Мариса Майер – амбициозният бизнес лидер, който обича предизвикателствата

18 юни 2013

Известна с прякора The Googirl (момичето на Google), Мариса Майер е име, което се радва на изключително висок авторитет в света на модерните технологии и интернет комуникациите. Минавала е през трудности, но благодарение на борбения си дух е успяла да постигне целите си. Днес тя е президент и главен изпълнителен директор на една от най-влиятелните софтуерни компании Yahoo Inc.

Майер е поредното доказателство, че упорито навлизаме в ера, в която доминират силните жени, тези, които създават семейство, отглеждат деца, градят кариера и се превръщат в успешни бизнес лидери.

Преди да се присъедини към екипа на Yahoo, Майер работи 13 години за другия гигант в софтуерния бранш – Google. Спокойно може да се каже, че заслугите за сегашното могъщество на Google се дължат именно на нея.
На 37 години Мариса Ан Майер (Marissa Ann Mayer) може да се похвали със забележителна кариера и любящо семейство – две неща, които трудно се постигат и още по-трудно се съчетават.


Ражда се в Уисконсин на 30 май 1975 година в семейството на инженер и учител по изобразително изкуство. Детството ѝ преминава между училищните занимания, уроци по балет и каране на сноуборд.  Още в ранна възраст в нея се заражда влечение към математическите науки. Има силно развита способност да запомня дълги поредици от числа. Въпреки това, в училищните си години Майер крои планове да стане лекар. Когато завършва средното си образование, кандидатства за колеж. Показва забележително високи резултати на приемните изпити и получава покани от 10 престижни университета. След известни колебания записва в Станфорд. По време на следването си там получава възможност да се отдаде на страстта си към компютрите.

Завършва Станфорд през 1997 г. като бакалавър по "Символни системи" и магистър по „Компютърни науки” със специалност "Изкуствен интелект". Още преди официалното ѝ дипломиране от няколко компании ѝ предлагат работа. През 1999 г. постъпва в Google на първоначална позиция софтуерен инженер. Тогава компанията е едва прохождаща и тепърва ѝ предстои утвърждаване на пазара и изграждане на авторитет. Работата не я спира да продължи със собствените си изследвания, които започва да прави още в колежа. В Станфорд ѝ предлагат да преподава по дисциплината компютърни науки. Проявява се като голям професионалист в това, което прави, и отличията не закъсняват. Получава две престижни награди – едната е за приноса ѝ в развитието на изследователската дейност в Станфордския университет. Втората е връчена от Обединена банка на Швейцария (UBS) за особени заслуги в развитието  на лабораторията ѝ за проучвания, базирана в Цюрих.  През 2008 г. Мариса защитава успешно докторска дисертация по инженерни науки към Технологичния колеж в Илинойс.

Професионална кариера

Непосредствено преди да завърши колеж, Мариса получава 14 предложения за работа. Последното от тях (хронологически погледнато) идва от основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин. През 1999 г. тепърва започва да се пише историята на Google. Персоналът в началото е наброявал едва 19 служители. Майер е поканена да работи в отделите за развиване на потребителски интерфейс и уеб сървъри. Тя става 20-ят член и е първата жена инженер, която се присъединява към екипа.
Работата ѝ всъщност носи едни от най-големите успехи на компанията. Продуктите, които разработва, са Google Maps, Street View, Google Earth, Zagat, Google News и електронната поща Gmail. Майер се е ползвала с авторитет на елегантна дама със силно развит усет за дизайн. Изцяло нейни са заслугите за оригиналния облик, визуализация на бутоните и характерни особености на интернет търсачката. Тя въвежда Google Doodle – традицията да се променя логото на интернет търсачката в началната страница в чест на определен световен или национален празник.
Майер прекарва повече от една декада, отдадена на работата си в Google. Постиженията ѝ я отвеждат до позиция вицепрезидент. Ръководи продуктовия мениджмънт и инженерните отдели, заети с мобилни и контекстуални открития.
През юли 2012 г. решава, че има нужда от ново поле за изява и напуска компанията, за да стане президент и изпълнителен директор на Yahoo. Това се оказва интересно предизвикателство. Мариса поема контрола в момент, в който компанията се намира на ръба на пропастта. За последните пет години в Yahoo се сменят пет изпълнителни директори.

Личен живот

През времето, в което работи в Google, тя е романтично обвързана с Лари Пейдж в продължение на 3 години.
В настоящ план Майер е омъжена за Закари Боуг – бизнесмен и предприемач, който управлява компания за инвестиране с рисков капитал. Връзката им започва в началото на 2008 г. Женят се през декември 2009 г. на пищна сватбена церемония, която продължава три дни. През септември 2012 г. се появява на бял свят синът им Макалистър. Две седмици след раждaнето Майер се връща на работа.

Престижни отличия

Награда Matrix от Фондацията New York Women in Communications ("Нюйоркските жени в технологиите и комуникациите");
Награда „Млад световен лидер” от Световния форум по икономика;
Награда „Жена на годината” от списание Glamour.
През 2008 г. списание Fortune  я включва в списъка с „50-те най-влиятелни жени в света на бизнеса”. Тогава Мариса е на 33 години и с това става най-младата участничка в тази класация.
 

1571 | 18 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате