10 правила за делова визия

20 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

Постъпвайки на нова работа, ние се интересуваме от заплатата, разбира се, но и от възможностите за растеж в кариерата. А знаете ли колко тежи външността ви в оценката кого да повишат и кого не?
Големите агенции за подбор на персонал отбелязват, че изискванията към личността се променят. Ако през 90-те пред красивия човек се откривали и красиви перспективи, то сега се обръща далеч по-голямо внимание на професионалните качества. Това не значи, че представителният външен вид не помага, напротив. Има редица професии, в които външният вид е визитна картичка и ако не се доближавате до еталона, то и кариерата ви, общо взето, няма да стане за пример. Разбира се, не говорим за перфектни черти на лицето, а за стил на обличане и присъствие.

Да разгледаме основните грешки, които биха ви попречили да се издигнете по служебната стълба.

 

 •  Неподдържан маникюр
  Олющен лак, прекалено дълги нокти, ярък маникюр или пълното му отсъствие правят неприятно впечатление на събеседника.
  Ноктите трябва да са със средна дължина и бежово-розов неутрален лак. Това, че трябва да са чисти, се подразбира.
  Грижата за ръцете е признак на култура и при жените, и при мъжете.
 • Непокорна коса и ярък грим
  Експериментите във външността винаги са давали храна за клюкарите в офиса. И, ако внезапно се появите с алена коса, ясно е, че това ще бъде тема не само на деня, а на седмицата.
  Не рискувайте! Косите ви трябва да са винаги чисти и по възможност – прибрани. Буйните къдри озаптете в кок или плитка. Гримът ви трябва да е в пастелни тонове, в никакъв случай блестящ, още повече, че ярък грим отива на много малко лица.
 • Предизвикателно къса пола
  Оставете свръх късото мини за вечерното излизане. Появяването ви в офиса в подобен вид е недопустимо. Според етикета, полите би трябвало да покриват коленете ви, когато сте седнали. Е, нека не сме толкова консервативни и допуснем дължина до два пръста над коляното. Ако искате да изразите себе си чрез дрехите, правете го с ризите и блузите, които обличате с костюма. Там можете да си позволите интересен дизайн, ярък цвят или яка със странна форма.
 • Бижутата
  Големите обеци привличат вниманието към лицето и косата ви. Но отвличат от това, което казвате. Избягвайте ги, както и носенето на повече от един чифт от тях. Многото гривни и пръстени също нямат място в офиса. Сигурни сме, че след работно време има къде да ги носите.
  Мъжете могат да си позволят две неща – часовник и венчална халка.
 •  Пиърсинг и татуировки
  Виждали ли сте мениджъри от висок ранг с татуировки?
  Ако толкова го искате, направете си тату на място, което е недостъпно за погледите на околните. Впрочем, облеклото за офиса трябва да покрива раменете и опашната кост, имайте го предвид при избора на място за татуировки.
  Колкото до пиърсинга, за повечето хора това е проява на лош вкус, така че обицата на езика е неуместна.
 •  Голи крака или шарени чорапогащи
  В някои офиси има дрес код, който не търпи отклонения, в други търпят някои волности. И в двата случая на чорапогащи като рибарска мрежа или щамповани с ярки цветя, не би се погледнало с добро око. Най-добрият избор са чорапогащи с телесен цвят, които подхождат на всеки делови костюм. Черните чорапогащи са за жените със стройни крака. Черното стеснява фигурата, но очертава всеки дефект в силуета.
  В колективи, където дрес кодът е условно понятие, можете да си позволите чорапогащи на дребни фигури, но нищо екстравагантно.
  Говорим за чорапогащи, защото сме убедени, че няма да си позволите да облечете пола и да покажете голи крака в офиса.
 • Твърде силна миризма на парфюм
  Някои страдат от алергии, а някои просто не харесват силните миризми. Избирайте внимателно парфюма си. Не забравяйте, че парфюмерийната промишленост произвежда дневни и вечерни, леки и по-силни аромати, а в случая на вас ви трябва такъв, който е подходящ за делови срещи – ненатрапчив и лек. В затворено помещение няколко тежки аромата биха могли да ви докарат неприятно главоболие.
 • Ярки чорапи
  Мъжете не бива да забравят, че чорапите също са важна част от гардероба им. Дължината на чорапите трябва да е такава, че когато кръстосат крак върху крак, да не се вижда гола кожа. Цветът им трябва да е същият или един тон по-светъл от панталона.
 • Неподходящи обувки
  През пролетния, есенния и зимния сезон трябва да имате чифт за смяна в офиса. Не бива да ви виждат с кални или мокри обувки.
  Женските обувки трябва да са на средно висок ток. Едната причина е, че надали ще ви е удобно 9 часа на 15 см над земята и втората – шефът няма да оцени екстремно дългите ви крака, можете да сте сигурни в това.
  В офиса не се обуват маратонки, гуменки и чехли – те са предназначени за отдих и спорт.
  Мъжете трябва да помнят, че обувките и колана трябва да се съчетават както по цвят, така и по качество на материала.
 •  Размер на дрехите
  Старайте се да купувате дрехи, които ви стоят абсолютно точно. Ако панталонът е дълъг, посетете шивач, за да го скъси. Ако сакото е прекалено обемно в раменете, значи не е моделът, който е подходящ за вас. А широките пуловери с размъкнат вид въобще нямат място в гардероба ви.

Колкото и да се съпротивлявате, на определен етап от кариерата външността ви ще има по-голямо значение, отколкото ви се иска. Това е времето, в което ще намерите своя стил и ще изградите навици. След няколко повишения костюмът ви ще стане атрибут на вашия успех, а не просто опаковка на ума.

3420 | 20 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате