Как да рекламираме бизнеса си във Facebook

24 юни 2013

Facebook се превърна във феномен през последните няколко години. С него започна една нова ера в социалното онлайн общуване и се превърна в предпочитана виртуална реалност за мнозина. Много компании се възползваха от неограничените възможности на социалната мрежа и достигнаха до хиляди, дори може би милиони потенциални клиенти, благодарение на нея. Как обаче да приложим "фейсбук идеята" за нашия собствен бизнес, без да трябва да бръкнем по-дълбоко в джоба си?

Фейсбук може да бъде чудесен инструмент за онлайн маркетинг и специално за вас подбрах някои съвети, които ще ви помогнат да оптимизирате своето присъствие във Фейсбук, да изпратите посланието си до хиляди хора в мрежата и най-вече да намерите нови потенциални клиенти.

Създайте своя Фейсбук страница

·         Всеки бизнес започва Фейсбук предизвикателството си тук: https://www.facebook.com/pages/create/

Изберете една от 6-те опции и вече сте направили първата крачка. Оформянето на самата страница също е много важно. Внимателно обмислете какво ще бъде нейното име, защото след определен брой фенове вече няма да можете да го смените. Добре е името да включва основни ключови думи за вашия бизнес. Не забравяйте да сложите лого, корица, както и да попълните информацията за вашата компания. Така ще ѝ придадете професионален вид и шансовете за заинтригувани посетители се увеличват неимоверно. Много е важно да се запознаете с функционалностите на самата страница, за да я използвате пълноценно – не го пропускайте.

·         Поканете колегите и  приятелите си

Покажете страницата на вашите приятели, нека те да я харесат и да я покажат на свои приятели. Така се създава една относително стабилна основа. Попитайте и за техните препоръки – ще останете изненадани от идеите, които могат да ви предложат. Изберете колеги, на които да възложите администраторски роли. Така те също ще могат да управляват страницата и да допринасят за нейното развитие.

·         Изберете свой URL

Хубаво е, линкът към вашата страница, да бъде спретнат. Например www.facebook.com/mybusiness. Ето защо не пропускайте възможността да посетите: https://www.facebook.com/username/ и да запазите името си. Ако имате по-малко от 25 харесвания на страницата, може да нямате възможност да го смените, но не се тревожете, 25 харесвания идват много бързо.

·         Набавете интересно съдържание

За да намерите и привлечете потенциални клиенти, е важно те наистина да харесат страницата, а тя сама по себе си е нейното съдържание. Направете я атрактивна, използвайте въображението си. Постарайте се съдържанието ѝ да е интересно, така че не само да привлече посетители, но и да ги накара да споделят със своите приятели. Поддържайте страницата ежедневно, обновявайте информацията, пускайте нови статуси, картинки, общувайте с почитателите си. Покажете им, че зад името на компанията ви всъщност стоят много интересни хора! 

Какво да направим, преди да започнем да рекламираме

·         Поставете си цели

Всяка кампания трябва да има цели. Какви са вашите? Искте да съберете повече харесвания на страницата, да намерите нови клиенти или просто да направите марката по-разпознаваема? Вие, заедно с вашия екип, трябва да поставите ясни цели, към които да се стремите, защото по този начин ще изградите най-добрата стратегия за постигането им.

·         Определете целевия си пазар

Всеки продукт или услуга има свой кръг от потребители. Кои са потребителите на вашите продукти? Много е важно да прецените дали Фейсбук е мястото, където можете да достигнете точно до този кръг от потребители. Ако продавате козметика – най-вероятно да, но ако продавате ракетно гориво – едва ли.

·         Как се измерва кампанията

Определете ясен начин, по който да измервате резултатите от рекламата – било то статистиките от Фейсбук, новите харесвания или пък новите клиенти. По този начин във всеки един момент ще знаете доколко успешна е тя.

·         Технологичен подход

Определете средствата, чрез които ще рекламирате своя бизнес – дали ще бъде реклама на самата Фейсбук страница, или пък на сайта ви. Дали ще ползвате платените реклами на платформата, или пък ще направите свое приложение, чрез което да популяризирате марката си, а защо не и комбинация от различни подходи.

 Платена реклама на бизнеса във Фейсбук

Всички сме виждали платените реклами в дясната част на монитора ни, които нерядко са ни заинтригували. Вашият продукт/услуга също може да бъде там. Първо обаче, трябва да решите дали ще промотирате своя уебсайт, или пък самата фейсбук страница, както и в рамките на какъв дневен бюджет можете да се разпростирате. Лично аз, специално за Фейсбук, препоръчвам реклама на самата страница, защото потребителите, които се интересуват, могат просто да харесат страницата и да останат с нас. Също така Фейсбук страницата предлага един интерактивен и неформален начин за общуване между нас и клиента, който на подсъзнателно ниво се харесва много повече от конвенционалния.

Може би се интересувате от цените. Всъщност, напук на предубежденията, те не са толкова високи, при положение че имаме добре подбран таргет маркет. Вие сами определяте колко да платите за един клик или за 1000 импресии. От цената обаче зависи видимостта на вашата реклама.

Хубавото при Фейсбук рекламите е, че можете много добре да таргетирате хората, на които ще се показва, като по този начин си гарантирате по-високи нива на обръщаемост. Например, ако бизнесът ви е свързан с продажба на дрехи за жени, можете съвсем спокойно в настройките си да зададете критерий, по който рекламите ще се показват само на жени в определен възрастов диапазон от дадена държава. Така избягвате показването на рекламата ви на хора, при които шансът да се заинтересуват е много малък, а набягате на тези, които е по-вероятно да станат ваши клиенти.

Фейсбук предоставя статистики за вашата рекламна кампания. Не забравяйте да ги следите – те са вашият ориентир за това как върви цялата кампания.

Фейсбук приложения

Игрите и промоциите във Фейсбук набират скорост. Колкото по-интересен е замисълът, толкова по-голям успех има. Приложението едва ли бихте могли да го направите сами, ако нямате знания по програмиране, но за щастие има много фирми, готови да изготвят тази част от идеята ви на сравнително добри цени.

Преди да поръчате такова приложение, трябва да сте насяно с наличния бюджет и с целите си. Проучете добре компанията, която ще го направи и, разбира се, попитайте за предишни проекти. Не забравяйте да съберете поне 2-3 оферти, за да сравните цените и условията.

Помислете много добре върху всички детайли от играта – интерфейс, рекламен текст, награда. Тази игра може да ви помогне да спечелите много нови клиенти и верни фенове, но може и да няма никакъв резултат. Запитайте се "Аз бих ли се включил?", ако отговорът е „не“ – потърсете съвет как да я промените. В момента тези приложения се радват на огромна популярност и може да се каже, че те са най-силният инструмент на Фейсбук, що се отнася до реклама и промотиране.

Безплатна реклама

Още тук трябва да ви кажа, че на безплатната реклама във Фейсбук не се гледа с много добро око, затова трябва да бъдете много внимателни – да знете, че сте в "сивия сектор". Ето някои стъпки, които биха ви помогнали да увеличите аудиторията си.

·         Използвайте Фейсбук като...

Изберете опцията "Използвай Фейсбук като" вашата страница. Чрез търсачката намерете тематични, общностни страници, които са близки до вашия бизнес. Например, ако продавате кафе, търсете страници като "Сутрин не мога без кафе". Когато стигнете там, в никакъв случай не започвайте да се саморекламирате – това може да отблъсне хората. Разгледайте страницата, постовете, снимките. Харесайте някои от тях, други коментирайте, а трети споделете. Каква е целта ли – ами така ще достигнете до много хора по ненатрапчив начин. Така името на страницата ви работи за вас, докато вие показвате "човешкото лице " на вашия бизнес.

·         Импровизирани игри

Игрите във Фейсбук обикновено са на границата да нарушат правилата на самата платформа, затова трябва да внимавате. Например на игри от типа "Качи снимка и която събере най-много харесвания, печели шише лимонада"  вече не се гледа с добро око. По правилата всички промоционални игри трябва да бъдат администрирани от Фейсбук приложение и не трябва да използвате функционалностите, предоставени от платформата за регистрации в игрите. Like бутонът не може да бъде средство, чрез което да се гласува в игрите. Разбира се, не съм аз човекът, който трябва да го каже, но има много примери за това как правилата са създадени, за да се нарушават. Ако имате малък бизнес, то тогава лично аз не виждам нищо лошо в това да се позабавлявате, измисляйки например един импровизиран конкурс за торти. Всяка идея, която ви хрумне, може да бъде с положителен принос за вашия бизнес. Ако държите на стриктността в игрите, по-горе вече посочихме предимствата на Фейсбук приложенията за промоции и игри.

·         Интеграция с официалният сайт

Можете да сложите Like box на вашия сайт, откъдето вашите посетители ще могат директно да харесват страницата. Тази кутия може да се модифицира по размер и по това каква информация да показва. Най-хубавото е, че от Фейсбук се генерира един код, който чрез copy/paste спокойно можете да интегрирате във вашия сайт.

 

Фейсбук е платформа с много възможности, от които вие можете да се възползвате. В основата на всичко стоят вашето въображение и подход към потребителите. Ако успеете веднъж да завърите "колелото", после с лекота ще прокарвате новите си идеи и успешно ще представяте новите си продукти и услуги на вече изградента аудитория от верни фенове!  

6418 | 24 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате