За ползите и смисъла на граматическите знания

06 юни 2013
Снимка: sxc.hu

Граматическите ви познания трябва да бъдат на ниво, без значение дали сте професионални, начинаещи писатели или работата ви изисква често да пишете – да изготвяте научни доклади, анализи, наблюдения, проучвания. Текстовете, които са издържани граматически, лесно се четат. Колкото по-добре владеете граматиката на езика, на който пишете, толкова по-голям авторитет ви гарантира това сред читателската аудитория. Много писатели не отдават нужното значение на граматиката, което е грешно. Концентрират се над сюжета на разказваната история, идеите и героите. Не разчитайте винаги на редактор да ви оправя грешките, а се учете да ги откривате и коригирате сами. Писането е творчество, но и при него има правила що се отнася до граматиката. Разширяването на граматическите познания води много ползи със себе си. Обогатява писателския опит и заздравява връзката писател-редактор-читател. 

Ако някога сте попадали на материал, осеян с неточности, пунктуационни грешки и стилови несъответствия, тогава може да си представите колко отблъснат и разочарован се чувства след това читателят. Все по-често се натъкваме на уеб сайтове, които търсачките индексират като популярни, а предлаганата информация в тях се оказва неточна, изреченията са лошо построени, преводът е некачествен и граматическите правила не са спазени. Цялото удоволствие от четенето се изпарява в мига, в който груба грешка прикове вниманието. Това е крайно неприятен момент, особено ако читателят се е потопил в същината на историята или предаваната новина. Ето защо е важно да имаме колкото може по-задълбочени граматически знания. 

Съществуват три ключови момента в това отношение:

а/ Набиране на подходящ арсенал от източници – граматики, учебници и помагала с граматически упражнения и обяснения, наръчници за изглаждане на стила.

б/ Когато се колебаете как се изписва дадена дума, потърсете я в речник, но се постарайте и да я запомните.

в/ Затвърждавайте наученото, като използвате новопридобитите знания в следващия си писателски труд.

 

Преди да пристъпи към работа, всеки пишещ прави подбор на източниците, от които ще черпи информация. Може да се учудите, но дори най-известните и авторитетни писатели и редактори понякога се питат как е по-правилно да бъде написана някоя дума или израз. За удобство на всеки, който пише, е да разполага с книжни и електронни наръчници, помагала и речници, в които да проверява думите и да изглажда стила на писане. Всеки път, когато търсите отговор на въпрос, отнасящ се до граматиката, неусетно придобивате нови знания, обогатявате езиковия речник и развивате писателските си способности. Старайте се винаги да имате специализирана помощна литература на разположение. Когато усещате дори малки колебания в материала, който изготвяте, проверявайте за правилността на стила и граматическата издържаност. Използвайте интернет търсачките, за да търсите правилното изписване на думи, които ви затрудняват. Полезни са и специализирани софтуери, които редактират цели текстове. Ако работите предимно на Microsoft Word е добре да знаете, че може да инсталирате безплатно функция за автоматично коригиране на думи. По този начин, при допусната грешка програмата я подчертава, а в контекстното меню извежда списък с примерни варианти, с които да се замени. В същото време функцията алармира, когато изречението има нужда от редакция. За целта разгледайте по-подробно настройките в меню Опции на Word (Word Options). Има възможности за онлайн проверка и редакция на текстове. Ще ви помогнат адресите www.jabse.com/pravopis ; www.slovored.com/spellchecker , http://dcl.bas.bg/est/ (уеб приложения за редактиране на български текстове). Програмите SpellCheck и Cyrilla Correct също има с какво да ви бъдат полезни.

Водете си блог

Добра идея е, ако искате да усъвършенствате писателските си умения, да стартирате личен блог. В него свободно може да изразявате идеи, мисли и настроения. Блогът дава пълната свобода да пишете за каквото искате и когато искате. По този начин придобивате едно много полезно хоби. В свободното си време ще помествате материали, като същевременно ще научавате нови неща, свързани с писането. Сами ще видите как всяка следваща публикация ще става по-добра от предишната. Прогресът става забележим, когато след време натрупате достоен брой публикации и се върнете да прочетете първата.

Всеки език има особености. За някои граматически правила няма логика и е нужно просто да бъдат наизустени. Същото се отнася и за изключенията от правилата. Когато в съзнанието ви изникват въпроси в процеса на писане, не ги пренебрегвайте, а търсете отговора. Бъдете любознателни. Ключът към попълване на празните места в знанията се крие в правилния подбор на източници на информация, средства и способи за проверка и редакция.

1594 | 06 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате