Как да съставим най-(не)ефективното CV

01 окт 2013
Снимка: Foter / CC BY

Сигурно на всеки от вас се е налагало поне веднъж да кандидатства за работа на ново място и се е сблъскал с проблема как да състави своето CV така, че работодателят да припадне от възторг и незабавно да го назначи с най-високата за позицията заплата. Както във всяка друга област, така и при съставянето на автобиография има модни течения, с които е добре да сте предварително запознати. Според НR-специалистите европейският тип на оформление вече е твърде демоде. Затова днес ще ви запозная с най-новия тренд в областта на тази сложна, но толкова важна материя, за да можете да сразите тотално хората, занимаващи се с подбор на персонала и да получите мечтаното работно място.

Най-важните моменти, на които трябва да обърнете особено внимание при съставянето на автобиографията ви, са следните:

Обемът

За да успеете най-детайлно да представите неповторимата си личност, обемът на CV-то ви трябва да бъде впечатляващ. Например за позицията младши сътрудник на старшата чистачка е добре то да съдържа най-малко 3 страници, за позиция от средното офисно ниво – 5 – 7 страници, а за управленчески кадър – не по-малко от 10 страници.

Езикът

Изберете най-удобния за вас език. Ако владеете английски или немски по-добре, отколкото български, спокойно можете да го използвате. Твърде вероятно е хората, които ще разглеждат документите ви, също да владеят много по-свободно чуждите езици, отколкото майчиния си.

Ако искате да кандидатствате в чужда компания, например в централата на Nokia във Финландия или в главния офис на Fujitsu в Япония, напълно нормално е да пуснете документите си на български. Работодателите несъмнено ще бъдат заинтригувани от такъв кандидат като вас и няма да се стискат да заплатят на висококвалифициран специалист, който да преведе 10-листовата ви автобиография на собствения им език.

Подаването на документите

Непременно използвайте всички възможни начини, по които можете да подадете документите си, а именно:

по факса – поне 2 – 3 пъти
с e-mail – минимум от 3 различни пощенски кутии. (Ако притежавате някакви сертификати, непременно ги сканирайте с разрешение 300 dpi и във формат ВМР.)
• лично в офиса на работодателя – постарайте се да се срещнете с него, за да ги предадете лично в ръцете му. Бъдете упорити и настойчиви!

Оформлението

При оформянето на автобиографията си непременно се постарайте да изявите вашата индивидуалност. Използвайте не по-малко от 4 – 5 различни шрифта. Главните букви направете цветни, с красив ръкописен шрифт с много заврънтулки, като не забравите да вмъкнете и подходящи картинки.

Структурата

• Име и данни за контакт
Не е нужно да отбелязвате и трите си имена. Напишете това, с което бихте желали да ви наричат колегите на работното ви място (например Сончиту, Ициту…). Безсмислено е да указвате номера на мобилния си телефон, по-добре дайте единствения останал във вашия вход стационарен номер на глухата баба от първия етаж. Избройте всичките си пощенски кутии (не по-малко от 5 – 6), за да може работодателят ви да е сигурен, че ще успее да се свърже с вас.

• Информация за роднините
В тази част опишете подробно възрастта, социалното положение, местоработата на вашите родители, съпруг/съпруга, братя и сестри, както и други роднини, които биха могли да бъдат полезни на бъдещия ви работодател. Не забравяйте да споменете и децата си – пол, възраст, ръст, тегло, прекарани детски заболявания, кои учебни заведения посещават и т.н.

• Образование
Освен началното и основното си образование трябва непременно да упоменете и всички курсове, които сте изкарали – 3-то ниво магистър по бяла магия, практически курс по сноуборд, треньор по каланетика, 3 години пиано в детската музикална школа и т.н. Дори най-дребният детайл ще позволи на работодателя да ви оцени обективно.

• Позицията, за която кандидатствате
Бъдещият ви работодател ще бъде много щастлив да узнае за кои конкретни позиции кандидатствате. Естествено, вие ще получите предимство като разностранна личност, когато той разбере, че искате да работите като търговски директор, системен администратор, PR или шофьор.

• Трудов стаж
Опитайте се да си спомните всички дейности, които някога сте извършвали. Припомнете си например как в 9-ти клас помагахте на чичо си в магазина му, носейки чувалите с картофи. Или когато карахте стаж в офиса на вуйна си, като изброите най-подробно всички свои задължения (правене и носене на кафе, зареждане на телчета в телбода, разнасяне на папки, купуване на цигари и закуски и т.н.).

• Компютърни умения
Много е важно да подчертаете опита си с компютрите. Не забравете да споменете, че умеете да работите с различни операционни системи (Windows 2000, Windows 2000SP1, Windows 2000SP2, Windows 2000SP3, Windows 2000SP4, Windows 2000SP4 + hot fixes, Windows XP, Windows XP SP1, Windows XP SP2, Windows  Vista, Windows 7, Windows 8), както и с целия спектър на офисни приложения (MS Office 95/96/97/98/99/2000/2003/2007/2010). Особено дебело подчертайте невероятния си професионализъм при работа с Internet Explorer, Outlook Express, Skype и Facebook.

• Чужди езици
Даже да ви е трудно да преведете на български фразата This is a table, непременно напишете, че владеете английски език перфектно (какво пък, ако ви потрябва случайно, ще го научите). Избройте още няколко езика, за които сте чували, че съществуват, и отбележете, че можете да четете на тях и да превеждате с помощта на речник.

• Хоби и интереси
Работодателите много държат да знаят за вашите интереси от рода на колекциониране на марки, свирене на китара, решаване на судоку, отглеждане на кактуси и т.н.

• Вероизповедание
Непременно отбележете вашето вероизповедание, защото то ще помогне на работодателя да ви избере от тълпата кандидати. Правоверният християнин, мюсюлманин или евреин непременно ще вдигне продажбите на фирмата до небесата.

• Партийни пристрастия
Безспорно, вашите партийни симпатии ще помогнат по-усърдно и политически коректно да съставяте отчети, да провеждате маркетингови изследвания или да инсталирате компютърни мрежи.

• Сексуална ориентация
Непременно включете тази информация, защото не се знае – току-виж ви провървяло с шефа…

• И за завършек – няколко думи за себе си
За да формира ясен образ за вас, работодателят ще е любопитен да узнае вашето мнение по някакъв силно вълнуващ ви въпрос – например за нивото на образователната ни система, политиката ни спрямо ЕС и НАТО или има ли живот на Марс.

Надявам се, че сега, въоръжени с всички гореизброени тънкости по съставянето на успешното CV, вие бързо и категорично ще сразите бъдещия си работодател, който със сълзи на очи ще ви признае, че досега е пазел мястото единствено, само и специално за вас!

2583 | 01 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате