Най-разпространените митове за професията фрийлансър

14 сеп 2013
Снимка: sxc.hu/Celal Teber

През последните години броят на хората, които избират да работят на свободна практика (т.нар. freelancers) бележи значителен ръст. Идеята да работиш за себе си се вижда доста привлекателна за мнозина. Емоционалното напрежение и стрес, които всеки среща ежедневно в работата си, както и стремежът за постигане на независимост и получаване на оценка на професионалните качества и знания са сред най-честите причини, поради които хората се замислят дали да не станат фрийлансъри. В същото време фрийланс работата дава надежди и възможност за изява на много безработни, които имат хубави професии и образование.

Самонаемането е по-популярна форма на заетост в САЩ, Европа, Япония, Китай. Но преди всичко това е сериозна стъпка, затова е нужно тя да бъде предварително обмислена. Добре е да се има предвид, че работата на свободна практика не дава гаранции за много високи печалби. Отстрани погледнато изглежда, че фрийлансърите се справят отлично с живота – имат лична и работна свобода, могат да почиват, когато решат, и реализират доходи над средните за страната. В действителност нещата стоят далеч по-различно. Има няколко най-често срещани заблуди и когато се погледнат нещата в дълбочина, общите представи за този вид заетост бързо се променят. Ето защо си струва да им се обърне внимание. 

  • Мит 1: Да си фрийлансър е лесноСамо защото повечето фрийлансъри (свободно практикуващи) работят от дома си, не означава, че не им се налага да добиват нови знания, да посещават образователни курсове или да четат книги. Тъкмо напротив. Работодателите, които са готови да дадат щедро заплащане, искат да имат насреща си специалисти, които си разбират от работата, показват високи резултати на успеваемост и правилна нагласа. Сред най-разпространените професии, които се практикуват свободно, са преводачи, графични и уеб дизайнери, програмисти, фотографи, художници, музиканти, писатели, счетоводители, телемаркетинг агенти, специалисти по интернет маркетинг и др.
    Да бъдеш фрийлансър не се свежда само до това да работиш от вкъщи. Този избор изисква налице да бъдат професионализъм, знания и опит в съответната област, постоянно надграждане на знанията и много труд. Препоръчва се, преди да се насочите към фрийланс заетостта, да се поинтересувате за рисковете и отговорностите, които можете да срещнете по пътя. Всяко начало е трудно, но когато сте добре информирани за препятствията, по-лесно ще можете да ги преодолеете.
  • Мит 2: Фрийлансърите изкарват много париАко трябва да сме точни, фрийлансърите могат да изкарат много пари, но това не се случва постоянно. Заплащането се определя от сложността на задачата, която трябва да се изпълни. В някои случаи фрийлансърите набират допълнителна информация, правят проучвания, плащат на други специалисти за изпълнение на специфична част от зададения проект. Освен това, големите поръчки, за които се заплаща скъпо, не идват всеки ден или всяка седмица. Понякога самонаетите влизат в период, в който никой не търси услугите им и доходите са нищожни. Затова свободно практикуващият трябва да умее да разпределя рационално паричните си постъпления – да харчи умерено и да спестява. 
  • Мит 3: Фрийлансърите не работят многоТова твърдение често предизвиква раздразнение на хората, работещи на свободна практика, което е напълно основателно. Вярно, че фрийлансърите нямат петдневна работна седмица, нямат изискване да стават в 7:00 ч всяка сутрин, но в много случаи им се налага да работят много повече. В зависимост от проектите, които чакат изпълнение, за тях работната седмица може да продължи седем дни (и нощи) без почивка. 
  • Мит 4: В работата на фрийлансърите няма стрес и напрежениеФактът, че задачите, които фрийлансърите получават от своите клиенти, носят голяма отговорност, ясно подсказва, че стресът и тревогите трудно могат да бъдат избегнати. Винаги съществува риск самонаетият да попадне на капризен клиент, с когото трудно се общува; такъв, който не иска да си плати или работодател, който, ако остане неудовлетворен, е склонен да напише негативно мнение, което ще опетни репутацията на изпълнителя на заданието. Фрийлансърите полагат повече старание в работата си в сравнение с хората, които заемат административни длъжности на ниско ръководно ниво и си делят отговорността с целия колектив. Работата с трудни клиенти винаги носи емоционално натоварване, а гоненето на срокове на изпълнение на проекти също създава стрес.
  • Мит 5: Фрийлансърите правят каквото си искатТъй като фрийлансърите работят за себе си, това означава, че сами определят по колко време на ден ще работят и почиват. Ако им се налага, могат да излязат и да си вършат някоя лична работа – посещение при лекар, консултация по важен въпрос, плащане на задължения, ходене на курс и т.н. Те могат да изберат да не работят през уикенда, стига да могат да си го позволят (това обикновено зависи от списъка с настоящи проекти). Когато фрийлансърите изготвят работния си график, се съобразяват с текущите си задачи и времето, нужно за тяхното изпълнение. На самонаетите не се налага да работят от 9 до 18 ч., но някои го правят. Понякога работният им ден може да продължи по-кратко от стандартните осем часа, друг път – повече. Продължителността на работния процес се определя от същината на поръчките или ако трябва да обобщим: когато избереш да бъдеш фрийлансър, целият ти живот започва да се върти около работата.

 

Практикуването на свободна професия е сложно и отговорно занимание. Във фрийланса няма нищо сигурно, същевременно конкуренцията в услугите, предлагани от фрийлансъри, не спира да расте. Измененията в законите, общите нагласи и промяната на пазарите на услуги пораждат нови изисквания към независимите специалисти

1964 | 14 сеп 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате