10-те най-богати жени

28 юни 2013

Ако до преди няколко десетилетия жените не са имали елементарни права, като това да получат образование например, то днес те не отстъпват на мъжете в нито един аспект. Искам да ви представя 10 жени, които са съумели да запазят и развият своя бизнес, така че да влязат в класацията на най-богатите жени на света. Въпреки че успехът им днес може да изглежда като една суха статистика, само те знаят през колко трудности са преминали и какво са жертвали, за да постигнат мечтите си.

 • Лилиан Бетанкур

  Богатството на тази жена се оценява на 30 милиарда долара. Лилиан Бетанкур е дъщерята на основателя на козметичния гигант L`Oreal - Южен Шюлер, която след смъртта на баща си през 1957 наследява компанията. Благодарение на своя подход и предприемчив ум, тя успява да я превърне във водеща марка по целия свят. Г-жа Бетанкур е и акционер в Нестле и виден филантроп, както и майка на дъщеря, която е винаги до нея. Днес 91-годишната грандама на козметичния бизнес страда от Алцхаймер и ако понякога забравя имената на хората около себе си, то нейното име ще остане завинаги в историята като пример за успяла жена.
 • Кристи Уолтън

  Кристи Уолтън е снаха на покойния вече основател на веригата Уолмарт - Сам Уолтън. Към 2013 година състоянието ѝ се оценява на 28,8 милиарда долара. През 2005 г. в самолетна катастрофа умира съпругът ѝ – Джон Уолтън, при което тя наследява състоянието му от 15,7 милиарда долара. Благодарение на своите умения, тя съумява не само да го запази, но и да го увеличи с космическите 13 милиарда долара само за 8 години.  Днес тя е най-богатата жена в САЩ, пример за борбен и решителен човек, както и виден благотворител. Има един син - Лукас.
 • Алис Уолтън

  Алис Уолтън всъщност е дъщерята на основателите на Уолмарт, със състояние, оценявано на 26,3 милиарда долара. Богатата наследничка е доста противоречива натура, на която медите са свикнали да отделят доста внимание, въпреки че Алис е считана за доста несговорчив човек, който не обича медийните изяви и интервютата. През 1989 г. тя блъска 50-годишна жена с автомобила си, която, за съжаление, загива на място. След този инцидент Алис напуска борда на директорите и се отдава на своите хобита - конете и изкуството. През 2011 г. осъществява мечтата на живота си – музеят "Кристъл Бриджес", чиито експонати включват множество скъпи произведения на изкуството от личната колекция на Алис Уолтън.
 • Айрис Фонтбона

  Айрис е втората съпруга на чилийския магнат в минното дело – Андронико Лукшич. През 1959 г. умира първата му съпруга – Ена, оставяйки му двама сина - на 3 и 5 години. Две години по-късно Айрис става негов верен спътник в живота, приема двете му деца и му ражда още три – син и две дъщери. През 2005 т. Андронико умира от рак и оставя своята империя в ръцете на съпругата си и тримата си сина – Жан-Пол, Андронико и Гилермо Лукшич. В момента богатството им е оценено на 17,4 милиарда долара. Фамилията управлява  Антофагаста – световен лидер в добива на мед. Семейството печели и от хърватска фирма, специализирана в производството на опаковки и машини за напитки, както и от тамошния туризъм. Семейството е едно от най-богатите в Чили и е пример за това как, сплотено, успява да преодолее трудностите и болката.
 • Джорджина Райнхарт

  Още една дама с милиарди в сметката си, чиято дейност е свързана с минното дело, но този път в  Австралия. Богатството ѝ се оценява на 17 милиарда долара, като това я прави най-богатата жена в тихоокеанския регион. Джина Райнхарт е собственичка на австралийската минна компания "Ханкок проспектинг", която се занимава с добив на желязна руда и въглища. Освен виден магнат в минното дело, Джорджина, или както всички я наричат - Джина, притежава акции в медийни организации като Феърфакс Медия и Тен Нетуъркс Холдингс и е майка на 4 деца - три дъщери и един син. Личността ѝ все още не е толкова позната на широката общественост, тъй като тя е изключително скромна и сдържана жена, която не обича да парадира с името и финансовите си възможности.
 • Жаклин Марс

  Жаклин Марс, заедно с братята си Джон и Форест Джуниър, са трето поколение собственици на световноизвестната компания "Марс" – производител на шоколадови изделия (M&M's, Milky Way, Snickers), дъвки (Juicy Fruit, Orbit, Extra), кучешка храна (Pedigree, Royal Canin, Whiskas) и пакетирани храни (Uncle Ben's, Suzi Wan). Богатството ѝ възлиза на 17 милиарда долара. Освен успешна бизнес дама, Жаклин е също и майка на 3 деца - Александра, Стивън и Криста.
 • Сюзан Клатен

  Сюзан Клатен е още един представител на нетипична за женския пол индустрия - автомобилостроенето. Тя притежава 12,6% от акциите на BMW, наследени от покойния ѝ баща – Хърбърт Куанд, който спасява BMW от фалит преди няколко десетилетия. Богатството ѝ е оценено на 14,3 милиарда долара, а заедно с брат си и майка си притежават почти 50% от автомобилния гигант. Благодарение на успешния си подход – развиване на пазара в Китай и САЩ, BMW не е засегната от спада на продажби в Европа. Освен високообразована, предприемчива и успяла, Сюзан е омъжена за мъжа на живота си – Ян Клатен, от когото има три деца.
 • Абигейл Джонсън

  Абигейл е американска бизнесдама, която от август 2012 г. е президент на Фиделити Инвестмънт и в частност на Фиделити Файнаншъл Сървисис, което я прави една от най-влиятелните жени в света на финансите и основен кандидат за изпълнителен директор на фирмата, след баща си – Едуард Джонсън III, син на основателя Едуард Джонсън II. Богатсвото ѝ към настоящия момент възлиза на 12,7 милиарда долара, но се очаква в близките няколко години да се увеличи значително, което ще я постави много по-напред в класацията. Абигейл е образована и красива дама, успяла да подпомогне значително развитието на семейния бизнес, както и да отгледа две деца, заедно със съпруга си Кристофър Макоун.
 • Миуча Прада

  Ако не сте чували първото име на тази дама, то фамилията ѝ е добре известна. Модната легенда управлява компания, лидер в производството на луксозни стоки, а именно - Прада. Богатството ѝ е оценено на 12,4 милиарда долара. Миуча е внучка на основателя – Марио Прада и в момента е главен дизайнер, а изпълнителен директор на фирмата е съпругът ѝ - Патрицио Бертели. Заедно те покоряват нови върхове и развиват компанията си, като през 2012 г. отварят врати техни магазини в Абу Даби и Кувейт. Говори се, че в момента водят преговори и за отваряне на нови магазини в Индия. В момента марката има над 250 магазина в 65 страни. През 1992 г. е създадена марката Miu Miu, като бюджетен вариант на Прада, вдъхновен от стила на самата Миуча. Освен изключителна жена, Миуча е и борец за правата на жените по цял свят.
 • Ан-Кокс Чеймбърс

  Ан-Кокс Чейбърс е вече на 93 години и е единствената жива дъщеря на основателя на Cox Enterprises - Джеймс Кокс. Нейното богатство възлиза на 12 милиарда долара, което ѝ отрежда и почетното десето място в класацията на най-богатите жени. В момента компанията включва още Cox Communications, Cox Media Croup (вестници, телевизии и радио), Manheim – автомобилни търгове и сайтът autotrader.com. Въпреки достолепната си възраст, Чеймбърс все още е в борда на директорите. В периода 1977-1981 г. Кокс е посланик на САЩ в Белгия, а биографията ѝ е изпълнена с още много значими длъжности и постижения. Ан Кокс е дама, будеща респект и възхищение, но освен успяла в бизнеса, тя е виден филантроп и майка на 3 деца.
6170 | 28 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате