеса Русо (Lady Maverick), 28-годишна – $3,475,311

Родената в Ню Йорк Ванеса Русо, която има и френско гражданство, учи в университета Дюк, който завършва с почести и пълна стипендия. След това отива в правно училище в Маями с надеждата да стане специалист по ценни книжа. Но това нейно намерение се променя, след като открива покера.

Докато следва в Дюк, Ванеса проявява интерес към теорията на игрите, която учи как да се прилагат сложни математически решения в ежедневния живот. Като прибавим към тези познания и любовта ѝ към игрите, напълно естествено е да стане покер играч. Започва да участва в турнири на живо през 2005 година, а още през следващата се появява на финалната маса на турнира WPT Championship, където завършва на седмо място и печели над $250 000. През същата година Ванеса става и най-младата жена – покер играч, достигнала финална маса на турнир от World Series. Следват шеметни успехи, които я изкачват нагоре в ранглистата и до третото място сред най-успешните жени – играчи на покер в света.

Когато Ванеса не играе, тя се отдава на хобитата си. Определя се като маниак на тема адреналин - редовно скача с парашут и с бънджи. Също така пише и статии за покер стратегии в няколко покер списания.

С големите си печалби от турнири на живо и онлайн зад гърба си, Ванеса Русо със сигурност ще спечели още много титли в бъдеще.

В момента живее във Ванкувър, Канада.

1778 | 08 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате