Как да си изградим авторитет на професионалисти

26 авг 2013
Снимка: sxc.hu

Авторитетът, с който се ползваме на работното място, е важен фактор, от който зависи изкачването в йерархията. Също толкова важно е да завоювате уважението на колегите си. Колкото по-голям професионализъм показвате, толкова повече затвърждавате представата за себе си като надежден и отговорен служител.

Ето няколко стратегии, които ще засилят позициите ви в колектива. 

Дрескод

В големите компании вътрешният правилник обикновено изисква служителите да спазват някои правила за делово облекло, което е напълно разбираемо. Условията за дрескод понякога не са еднакви за мъжете и жените, а в някои компании дори не се следи за стриктното му спазване. По желание или не, следването на определен делови етикет в облеклото не е трудно условие и в същото време може да донесе големи успехи. На първо място, прилежният външен вид винаги се възприема положително от околните и полага основите на добрия имидж. Когато се обличате във вид, който подхожда на офис атмосферата, това говори, че възприемате работата си сериозно. Дрехите в стил „отивам на плажа“ или „връщам се от парти“ говорят за липса на мотивация и евентуална разсеяност. Обикновено фирмите, чиято дейност е свързана предимно със срещи с клиенти, особено стриктно следят дали се спазват правилата за деловата визия. И това е напълно разбираемо, като се има предвид, че дрехите са ключов момент в изграждането на първоначалните впечатления, а в сферата на бизнеса тези впечатления понякога се измерват в сделки за много пари. Докато при мъжката част възможностите за делови дрескод са ограничени, при жените цари голямо разнообразие: като се започне от костюми, рокли, ризи и различните вариациите на тяхното съчетаване с поли и панталони. 

Акуратност

На закъсненията не се гледа с добро око. Най-фаталната грешка на новака е системно да закъснява за работа, за бизнес срещи и събрания, да просрочва изпълнението на задачите. Закъсненията за работа в някои фирми не са проблем, особено когато е установено плаващо работно време, но закъснението за важна среща обикновено носи фатални последици. Точността е едно от качествата, които хората много ценят. Тя може да бъде критерий за оценка за това колко сериозно приемате работата си. 

Избягване на така наречените „убийци на време“

Почти всяка работа в офис е свързана с достъп до интернет, което, от своя страна, открива няколко опасности. Това са „убийците на време“, които ви дебнат в мрежата. Дигиталните изкушения могат от кратко развлечение в обедната почивка да се превърнат в основен проблем. Седенето в социалните мрежи започва неволно само с идеята за проверка за нови съобщения и известия, но неусетно потокът от информация ви залива и не можете да спрете да въртите скрола на мишката до края на страницата – още малко и още малко... И вече е минал един час – време, в което не сте свършили нищо по новия проект. Някои компании налагат строг мониторинг и следят активността в интернет на служителите си като инсталират шпиониращ софтуер на компютрите. До тази практика обикновено се стига след системно прекаляване от страна на колектива, довело до понижаване на общата продуктивност и ефективност в изпълнението на задачите. За да не се стига до наказания и засилване на контрола, просто не прекалявайте с посещенията на странични сайтове. 

Лични разговори

Личните разговори по телефона или между колеги са също пример за „убийци на време“. Комуникацията действа ободрително и дава почивка от работа, но когато продължи твърде дълго, вниманието от задачите се отклонява и възвръщането на концентрацията става по-трудно. Проверката на личната електронна поща, чат (разговори) с приятели, преглед на профили във форуми и социални мрежи, гледане на клипове в YouTube, интернет игри от рода на Farmville, онлайн пазаруване – това са най-големите изкушения, които дебнат в мрежата. Пет или десет минути не са фатални, но колкото повече се увеличават минутите, толкова расте и рискът да загубите ценно време, което после трябва да се компенсира с оставане допълнително след края на работното време.

Тих режим на звънене

Възпитанието изисква, когато сме на театър, на кино или на работа, да държим телефоните си или изключени, или в тих режим на звънене. Няма да спечелите уважението на околните, ако постоянно ги карате да слушат специфичната мелодия, с която звъни телефонът ви. На едно работно място обикновено са събрани хора с различни вкусове и мирогледи и не редно всеки да натрапва своето. Професионалното отношение към работата включва съобразителност спрямо служебните ангажименти и към останалите членове на колектива. Звънът на телефони обикновено ни изважда от състоянието на концентрация и това в някои случаи изнервя околните. 

В работата има етични граници, които не бива да се прекрачват. Печелившата стратегия е да се разбирате еднакво добре както с мениджъра, така и с колектива. На практика, достатъчно е да поддържате хармонични взаимоотношения предимно с колегите, това само по себе си също може да допринесе за издигането в йерархията.

1708 | 26 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате