Как да си направим МЕМО карти

27 ное 2012

Мемо картите са страхотно съчетание на много забава и развиване на концентрацията и съсредоточеност – две качества, които осезаемо липсват на голяма част от възрастните хора днес и които положително трябва да се развиват още от детските години. Да купите МЕМО карти не изисква голямо усилие – предлагат се най-различни на пазара – от такива с прости картинки, до такива с най-детайлни и разнообразни, включително любими герои и обекти. Предлагам ви обаче да приемете това предизвикателство с децата си и да направите сами своите МЕМО карти. Освен голяма доза забава, това развива сръчността, умението да се работи в екип и не на последно място – вярата в собствените възможности – „Има го в магазина, но аз мога да си го направя и сам!”

Необходими пособия:

  • Картон/паспарту
  • Молив
  • Линия или метър
  • Ножче
  • Няколко А4 листа и цветен принтер
  • Лепило

Стъпка № 1

Много важна стъпка. Решете предварително колко МЕМО карти ще създадете и с каква големина. Това ще ви е крайно необходимо при закупуването на материал и ако не е направено, много е вероятно материалът да не ви достигне. Е, не е фатално, но ще ви коства още едно разкарване до книжарницата, а времето е ценно, така че по-добре си го спестете като не пропускате тази стъпка /навярно ви е ясно, че наблягам толкова на нея, защото самата аз я пропускам често и решавам да преценя на място, в резултат на което често си патя/


Запишете колко карти и какви с какви размери ще правите. Изчислете колко голям картон ще Ви трябва.

Стъпка № 2

Изберете си дебел картон. Колкото по-дебел – толкова по-добре, тъй като когато с картите се играе много /а ние ги правим с тази цел/ е добре да не могат лесно да се скъсат или измачкат. Моето предложение е да вземете паспарту – твърдо и удобно е, а можете да изберете между различни видове цвят за задната част. За тези, които като мене не са много наясно какво е паспарту – това е цветен плътен картон, който се използва, за да обрамчи снимка или рисунка в полето между самото творение  и физическата рамка. За случая обаче е много подходящо и за МЕМО карти, така че смело можете да си го използвате. Паспарту се продава в по-специализираните книжарници за канцеларски и арт материали. Преди да се запътите натам обаче, не пропускайте стъпка номер едно. И вземете изчисленията си от нея. Паспарту има в различни размери, изберете този, който максимално ще пасва на броя и размера карти, които ще създадете. Ориентировъчната цена на едно паспарту с размер 40/60 е 5 лева. С него можете да създадете 35 квадратни карти с размер на страната – 7 см. Можете да направите картите и по-малки, но имайте предвид, че при страна по-малка от 5 см, картинките също ще станат много малки.


Жълто паспарту е един от моите избори.

Стъпка № 3

Разчертавате смело вашето паспарту откъм бялата му, нецветна страна, другата ще ви служи за гръбче на МЕМО картите – изберете си я в любим цвят. Аз избрах два листа паспарту – един в жълто и един в зелено. Разчертайте с молив вашите карти и грабвайте най-близкото остро макетно ножче. Нека задачата с изрязването на отделните малки карти от големия картон бъде поверена на някой сръчен, с точна и нетрепереща ръка. Трябва да се получат малки сладки картончета.


Разчертайте. И да не е с най-прецизната точност – не е фатално. Вкъщи линийката мистериозно изчезна. Използвах метър.


Изрежете.


Ето моите малки картончета от зеленото паспaрту.

Стъпка № 4

Намерете своите картинки из нета. Това е творческа част и много зависи какво ви се иска да гледате, а защо не и да научите. Може да са изображения на различни известни сгради по света – Айфеловата кула, Пиза, хотела в Дубай, Empire State Building, може да са различни места из планетата, може да са модели коли, а защо не и лица на хора - запомнянето на различните детайли от лицата ще ви направи по-добри физиономисти. В моя случай аз исках да научим животните на планетата. Разбира се, това е доста амбициозна задача, за която трябват стотици карти, затова се ограничих само с клас Бозайници, при това най-известните.  Намерете изображенията в мрежата /който може – нека сам да ги направи и да ги извади като снимка/, запазете ги на компютъра си и ги разположете в един word файл, в който можете да им направите такива размери, каквито да съответстват на размерите на Вашите МЕМО карти. Последната задача от тази стъпка ще я свърши най-близкият цветен принтер. Не забравяйте – от всяка картинка по две.


Изберете най-интересните и занимателни за вас картинки и ги принтирайте.

Стъпка № 5

За последната стъпка ви трябва един допълнителен инструмент – лепило. Имате готовите картончета, имате и картинките, трябва само да ги залепите и да изчакате малко търпеливо. И играта може да започне!
В допълнение може да създадете за своите карти красива кутия като използвате някоя малка картонена кутия, която облепите с цветна хартия.

Когато залепите изрязаните картинки на изрязаните картончета, вашите МЕМО карти са вече готови!

2613 | 27 ное 2012

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате