Как се привличат последователи в Twitter

13 окт 2013

Присъствието на бизнеса в социалните мрежи е повече от задължително. В България най-популярна социална мрежа си остава Facebook. Според данни на Semiocast в началото на 2012 г. броят на българските потребители в Twitter е бил малко над 280 хиляди. Към юни 2012 г. общият брой на всички потребители в микроблогинг платформата е достигнал половин милиард. Това означава, че влиянието на тази мрежа се простира в световен мащаб и няма изгледи в близко бъдеще да спре да губи популярността си. Twitter притежава способността да разпространява кратки съобщения моментално, което го прави полезен инструмент за целите на интернет маркетинга. Но ефективността трудно може да бъде постигната, ако не знаете как да се възползвате от привилегиите на тази социална платформа. За маркетинг специалисти и блогъри Twitter може да бъде много полезен, тъй като е в състояние да привлече значителен трафик към личния или фирмения сайт. За да имате влияние в Twitter, е нужно да привличате колкото може повече последователи. Това няма да как да се случи без полагане на известни усилия. 

Активност и добри маниери

Twitter разкрива цял един нов свят, в който можете да участвате в най-различни разговори, стига да имате какво да кажете. Това дава възможност да се свързвате с хора, с които споделяте общи интереси и цели. Изграждането на връзки в Twitter е много важно, особено когато преследвате някакви бизнес цели. Ключът към създаване на запознанства и превръщането им в трайни контакти се крие в това да има какво да предложите на другите. Търсете и създавайте партньорства. Следвайте потребителите, с които споделяте общи интереси, споделяйте техни състояния, включвайте се в разговори. Добрите маниери не бива да се забравят в онлайн общуването. Когато някой публикува негативен коментар за ваша публикация или вашия бизнес, отговорете му възпитано и покажете, че имате желание да решите проблема или недоразумението.

Адекватна намеса и смислени публикации

В стремежа си да изграждате връзки с други потребители в Twitter, трябва да се включвате в разговори и дискусии по актуални теми. Но не се включвайте просто така, само за да отбележите присъствие. Давайте съвети, покажете, че сте компетентни. Не изразявайте положително или отрицателно мнение, без да го подкрепите със смислен довод. Започвайте сами дискусии и отговаряйте на всеки нов участник, като запазвате добрия и възпитан тон. 

Изразявайте благодарност

Когато някой ви направи комплимент или сподели ваша публикация, не забравяйте да засвидетелствате своята благодарност. Пишете положителни коментари, споделяйте или означавайте като „любими“ статуси на други потребители. Когато получите известие, че имате нов последовател, последвайте го и вие. Отговаряйте на всеки, който се опитва да осъществи контакт с вас. 

Какво още може да (не) правите в Twitter, за да натрупате положителен рейтинг:

  • Не досаждайте на другите с лични съобщения, приканващи да последват вас или да харесат вашата страница/публикация.
  • Не се вманиачавайте за броя на последователите си. Някои потребители днес може да са избрали да ви следват, но утре или след седмица да се откажат. Това не бива да ви тревожи, случва се постоянно на всички.
  • Не предлагайте пари на потребители, за да ви следват. Мислете как да спечелите лоялни последователи. На първо място покажете, че вие сте именно такъв. Бъдете честни и искрени. Тези качества винаги се ценят.
  • Спечелете един ценен последовател и той може да привлече още 10 като него.
  • Подхождайте с положителна нагласа към хората. Помагайте със съвети, връзки към полезни статии или компетентни хора.  
  • Не прекалявайте с употребата на хаштагове (формират се като поставите символа „#” пред която и да е дума или израз). Съобщение, което съдържа твърде много от тях не изглежда добре и няма да спечели внимание.
  • Не си изпускайте нервите в Twitter (и в която и да е социална мрежа). Расистки, сексистки и други обидни реплики веднага уронват авторитета и отблъскват останалите.
1303 | 13 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате