Аниме конвенциите на родна почва

04 мар 2013
Снимка: Манол Дончев

Съвременното японско анимационно (аниме) и комиксово (манга) изкуство привлича от десетилетия фенове от цял свят. Но отдавна в глобален мащаб анимацията и комиксите имат верни поддръжници, при това на различна възраст. Какво прави родените в Япония стилове по-особени, по-специални? Факт е, че се отличават в технологично отношение, което придава и характерен, уникален облик на продукциите. Няма да се спирам на отличителните белези, на похватите, които са като „запазена марка”. За мен това са елементи, с които феновете свикват и които дори обикват, но най-важна за успеха на аниме и манга е екзотиката на ориенталската култура, по-точно тази на Страната на изгряващото слънце. Култура, поднесена по зрелищен, разточителен начин. Чрез красиви картини и музика, но и чрез апела на любопитство към мистиката, обгърнала историята на източните острови.


От наблюденията си мога да кажа за българските фенски маси, че са толерантни към смесване на интересите и отворени към всичко, което се допира до или наподобява по някакъв начин обекта на тяхното обожание. Щастлив съм от този факт, защото разнообразието и приемането му са предпоставка за широк мироглед. Затова всеки път бих защитавал прехласването по нещо нетрадиционно, непознато, чуждо и превръщането му в традиция в рамките на родината ни. Затварянето и изолирането на база някакви идеали за родова идентичност са били необходими може би в предходни епохи, но светът днес е за опознаване и асимилиране. От друга страна лоши биха били и затварянето само в една нова идея, проявата на фанатизъм. Нещата не изглеждат такива, поне в общия случай.
Известен ми е единствено клуб "Накама", като официална фенска организация в България, но това не означава, че само членовете му се интересуват от източната култура. Клубът е и организатор на едно-две по-големи събития всяка година, напоследък едно по-малко през пролетта и на едно по-голямо със статут на фенска конвенция към края на лятото. Второто се утвърждава под името Aniventure.


Популярно хоби и една от най-големите атракции на подобни сбирки е така нареченият „косплей” (cosplay – съкращение, означаващо „игра на костюми”). Ентусиастите се обличат в грижливо изработени подобия на одеждите на любими герои, поддържат подобни прически и използват сценичен грим в името на няколкоминутно превъплъщение под формата на ревю или режисирана сцена. На последния Aniventure гостуваха косплейъри от чужбина, които дори демонстрираха направата на детайли от костюмите с помощта на специално създадена материя. Разбира се, практиката не ограничава желаещите до роли, известни само от аниме или манга поредиците. Появяват се в световното, а и в нашето косплей пространство, персонажи от американски комикси, от компютърни игри, от игрални филми – каквото можете да си представите.


А в разширената програма на няколкодневното събитие можете да наблюдавате или да вземете участие в художествени изложби, демонстрации на бойни изкуства, работилници за оригами, курсове по калиграфия, конкурси за монтаж на видеоклипове или турнири по електронни игри. Можете да слушате лекции, свързани с древната философия на далечния изток или пък да научите за съвременните бизнес порядки, за етикета в японското общество, за творческите замисли на създателите на филмчета и новели.
И тъй като посетителите не са концентрирани само в една област, на базарчетата могат да намерят както сувенири, свързани с аниме и манга концепциите, така и книги, албуми или игри от български или западни автори.

Малко са подобни прояви в страната, затова бих казaл, че Aniventure и подобните фенски конвенции ще бъдат интересни не само за тесен кръг от ценители на конкретни жанрове, а и на всички привърженици на фантастичното, мистичното, приказното и артистичното изобщо.

Галерия

1216 | 04 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате